31 kitesurfers gered Rockanje door reddingsbrigade

31 kitesurfers gered voor Rockanje door reddingsbrigade

Ons oog viel op een bericht van Reddingsbrigade post Rockanje. Gisteren, 20 februari 2021, zijn er 31 kitesurfers gered uit het water. Het aantal op één dag is extreem en volgens Reddingsbrigade Rockanje normaal genoeg voor een jaar aan reddingen.

Vooropgesteld mogen we blij en dankbaar zijn dat er geen ernstige ongelukken lijken te zijn gebeurd. Ook met de Lifeguards uit Rockanje, want zij reageerden en handelden zeer adequaat.

Kitesurfers, denk goed na

De mooie lentedag met goede wind trok kitesurfers aan massaal naar de kust te gaan. Geschikte kitesurflocaties passend bij de wind deze dag, zuid-zuid-oost, zijn er echter bijna niet in Nederland. Met een watertemperatuur van ongeveer 4 graden is het sowieso de vraag of het verstandig is om het water op te gaan. Mocht je dit toch toen, dan doe je dit onder heel strikte voorwaarden. Gisteren waaide de wind op veel stranden parallel langs de kant (side shore) of zelfs schuin aflandig (side off-shore). Schuin aflandig is sowieso een no-go. Parallel langs de kant ook met deze watertemperatuur. Tenzij je heel dicht op de kant blijft en daar bijvoorkeur kan staan. Wij waren zelf op Maasvlakte Slufter. Bekijk de fotoserie. De tweede Maasvlakte lonkte maar hebben we bewust niet voor gekozen vanwege de veiligheid. De wind was daar side shore tot side off-shore.

Oordelen over 31 kitesurfers

Kitesurfers gered Rockanje. We oordelen niet want de windrichting gisteren leek best goed om te kitesurfen voor Rockanje. Het is er ook tot redelijk ver uit de kant ondiep waardoor je er kan staan. We lezen berichten over het tijdelijk spontaan wegvallen van de wind in combinatie met stroming en onervarenheid. Het wegvallen van de wind kan altijd even gebeuren maar was niet voorspeld en Rockanje staat ook niet bekend om sterke stroming. Dan rest nog onervarenheid, soms stommiteit en botte pech.

Directe reacties en tips

 • Zorg dat, als je kite uit de lucht valt of wat dan ook, je altijd naar de kant getrokken wordt doordat de wind je kite daarheen voert. Neem deze regel altijd in acht. Tijdens koude wintermaanden is dit nog belangrijker en daarom blijf je dan nog dichter bij de kant, als je al het water op zou gaan.
 • Zorg daarnaast dat je zelfstandig je kite kan herstarten in diep water. Oefen dit, desnoods in water waar je kan staan waarin je gaat liggen. Want volgens omstanders was er in de middag genoeg wind en lukte het een aantal kitesurfers niet om zelfstandig hun kite te herstarten.

Meer reacties van kitesurfers die moesten worden opgepikt of hebben gezien wat er is gebeurd zijn zeer welkom. We hopen ervan te kunnen leren, want met dit soort aantallen ligt een drama op de loer en daar zit niemand op te wachten.

Zo word je donateur van de Reddingsbridage of doneer je direct aan Reddingsbrigade Rockanje en omgeving.

7 reacties

 1. Ikzelf heb er 4 bodydraggend naar de kant geholpen. Kleine moeite en scheelde enorm voor brigade en kiter.

  Als er 35 onervaren of pechgevallen waren. Dan waren er 100 ervaren die dit bovenstaande ook makkelijk hadden kunnen doen.

  Iedereen kan pech hebben en onervaren wordt alleen ervaren als het oefent. Prima dagje, alleen mag kitesurf community nederland elkaar gewoon meer helpen.

  1. Dank je Tom. Elkaar helpen is inderdaad niet zo vanzelfsprekend als we zouden willen en verwachten. Ook al is het soms nog zo gezellig aan de kant en op het water. Blijf het goede voorbeeld geven zou ik zeggen.

 2. Ik was zelf aan het varen in Rockanje, underpowered met een 9 en kon nog steeds prima varen. Degene die in gevaar kwamen zijn dan denk ik ook onervaren kiters die met iets mindere condities niet de vlieger meer de lucht in krijgen. Hierbij moet ik ook zeggen dat mensen vrij snel gered werden. Maar beter save than sorry zeggen we dan maar.

  1. Hi Arne, dank je. Ik begrijp ook dat kitesurfers op een bepaald moment standaard uit het water zijn gehaald als ze circa 5 minuten niet zelfstandig konden herstarten. Ik denk in deze situatie heel adequaat gehandeld door de Lifeguards van Reddingsbrigade Rockanje. Zo hielden ze het ook overzichtelijk en inderdaad ‘better safe than sorry’.

 3. Met zuiden wind kan je altijd gerust een paar knopen van de voorspellingen afhalen. en een hoop onervaren kiters die niet kunnen herstarten maar wel lekker ver op zee gaan. scholen moeten hier veel meer aandacht aan besteden ipv ”vaargarantie”.

  1. Ja, stroming in de rug kan bij die wind en een kite in het water net funest zijn. Helemaal eens met je opmerking over de scholen. Als ik mensen help focus ik ook teveel op het snel varen dus zeker goede feedback. Gaan we iets mee doen.

 4. Goede verslaggeving van de plotseling ontstane situatie bij Rockanje.
  We zitten inderdaad niet te wachten op drama’s tijdens het beoefenen van onze mooie sport….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen op zee in januari. Kitesurfplan