Wingfoil spots Nederland

Wingfoil spots Nederland
Wingfoil spots Nederland. Foto midden onder door Marcel Berrevoets van wingfoilers Bart Schijf en Jennifer Schroder.

Op zoek naar de mooiste wingfoil spots in Nederland? Dan ben je op deze pagina op het juiste adres. We zijn zelf in 2020 begonnen met wingfoilen. Dit mocht nog geen wingfoilen heten maar gewoon wingsurfen. We leren nog steeds en dat maakt het wingfoilen zo leuk. De juiste wingfoil spot kiezen is niet altijd makkelijk. Met de wingfoil spot gids en onderstaande informatie willen je hierbij een handje helpen.

Beste wingfoil spots

De beste spot voor een wingsurfer c.q. wingfoiler hangt af van het niveau en de stijl van een wingfoiler. Dit verschilt nogal en zodoende schetsen we per niveau de daarbij passende beste wingsurf locatie.

Wingsurf spots voor beginners

Een wingsurf spot hoeft niet te voldoen aan de eisen van een wingfoil spot. Beginnen met wingfoilen begint immers met wingsurfen. Voor wingsurfen is nog geen mast met foil onder het board nodig. Met een wingsurf board, sup board of groot golfsurf board kan je al uit de voeten en de basis onder de knie krijgen. Wingsurfen oefenen begint aan de kant. Zo kan je zonder board en water de kracht van de wing leren kennen en er vast aan wennen.

Leren wingsurfen en leren wingfoilen op geschikbte wingsurf spots.
Ook leren wingfoilen? Bekijk hoe het mij vergaat vanaf dag 1 wingsurfen tot aan het wingfoilen op de leren wingsurfen en wingfoilen pagina’s.

Wingsurf spots – selectie beginners

Voor het kiezen van een goede wingsurf spot voor beginners gelden de volgende vuistregels:

  • Voor het wingsurfen is dus minder diep water nodig dan voor het wingfoilen. Natuurlijk zorg je voor minimaal heupdiep water zonder een scherpe bodem. Dit voorkomt voet- en enkelblessures of schaafwonden.
  • Daarnaast zorg je ervoor dat de wind je altijd terug naar de kant voert. Of het nu wingsurf spot aan zee is, of een spot op binnenwater.
  • Oefenen is prima te doen vanaf 12 knopen tot aan 25 knopen.
  • Zorg voor een wingsurf board met voldoende volume. Minimaal 20% meer liter volume dan je lichaamsgewicht. Nog wat meer volume is prima. Dan weet je zeker dat je drijft en het board niet te wiebelig is. Dat geeft rust. Bekijk het maattabel wingsurf boards.
  • Begin met een groot board en een kleine wing. Zo kan je leren wennen aan de kracht en dynamiek van het wingsurfen. Bekijk het maattabel wingsurf wings.
  • Als laatste is het belangrijk dat er zo min mogelijk golven zijn. Ook onrustig binnenwater kan in het begin vervelend zijn en het leerproces vertragen. Zoek dus een mogelijkheid om te oefenen op een rustig stukje water.

Handboek wingfoilen ↗

Bekijk de complete uitleg wingsurfen. Zie het als een handboek.

Handboek wingfoilen
Alles wat je moet weten over wingfoilen in ons handboek wingfoilen.

Interview Bart Schijf ↗

Interview met wingfoiler en wingfoil ambassadeur Bart Schijf.

Bart Schijf
Wingfoiler Bart Schijf in actie voor Ouddorp. Foto’s bij dit interview zijn gemaakt door Marcel Berrevoets.

Leren wingfoilen ↗

Ook leren wingfoilen. Bekijk onze leercurve. Zo leer je het.

Leren wingsurfen
Leren wingfoilen. Kijk mij op de foil staan toen ik voor de 7e maal ging wingfoilen.

Wingfoil spots voor wingfoilers

Zodra je gaat wingfoilen zijn andere dingen belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikte wingfoil spot. Bij het wingfoilen heb je immers genoeg diepte nodig omdat de mast, fuselage en foils onder het wingfoil board bevestigd zijn. De mast is al snel minimaal 65 cm. Die diepte is dus minimaal nodig om weg te varen. Daarnaast vormen obstakels onder water voor een direct probleem om weg te varen. Ook ondiepe stukken vormen een probleem. Je loopt daar immers mogelijk op vast met als risico een harde crash en beschadigd materiaal tot gevolg.

Spotselectie gemiddelde wingfoilers

Voor de juist wingfoil spot gelden de volgende vuistregels:

  • Ga na of het is toegestaan om te wingfoilen op betreffende spot. Bekijk de regels die gelden voor wingfoilen maar lees ook ter plaatse de regels van de gemeente.
  • Verzeker dat er geen obstakels onder water zijn en / of onopvallende ondiepe stukken. Zo voorkom je het risico op een harde crash en beschadigd materiaal.
  • Begroeiing en planten in het water belemmeren het wingfoilen. Probeer zodoende een spot uit te zoeken waar je hier geen hinder van hebt.
  • Kies een spot waar de wind zo vrij mogelijk spel heeft. Dit betekent dat de wind zo min mogelijk gehinderd wordt en dus zo stabiel mogelijk is. Gebouwen, rietkragen, bomenrijen etc. zijn windbrekers. Hoe verder ervan af, hoe stabieler de wind.
  • Een wingfoil spot met vlak water is heel fijn om een goede wingfoiler te kunnen worden. Achter een blokkendam, strekdam of andere beschutting voor het water is het meest ideaal maar natuurlijk niet overal voorhanden.
  • Zorg ervoor dat de wind je altijd terug naar de kant voert. Of het nu wingsurf spot aan zee is, of een spot op binnenwater. Zorg ook dat er benedenwinds mogelijkheden zijn om weer aan wal te gaan. Het kan zomaar dat je niet altijd hoogte kan lopen en dan moet je benedenwinds aan wal kunnen om terug te lopen.
  • Het kiezen van de juiste maat board, maat wing en maat foil is cruciaal. En te grote wing voor de omstandigheden kan zorgen voor veel risico op ongecontroleerd wingfoilen en dus ook op blessures en ongelukken. Met een te grote wing kan je bijvoorbeeld makkelijk over het board getrokken worden terwijl het board aangekant is. Je loopt dan het risico op de scherpe foil te vallen. Bekijk de maattabellen voor het kiezen van de juiste maat wingfoil board, wing en foil.
  • Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Het minimum is een helm en impactvest. Daarnaast voor schoentjes wanneer de bodem bedekt is met schelpen, stenen en dergelijke.

Wingfoil spots voor gevorderden

We gaan binnenkort in op de spotselectie voor de gevorderde wingfoiler. Hiervoor reiken we uit naar één of meer wingfoil goeroes voor hun tips over spot met de mooiste omstandigheden en type golven of deining voor prachtige sessies. Onderstaand vast een aantal adviesen van fervent wingfoiler Bart Schijf. Deze komen uit het interview dat we met hem hebben gehouden.

Wingsurf spots
Wingfoiler Bart Schijf in actie. Lees ook het interview. Foto: Marcel Berrevoets.

Hoe bepaal je je spotkeuze? Welke richtlijnen houd je hierbij in de gaten?

“Zoals ik al eerder aangaf vind ik een van de grote voordelen van de sport dat de keuze uit spots gigantisch groot is. Over de juist spotkeuze het volgende:”

  • “Allereerst is het belangrijk dat er voldoende diepte is natuurlijk. Overwegend gebruik ik een carbon mast van 85 cm dus een minimale waterdiepte van ongeveer een meter is wel prettig.”
  • “Aflandige wind is in veel mindere mate een beperking t.o.v. kitesurfen, door de foil loop je heel easy hoogte. Mocht de wind vlagerig zijn, dan kan je op je board met de wing in de hand gewoon wachten op het volgende vlaagje. Je hoeft je niet druk te maken dat je kite dropt en dat je lijnen in elkaar verstrikt raken. Of dat je lastig tot niet kan herstart. Een ander voordeel is dat je altijd terug kan peddelen met de wing aan de leash slepend door het water.”
  • “Verder laat ik de keuze van de spot afhangen van de windvoorspellingen, het getij en overige weersomstandigheden zoals lucht en watertemperatuur.”
  • “Mijn eerste keuze is het opzoeken van surfbare golven, hiervoor moet de wind voldoende krachtig en uit de juiste richting zijn. Ook met het getij juist zijn. Optimale vorming van de golven door het getij is per spot afwijkend. Als alle componenten juist zijn dan gaat mijn eerste keuze uit naar een golfsurfsessie met de wing.
  • “Mocht dit niet samenvallen, dan kan een binnenwatersessie ook een goed alternatief zijn. Juist omdat er op binnenwater zelfs surfbare windgolfjes te vinden zijn. Natuurlijk moet de wind voldoende krachtig zijn en vrij spel hebben om op te bouwen.”
  • “Op een zomerse dag kan wat cruisen op zee of binnenwater ook heel fun zijn. Soms zoek ik een spot tijdens een druk weekend of een drukke zomerdag die niet bekend is. Dan kan ik mijn 3 honden ook lekker vrij rond laten rennen.”
  • Kortom: “Er zijn oneindig veel spots die bruikbaar zijn als wingfoilspot, je hebt bijna geen ruimte nodig omdat je geen lijnen hoeft uit te rollen en je hoeft geen rekening te houden met obstakels zoals bomen, palen of elektriciteitsmasten. Zo kom is weer op spots waar ik al 15 tot 20 jaar niet geweest ben. Dit zijn spots waar ik veel gewindsurft heb, waar dus ook gewingsurft kan worden maar kitesurfen onmogelijk is. Bijvoorbeeld een spot 5 minuten van mijn woning in Willemstad. Zo hoef ik niet altijd naar de kust te rijden. Een pre of after-work session behoort hierdoor ook tot de mogelijkheden.”
  • “Als laatste is launchen vanaf een boot ook een heel easy manier om aan de drukte te ontkomen. Of om toch op moeilijk tot onmogelijk bereikbare spots te wingsurfen.”

Wingfoil spots – collage

Op deze plek verzamelen we komende periode mooie spots voor wingfoilers. Zowel voor de beginnende, gemiddelde en gevorderde wingfoiler.