Wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen? 10 redenen waarom wel of niet

Wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen
Wingfoilers Jennifer en Bart voor de Brouwersdam. Foto: Marcel Berrevoets.

Rou Chater publiceerde in het Tonic Wingsurf Magazine 10 redenen waarom hij denkt dat wingsurfen wereldwijd de meest populaire watersport wordt. Dat wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen zal zijn. Ook ik vind het interessant te zien hoe snel het wingsurfen groeit. Daarbij is de veelzijdigheid van wingsurfen enorm. Je kunt lekker cruisen of golfrijden maar ook extreem radicale trucs doen. Windsurfen vs kitesurfen, kitesurfen vs windsurfen, wingsurfen vs kitesurfen… Dit is natuurlijk onzin. Het gaat erom dat je plezier hebt. De windsporten bieden voor elk wat wils.

Echter, zoals Rou 10 redenen heeft bedacht waarom wingsurfen en wingfoilen populairder wordt dan kitesurfen, kunnen we natuurlijk ook 10 redenen bedenken waarom niet.

We gaan in dit wingsurf blog in op de 10 redenen en geven onze visie daarop. Geef gerust jouw mening als reactie.

Wingsurfen c.q. wingfoilen snel populairder

1. Merken duiken op wingsurfen

Rou stelt dat bijna elke watersport merk momenteel wingsurfen in het vizier heeft. Eens. We hebben je eerder een overzicht van alle wingsurf en wingfoil merken laten zien. Het is ongekend wat een stormachtige groei de sport de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt en deze lijkt nog lang niet te stoppen. Ook al zijn er in de keten productie en leveringsproblemen geweest tot in 2022, zelfs Decathlon heeft wingsurf materiaal in het assortiment opgenomen.

2. Veiliger dan kitesurfen

Dit wordt door Rou de voornaamste reden genoemd. Gedeeltelijk eens. We begrijpen dat zodra je de wing loslaat, de kracht ook weg is. We begrijpen ook dat het wingsurfen zonder foil in combinatie met de wing, het pure wingsurfen dus, weinig risico met zich meebrengt. Natuurlijk heb je risico’s. Zoals het risico om het board tegen je hoofd te krijgen, een leash waaraan je je kan bezeren en ondiep water waarin je ergens op kan vallen. Deze risico’s op blessures schat ik een stuk kleiner in dan het risico op blessures bij kitesurfen. Wingfoilen is echter voor ons een ander verhaal. De foil onder het wingsurf board is een potentieel gevaar voor je lijf en kan voor flinke blessures zorgen. Daarnaast is het op je knieën zitten op het board geen pretje. Iets dat in het begin niet te voorkomen is. Zeker in het begin zal je hieraan moeten wennen.

3. Wingsurfen populair: Je leert het sneller

Ook gedeeltelijk eens. Natuurlijk, het wingsurfen is leuk en recreatief. Je hebt vanaf het eerste moment dat je aan het taxieën bent al plezier. Dit is anders dan bij kitesurfen. Wingsurfen is zodoende heel laagdrempelig en kan voor ongekend veel mensen voor veel plezier zorgen. Bijvoorbeeld met een sup board en een wing, of met een wingsurf board met vinnen en een wing. Allemaal heel laagdrempelig en ongecompliceerd voor gezinnen met kinderen en iedereen die lekker op het water wilt zijn. We hebben ook gezien hoe gaaf en makkelijk ijswingen en skateboard-wingen kan zijn.

Vergelijk het met suppen met een wing. Misschien dat hier wel de grootste potentie van de sport zit in plaats van bij het high-end wingfoilen waar vaak de al actieve watersporters warm voor lopen.

Echter, freestyle wingfoilen, wingfoilen op zee en in de golven is een heel ander verhaal. Dat leren is niet makkelijk en vergt veel energie en doorzettingsvermogen. Dit geldt al voor actieve tot zeer actieve watersporters. Dus al helemaal voor herintreders of mensen die geen water- en / of windsport ervaring hebben. Mijn tussentijds antwoord op de vraag of wingfoilen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen is, is nee.

Radicaal freestyle wingfoilen en wingfoilen in de golven is beslist niet makkelijk. Foto: Marcel Berrevoets
Radicaal freestyle wingfoilen en wingfoilen in de golven is beslist niet makkelijk. Foto: Marcel Berrevoets

4. Wingsurfen neemt minder ruimte in beslag

Wingen neemt vanzelfsprekend minder ruimte in beslag op het strand en op het water. Eens. Dit betekent dat je op meer plaatsen kan wingsurfen. Ook op plaatsen waar je niet kan kitesurfen. Bijvoorbeeld op spots waar je te weinig ruimte hebt om je lijnen uit te rollen en fatsoenlijk te water kan gaan. Wel heb je voor wingfoilen dieper water nodig dan voor het kitesurfen. Je moet er niet aan denken dat op volle vaart je foil vastloopt op een zandbank of obstakels onder water. En uit ervaring weten we dat met vrij krachtige aanlandige wind uit peddelen tot waar het diep genoeg is met een wingfoil board en wing geen pretje tot zelfs ondoenlijk is.

Echter, een wingfoil-set vervoeren en opslaan is een stuk lastiger dan bijvoorbeeld een kitesurf-set. Een wingfoil-board om mee te beginnen is al snel 12 centimeter dik en 1.70 lang. Een joekel van een apparaat dus dat niet zomaar in elke auto past om te vervoeren. Ook de foil, mast en fuselage zijn behoorlijke apparaten die je liefst in elkaar geschroefd zou houden maar dit is ook niet altijd mogelijk en erg onhandig opslaan in kleine ruimtes. Je zal dus elke sessie moeten schroeven en de schroefverbindingen enigszins moeten onderhouden om te zorgen dat ze niet stuk gaan.

5. Je kan alleen gaan wingsurfen

Je kan ook makkelijker alleen uit de voeten volgens Rou. Eens. Niet dat het überhaupt verstandig is om alleen het water op te gaan maar je hebt geen hulp nodig voor het te water gaan als bij het kitesurfen. Natuurlijk zie je ook kitesurfers die zelf hun kite op- en neerlaten. Maar bij hardere wind, is dit absoluut af te raden.

Een wingsurfer met opblaasbaar wingsurf board.
Een wingsurfer met opblaasbaar wingsurf board. Foto: Marcel Berrevoets

6. Een self rescue is makkelijker. Wingsurfen populair?

Eens. Doordat je een wing eenvoudig in het water op kan rollen in, is het makkelijker aan de kant te komen. Met de opgerolde wing kan je vrij gemakkelijk op het board naar de kant paddelen. Je kan de wing ook gebruiken om je naar de kant te loodsen bij side-shore en aanlandige wind. Let op stroming maar dit is makkelijker dan met kitesurfen. Natuurlijk kan je ook met kitesurfen een self rescue uitvoeren als de wind wegvalt. Maar op de meeste kiteboards blijf je niet drijven en er zijn zeer weinig kitesurfers die een self rescue kunnen. Dat hebben we eerder gezien toen op één dag 31 kitesurfers werden gered.

7. Minder wind nodig met wingsurfen

Gedeeltelijk eens. Om lekker te kitesurfen met een twintip heb je 18 – 25 knopen nodig. Zo hard waait het vaker niet dan wel. Natuurlijk kan een kitesurfer bij minder wind (vanaf circa 8 knopen) kitefoilen of een andere weinig wind combinatie kiezen voor het kitesurfen. Wingsurfen kan al bij heel weinig wind voor veel plezier zorgen. Je kan met je gezin of vrienden lekker dobberen en elke vlaag meepakken. Wingfoilen is wederom een ander verhaal. Zeker bij het leren wingfoilen is het fijn om 13-20 knopen wind te hebben. Inmiddels zien we de zeer ervaren wingfoilers al met 5 knopen wingfoilen.

8. Wingsurfen kan op meer spots dan kitesurfen

Eens. Wingsurfen kan op plaatsen waarvan je niet eens denkt aan kitesurfen. Je kan feitelijk op en sloot of meertje in de buurt gaan wingen. Zoals eerder gesteld is dit bij wingfoilen anders. Daarvoor heb je diepte en meer ruimte nodig. Ook waterplanten kunnen in de zomermaanden roet in het eten gooien. Ze blijven om je foil hangen zodat je niet kan foilen.

Wingsurfen en wingfoilen. Veel plezier en super fitness work-out.
Wingsurfen en wingfoilen. Veel plezier en super fitness work-out. Foto: Marcel Berrevoets

9. Wingsurfen biedt veel plezier

Eens. Wingsurfen en wingfoilen kan heel populair zijn en voor veel plezier zorgen. Mits je natuurlijk van watersport houdt. Je kan meestal wingsurfen als je ook op het strand kan liggen. Dit laatste is voor veel mensen een straf. Als je gaat wingsurfen ben je lekker actief bezig en dat geeft een voldaan gevoel. Dobberen en cruisen zal niet iedereen een adrenalinekick geven. De adrenalinekick is bij kitesurfen bij elke sessie bijna gegarandeerd. Dit kan meer verwacht worden bij het wingfoilen maar wij vinden het kitesurfen toch een actievere sport.

10. Wingsurfen als super fitness workout

Eens. Maar niet anders dan bij kitesurfen. Zoals Rou ook stelt heb je met wingsurfen en wingfoilen spieren nodig waarvan je niet wist dat je ze had. Het is daarmee een super fitness work-out. Zeker als je gaat leren wingsurfen en wingfoilen merk je dit goed. Kitesurfen is echter ook een super fitness workout. Daarbij is kitesurfen als snel wat explosiever wat de workout en after party (spierpijn erna) nog heftiger maakt.

Conclusie wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen

Wat mij betreft zit er een groot verschil tussen wingsurfen en wingfoilen. Het wingsurfen is leuk en recreatief. Dit is heel laagdrempelig voor gezinnen met kinderen en iedereen die lekker op het water wilt zijn. Dit kan nog flink doorontwikkelen.

Koen Sonck noemde het treffend “planerend wingsurfen zonder foil.” Wat dacht je daarvan? Ik denk dat hier de grootste potentie van de sport zit in plaats van bij het high end wingfoilen waar veel reeds actieve watersporters warm voor lopen.

Overigens, de stellling dat wingsurfen snel populairder zal worden dan kitesurfen en windsurfen bevalt mij niet. Deze is niet verbindend terwijl watersporten dat voor mij juist wel zijn. Het maakt niet uit welke sport je beoefent en welke stijl je laat zien. Er is voor ieder wat wils. Het gaat erom dat je plezier hebt.

Zoals altijd ben ik ook benieuwd naar jouw mening. Laat het weten in een reactie of via een van de sociaal media updates. See you on the water!

Direct nieuwe blogs over je passie en live in actie informatie? Volg ons dan op:

Of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

4 reacties

  1. if you ride areas where you simply need the wing to help you get to the next wave or swell and then let go of the thing …i get it. But for everything else kiting does it all better, quicker and more efficiently.

  2. I was out yesterday windsurfing my large beginner board at the hook in Hood River. Since kites can’t launch there, I used to have it all to myself or just a few others. Well now, there are hordes of newbies learning to wingfoil and they all suck. They take up all the parking spaces. They can’t stay up. And they leave their gear for hours in the assembly area. I’m not a beginning windsurfer, but I like big boards and smooth water because it makes it easy to use. These guys doing the wing thing will never get good and they don’t have a chance. I know that I used to suck really bad at windsurfing, but once I got a bigger board, it all got easier right away. I think very few people will ever get good at winging, and the ones who can get good at it would be better served to do something else. I think it is a novelty sport much like riding a unicycle instead of a bicycle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Achensee
wingsurfer
Leren wingsurfen