De Sigma shape was in 2007, tussen de bestaande type kites, nog een vreemde eend in de bijt. Niet zozeer omdat het een Supported Leading Edge (SLE) kite is maar meer door de niet-conventionele vorm van de kite. Dit jaar is de Sigma shape niet meer weg te denken. Deze kites heb je vast gezien, naar geïnformeerd of wellicht kitesurf je er zelfs mee.
De Sigma shape gaat nu zijn tweede jaar in en is ontworpen door kiteboardfabrikant Naish kiteboarding. De doelstellingen die Naish met deze kites heeft zijn te clusteren in drie hoofddoelstellingen die hieronder uitgewerkt staan.
Draaisnelheid
De Sigma shape moet de draaisnelheid verhogen. De afbeelding laat zien dat de Sigma shape kite bij stuurcorrecties direct over 50% van de kite gestuurd wordt. Bij een conventionele kite gaat Naish ervan uit, dat directe sturing op 30%, aan de ‘tips’ van de kite is. Deze 30% moet de andere 70% van de kite meekrijgen, dit levert vertraging op.
Bardruk en positie van de kite bij het depoweren
De Sigma shape moet de bardruk verminderen, de kiteboarder een constante druk opleveren en de kite moet bij het depoweren niet ineens enorme voorwaarde snelheid krijgen. Op de afbeelding zie je dat de ronde in de sigma kite op hezelfde punt blijft, ook bij extreme depower. Dit zorgt ervoor dat de kite ook bij extreme depower op bij plek blijft en niet ineens vooruit schiet. Hierdoor moet de bardruk tevens redelijk constant blijven.
Waterstarten
De Sigma shape moet het waterstarten een stuk gemakkelijk maken doordat de kite, als hij eenmaal op het water ligt, maar op twee punten contact heeft met het water. De leading edge plakt dus niet meer over de gehele breedte aan het water maar heeft twee kantelpunten aan de zijkanten van de kite. Hierdoor kantelt een Sigma shape kite gemakkelijk om.
Reacties en praktijk ervaringen zijn welkom.
Geef een reactie