Onderstaand bericht stond in het AD op maandag 06 oktober 2008. We kunnen dit als een positieve ontwikkeling zien. Vaak zien we negatieve berichten over spots die sluiten. Nu wordt het kitesurfen juist toegankelijker gemaakt!
—————————————————————————————-
ROCKANJE – Kitesurfers, windsurfers, ruiters en menners zijn weer welkom op het strand van Rockanje. Ook strandpaviljoens moeten de ruimte krijgen. Met een versoepeling van de regels wil de gemeente Westvoorne het strand ook in het laagseizoen aantrekkelijk maken voor bezoekers.
Nu nog moeten de watersporters uitwijken naar het strand van Oostvoorne. De capaciteit van dit strand dreigt te worden overschreden als het Slufterstrand sluit voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Begin 2010 wordt er een nieuw beheersplan vastgesteld voor het natuurgebied Voornes Duin, waar de stranden van Rockanje onder vallen. Dat is een gelegenheid om een versoepeling van de regels door te voeren. De gemeenteraad moet nog instemmen met de aanbevelingen.
Daarin wijst de gemeente op de gegroeide populariteit van het kitesurfen, en suggereert ze om in het laagseizoen kitesurfen de hele dag en in het hoogseizoen (1 april tot en met 1 oktober) voor acht uur ’s ochtends en na zes uur ’s avonds toe te staan. Dat moet eveneens gaan gelden voor wind-, en golfsurfers.
De gemeente wil het strand ook openstellen voor ruiters en menners. Paardrijden is nu officieel verboden, al wordt het oogluikend toegestaan op het voormalige autostrand. In de toekomst moeten ruiters en menners wat betreft de gemeente in één ruk vanaf de Brielse Gatdam over het strand naar de Haringvlietdam kunnen rijden. In het hoogseizoen zullen zij daarvoor wel vroeg op pad, of ’s avonds in het zadel moeten gaan, want het strand blijft overdag van de badgasten.
Buiten de zomermaanden krijgt de paardensport alle ruimte. Daarmee wil de gemeente de stranden het hele jaar door aantrekkelijk houden voor alle strandrecreanten.
De vijf horecapaviljoens en een zesde paviljoen in de ‘oksel’ van de Haringvlietdam, waarvoor plannen in de maak zijn, moeten voor de ‘mindere maanden’ een flexibele of mobiele overkappingen op hun terrassen kunnen plaatsen.
Ook wil de gemeente dat zij meer ruimte krijgen voor het organiseren van evenementen.