Zoals we stelden is een tweedehands kitesurf-set kopen helemaal zo gek nog niet. Niet alleen als je na je kitesurf les samen met je buddy aan de slag wilt. Maar ook als je al langer kitesurft en op zoek bent naar een complete tweedehands kitesurf set in de aanbieding. We hebben je tips gegeven. Allereerst hoe je weet welke kitesurf-set bij jou past. Daarna een aantal overwegingen om vóórdat je een kitesurf occasion koopt te overwegen. In dit kitesurf blog gaan we in op het inspecteren van een tweedehands kite en kitebar.
Niet té oude tweedehands kitesurf-set kopen
De technologische ontwikkeling van kitesurfen is nog in volle gang. Ieder jaar wordt het materiaal gebruiksvriendelijk, lichter, sterker en veiliger. Hierdoor kitesurf je met het nieuwste materiaal van het type dat bij je past waarschijnlijk fijner. Daarnaast is het gezegde ‘Ouderdom komt met gebreken’ ook van toepassing op kitesurf-materiaal. Voorbeelden: een ventiel waarvan de lijm loslaat als je dit kite oppompt, een kitebar waarvan het griprubber loslaat, een rist van een kitesurf-tas die door zoutaanslag niet meer werkt.
Tips – Zo kom je meer te weten over tweedehands kitesurf-uitrusting
- Zoek het kitesurf-materiaal dat je tweedehands wilt kopen via een zoekmachine of op de site van het betreffende kitesurf-merk. Zo kan je zien of dit voor jou geschikt is en of het niet enorm verouderd is. Kijk bijvoorbeeld op kitefinder.com.
- Zoek online naar gebruikershandleidingen op de site van het kitesurf-merk. Deze zijn vaak nog te raadplegen en daarin lees je meer over de specifieke eigenschappen van betreffende kitesurf-uitrusting.
- Zoek online naar reviews c.q. gebruikerservaring. Deze kunnen je vertellen wat de bijzonderheden zijn en wat de ervaring van andere kitesurfers is. Je kan ook een vraag stellen op een kitesurf facebook groep.
Tweedehands kite kopen: waar moet ik op letten?
Je bekijkt eerst de algehele staat van een kite. Daaraan zie je snel genoeg hoe de kite is gebruikt. Heeft de vorige eigenaar deze bijvoorbeeld vaak nat opgeborgen, in een vochtige schuur opgeborgen en / of lang in de wind laten klapperen. Dan is dit een heel andere kite dan die van een eigenaar die zijn kite altijd binnen heeft opgeborgen, altijd heeft laten drogen en eventueel afgespoeld met zoet water na een crash. Dit zie je aan de kite. Ook hoe er mee is omgegaan. Zo kan het dat een kite van 3 maanden oud compleet versleten is en een kite van 3 jaar oud nog als nieuw.
‘Zo kan het dat een kite van 3 maanden oud compleet versleten is en een kite van 3 jaar oud nog als nieuw.’
Overzicht inspectiepunten van een tweedehands kitesurf-set kopen
Nieuwe kite | ⇔ | Oude kite |
---|---|---|
Doek knispert nog | ⇔ | Doek is slap |
Doek glanst nog door coating | ⇔ | Doek is dof en met kale plekken in de coating |
Doek is onbeschadigd | ⇔ | Grote reparaties plaatsgevonden en plakkers |
Stiksels nog vast | ⇔ | Losgelaten stiksels en open naden |
Lijnen aan kite niet gerafeld | ⇔ | Lijn aan kite gerafeld of versleten |
Katrollen aan kite lopen soepel | ⇔ | Katrollen aan kite zitten vast |
Tips – Zo inspecteer je een tweedehands kite
- Inspecteer de kite grondig op de hiervoor genoemde punten. Een tweedehands kites zonder slijtage zal je niet vaak tegenkomen. Slijtage heb je nu eenmaal en zal bij jou ook niet ophouden.
- Kenmerken van een oude kite als hiervoor beschreven kunnen de voorbode zijn voor grotere mankementen die je plezier en veiligheid in gevaar brengt. Denk daar goed over na en bij twijfel overleg je met een kenner.
- Pomp de kite op en laat deze even opgepompt (15 min.) zodat je zeker weet dat dit kite niet lek is.
- Als je de mogelijkheid hebt om de kite te testen, dan is dit altijd aan te raden. Al is het maar dat je de kite even op kan laten om te zien dat deze goed in de lucht staat. Ook om zeker te weten dat de kite niet naar één kant trekt. Dit zou ongelijke lijnen kunnen betekenen maar ook op een probleem met de kite kunnen duiden. En om gewoon even te ervaren of dit de kite is die je zoekt.
Tweedehands kitebar kopen: waar moet ik op letten?
Als je een tweedehands kitesurf-set wil kopen is een goede kitebar net zo belangrijk als een goede kite. Als we het hebben over een kitebar is dit de bar compleet met lijnen en een goed werkend veiligheidssysteem. Dit laatste is feitelijk het allerbelangrijkst en kan / mag niet op bezuinigd worden.
Tips – Zo inspecteer je een tweedehands kitebar
- Koop een kitebar bij voorkeur passend bij je kite en uit hetzelfde jaar als je kite. Dan weet je zeker dat de kitebar geschikt is bij de kite.
- Loop alle lijnen uit. Laat deze door je handen lopen zodat je zeker weet dat deze niet beschadigd zijn en er geen knopen in zitten. Knopen verzwakken kitesurf-lijnen tot wel 50% en moeten eruit.
- Inspecteer de uiteindes van de lijnen waar je deze aan de kite moet vastknopen. Als deze versleten of doorgescheurd zijn, moeten ze vervangen worden.
- Inspecteer de depower lijn die door je bar loopt. Als deze van touw is en versleten is, moet deze vervangen worden.
- Inspecteer en test het veiligheidssysteem een aantal maal. Het testen op de kant is natuurlijk anders dan onder druk en met spanning op de lijnen op het water. Op de kant moet het feilloos werken. Zoek eventueel naar informatie over het veiligheidssysteem online zodat je zeker weet dat hier geen problemen mee zijn geweest.
Vervolgstappen kitesurf-set kopen
We hebben je uitgelegd hoe je erachter komt welke kitesurf set geschikt is voor jou. Daarna hebben we je aan het denken gezet over kitesurf occasions. In dit kitesurf blog hebben we uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf als je besluit een tweedehands kitesurf-set te kopen. Dit kan via een van de kitesurf shops maar bijvoorbeeld ook via Marktplaats. Alle blogs met concrete tips. In het volgende blog gaan we in op de prijzen waarmee we deze serie afsluiten en het totaal nog eens voor je samenvatten.
Wil je advies, vraag het gerust in een reactie of aan leden van de facebook groep. Tips aan ons ter verbetering zijn als altijd ook welkom.