In het jaar 2000 gestart met kitesurfen en nog steeds super fanatiek. Hij heeft er zelfs zijn werk van gemaakt. Jeroen Gerritsen bestempelen we met 100% score als kitesurfer van de oude garde met een heel frisse blik op de sport. KitesurfPro.nl liep hem tegen het lijf, raakte in gesprek en ontdekte dat Jeroen naast het kitesurfen nog een passie heeft voor het filmen met drones en eigenaar is van een bedrijf in drone-videografie. Lees en bekijk hoe deze combinatie zorgt voor kruisbestuiving, een schitterend avontuur in IJsland en nog meer ambitie.
Even voorstellen
Wil je jezelf in het kort introduceren?
“Ik ben Jeroen Gerritsen. In 2017 ben ik met Lisette getrouwd – natuurlijk deden we dat op een kitespot – lekker warm in Portugal! Ik ben van nature een fysiotherapeut, maar mijn passie voor kitesurfen is nog groter. Ik werk daarom na een medische carrière met diverse praktijken nu bij Eurofuncenter, de kite- en surfshop waar eigenlijk alles kan en een fijne sfeer is.
Daarnaast ben ik samen met Lisette in 2018 als side-business Drone Moments gestart: een bedrijf op het gebied van (drone)videografie. Dit doen wij vanwege onze passie voor filmen, drone-vliegen en het reizen te combineren met werk. Iets dat we erg graag doen!”
Hoe is je passie voor kitesurfen ontstaan?
“Ik ben gestart in 2000 met een Wipika Free-air die je om kon bouwen van 2 naar 4 lijnen. Kitesurfen is iets waarmee je je hoofd leeg kan maken en waarbij je leeft in het hier en het nu. Niets is zo mooi als die ene mooie kicker pakken en met de juiste afzet je trick te doen. Daar word je toch gelukkig van?!”
Wat zijn je favoriete kitesurf-spots?
“Ik ga graag naar Kijkduin vanwege alle vrienden die we daar hebben en naar de Maasvlakte vanwege de diversiteit tussen vlak water en golven.”
“Kitesurfen is iets waarmee je je hoofd leeg kan maken en waarbij je leeft in het hier en het nu.”
Wat is je gaafste kitesurf-ervaring?
“In april 2019 hebben wij meegedaan aan een drone en film-contest. De winnaar(s) mochten hun script gaan verfilmen op IJsland. Vanwege onze passie voor het kitesurfen was dit in onze film dan ook het onderwerp. Met onze ingezonden video (opgenomen in Bali in de winter 2018) kwamen we als 1 van de 2 winnaars uit de bus. Supergaaf natuurlijk, juist omdat we nog maar een startup waren. In augustus 2019 zijn we dan ook met een groep vrienden naar IJsland gereisd – om te SUPpen, kitesurfen en skaten. Een heel vette ervaring!”
“Kitesurfers close-up kunnen filmen met een drone in harde wind vergt kennis en oefening.”
Is kitesurfen filmen met een drone lastig?
“Kitesurfers close-up kunnen filmen met een drone in harde wind vergt kennis en oefening. Wij hadden een paar voordelen. Het grootste voordeel is dat we zelf actief en veel kitesurfen. We weten hoe kitesurfers bewegen, wanneer ze afzetten en welke trick eraan gaat komt. Daardoor kan je goed anticiperen en dichtbij vliegen terwijl de veiligheid van drone en kitesurfer gewaarborgd blijven omdat je tijdig meebeweegt. Het is ook wel altijd een uitdaging om met al die wisselende omstandigheden om te gaan. Wij merkten dat we er goed in waren en hebben daardoor vanuit onze hobby een bedrijfje opgezet.“
De IJsland-uitdaging
Waarom IJsland? Nogal koud lijkt mij.
“IJsland is guur, ongerept en bovenal erg bijzonder. Ik denk dat je onze film moet zien om er een idee bij te krijgen van hoe het daar is. Je bent er zo ontzettend klein tussen al die kliffen en de landschappen zijn zo enorm divers… dat vind je eigenlijk nergens anders op de wereld. Kitesurfen in zulke ongerepte en afgelegen landschappen leiden tot erg mooie en unieke beelden. Het idee om tussen de ijsschotsen te varen was te vet om te negeren en genoeg voor ons om het ook echt door te zetten.”
“Buiten het onvoorspelbare weer was er ook geen stroom in de camper om onze 70 batterijen elke dag op te laden.”
Wat was jullie challenge en hoe is deze verlopen?
“In IJsland is het weer erg wisselvallig. Op 1 dag kan je van regen naar zon gaan en weer naar regen, van 3 knopen naar 50 knopen en weer terug naar 20 terwijl de wind ook nog eens 180 graden draait. Onze voorbereiding was goed. We hadden een plan A, B en C en een heel script uitgeschreven want we moesten alles in 6 dagen opnemen. Bij aankomst stonden er 6 dagen regen in de voorspelling, en 0 wind. Het hele plan moest om en we gingen 700 km naar het Noorden. In IJsland is 700 km een flink karwij; de wegen zijn er niet overal verhard en we reden met een oude 6 persoons camper en onze 4X4. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming bleek de voorspelling weer 180 graden te zijn gedraaid. Buiten het onvoorspelbare weer was er ook geen stroom in de camper om onze 70 batterijen elke dag op te laden. Wij deden dit met een aggregaat die natuurlijk op dag 2 al kapot was gegaan. Dat moesten we oplossen. Midden in de nacht zijn we met onze 4X4 500 km verderop een ander aggregaat gaan halen. Onderweg werden we overvallen door het omslaande weer in de bergen waardoor we met de auto naast de weg belandden. Al met al, een avontuur met veel uitdagingen en toffe kiters om nooit te vergeten!”
Het is me al met al wel een heel avontuur geworden Jeroen. Wat een drive zeg! Zo’n strak schema en dan even 700 km af moeten leggen voor een goede spot en condities die ter plaatse toch niet zo top blijkt te zijn. En dan ook nog eens 500 km verderop een aggregaat moeten vervangen in IJsland. Dat is nogal wat. De drone-film krijgt zo wel een heel andere lading. Schitterend!
Kitesurfen met een drone
Wat voor camera koppel je aan de drone?
“Er zijn verschillende drones en verschillende camera-opties. Wij kiezen meestal om professionele opdrachten met een DJI Inspire2 met een X5s en X7 camera te vliegen. Deze combi is nog best wendbaar en past ook nog in een iets kleinere setting. Daarnaast is deze set behoorlijk windbestendig. Wij filmen altijd alles manual en gebruiken vrijwel geen autofocus. Dit is beter om bepaalde onderwerpen te benadrukken in het verhaal. Maar toch, uiteindelijk gaat het erom wat het budget is en wat de producer verwacht aan beeldmateriaal. De gebruikte equipment moet dit natuurlijk wel aankunnen.”
Wat voor kitesurf-beelden vind je het gaafst om vast te leggen?
“Het mooiste is als een groep in een “trein” vaart en je er een soepele close-up ‘orbid’ omheen draait. Het lijnenspel en de omgeving maken dan een gigantisch mooi cinematisch plaatje. Dit shot is trouwens ook terug te vinden in onze IJsland video op 8.07.”
Wat zou je nog willen filmen met de drone?
“We willen een verhaal vertellen met onze video’s. Ik denk dat het erg afhangt van elke situatie en vraagstelling van de opdrachtgever. We schrijven graag een script voor in het buitenland, het gaat ons met name om het avontuur, het verhaal en de sfeer! Intussen hebben we meer ervaring opgedaan en zouden we bijvoorbeeld IJsland nog graag eens ‘over doen’ in bijvoorbeeld Groenland. Film-technisch zien we namelijk ruimte om het volgende keer nog beter te doen en Groenland is nog net even wat extremer… Haha.”
Welke tip(s) heb je voor mensen die ook een drone aan willen schaffen om het kitesurfen te filmen?
“Doe ervaring op voordat je onder extreme omstandigheden gaat vliegen. Haal ook je ROC-light certificaat. Deze is verplicht voor iedereen die wilt vliegen met een drone zwaarder dan 249 gram. Als je het een beetje serieus wilt aanpakken is een RPA-L certificaat bijna onmisbaar. Het biedt ook extra kennis over de mogelijkheden om op diverse plekken veilig te kunnen vliegen. Ook maakt het vergunningen in het buitenland makkelijker rond te krijgen.”
Jeroen, onwijs bedankt voor het interview en het delen van jullie avontuur. Heel veel succes in de shop bij Eurofuncenter en met met Drone Moments. We spreken gauw eens af om te gaan kitesurfen.
Geweldig artikel over super sportieve mensen Jeroen en Lisette Gerritsen. Super