“Muisstil vliegen boven het water, dat wil toch iedereen…” Dit is het antwoord van professioneel kitesurfer Annelous Lammerts als we haar vragen naar het kitefoilen. Annelous heeft net het Formula Kite World Championship, kortweg het Wereldkampioenschap Kitefoilen, in Italië achter de rug. Ze werd maar liefst 12e en dit is op wereldniveau een heel mooie prestatie. Voor Annelous was het, zo competitief als ze is, een meetmoment dat smaakt naar meer. Annelous reisde van Italië direct weer door naar Portugal. Toch maakte ze even een momentje tijd voor een belletje. Hierbij een kort en leuk interview over haar ervaring tijdens het WK kitefoilen in Italië.
Olympische Spelen kitesurfen
Tijdens de Olympische Spelen 2024 zal kitesurfen zijn intrede doen op het olympisch zeilprogramma. Niet met het traditionele kitesurfen maar met kitefoilen. Dit zal gebeuren onder de officiële naam ‘Men’s and Women’s Kiteboarding, ook wel de Formula Kite Olympics. We volgen dit op de voet en houden je op de hoogte.
Interview Annelous Lammerts over Formula Kite WK Italië
Hoe ben je vanuit het freestylen met het kitefoilen in aanraking gekomen?
“Met kitefoilen ben ik rond 2016 gestart. Ik begon met het freeride kitefoilen en daar hield ik het toen bij naast het freestyle kitesurfen. Daar lag mijn hart en natuurlijk ook de competitie op wereldniveau. Toch had ik altijd wel een kitefoil set bij me om te gebruiken. Door Covid kwam de internationale freestyle competitie stil te liggen en kreeg ik meer tijd om te gaan kitefoilen.”
Hoe ben je in de nationale selectie van het Watersportverbond voor de Olympische discipline kitefoilen terecht gekomen?
“Ik werd een aantal keer gevraagd om te komen kijken bij het Nederlandse kitefoil team. Eenmaal bij het team was ik al snel heel enthousiast. De groep met gedreven kitefoilers en de goede begeleiding sprak mij enorm aan. Mijn progressie en het competitieve element zorgde ervoor dat ik snel nog enthousiaster werd.”
Wat was je verwachting van het Wereldkampioenschap Formula Kite in Italië?
“Eigenlijk had ik geen verwachting. Tijdens het Europees Kampioenschap in september hadden we weinig wind. Ik heb ook nog niet heel veel ervaring met trainingen in het racen en een race zoals op het WK Kitefoilen is moeilijk te simuleren.”
Denk aan een echte startlijn met zoveel kitefoilers tegelijk die ervoor gaan. Dat is bijna niet te simuleren. Deze WK Kitefoilen was voor mij een meetmoment.
Hoe verliepen je heats?
“De eerste race startte ik met nog zo’n 20 andere dames waaronder de vijfvoudig wereldkampioen Formula Kite. Ik wist dat de focus op het starten zou liggen. Daar hebben we veel over gesproken en heb ik veel coaching in gehad. Dat ging de eerste keer niet goed en daarna wel. Dan zie je dat het beter gaat en de tips vanuit de begeleiding werken.”
Hoeveel heats heb je gevaren?
“Er waren zo’n 20 races tijdens dit Wereldkampioenschap Formula Kite. Ik had dus veel kans om veel ervaring op te doen en mijzelf te bewijzen.”
Formula kite is heel tactisch.
Vervolg interview Annelous Lammerts
Waarom is bij Formula Kite de tactiek zo belangrijk?
“De wind kwam gedurende het WK uit verschillende richtingen. Als je dit combineert met windvlagen, dan gaat het niet alleen om de snelheid maar over hoe tactisch je vaart. Bij goede stabiele wind gaat het natuurlijk om een heel goede start. Coach Casper Bouman heeft zoveel kennis met mij gedeeld, daar profiteerde ik van.”
Waar ben je trots op? Los van je prachtige 12e plaats waarmee we je van harte feliciteren.
“Ik ben erg blij dat ik goed heb leren starten. De feedback die ik hierover heb gekregen heb ik kunnen toepassen. Een heel gaaf moment was tijdens een nek-aan-nek race waarbij er flink gepusht werd. Ik pakte een baan net wat scherper dan anderen en voer zo nek-aan-nek met meiden uit de top 10 van de wereld. Dat was gaaf.”
Is er dan nog een moment om te genieten op het water? Een vreugdekreet of iets?
“Het was een seconde van vreugde maar toen was het direct weer 100% concentratie. Het is niet niks om op zulke snelheden de foil onder controle te houden en de beste keuzes te maken.”
Waar ga je aan werken?
“Snelheid is echt nog iets om aan te werken. Ik ga daar hard mee aan de slag met het Nederlandse team. Het voordeel is dat de Nederlandse mannen ongeveer op de snelheid kitefoilen waarop de snelste dames kitefoilen. Natuurlijk gaan die ook nog hard trainen maar mijn voordeel is dat ik me aan hen kan blijven optrekken en van hen kan leren.”
Waar ik ook aan wil werken is het kitefoilen tijdens extreme omstandigheden. Zowel bij weinig wind als bij harde wind moet ik beter worden. De top doet het ook in goed bij extreme omstandigheden.
Bestaat de kans dat je namens Nederland mag deelnemen aan de het Olympische spelen in 2024?
“De kans is natuurlijk aanwezig. We hebben laten zien dat we het kunnen, nu moeten we dit blijven herhalen en nog een stuk beter worden zodat we ons kunnen classificeren. We gaan ervoor om in de absolute top van de wereld te kitefoilen. We hebben in 2023 een Wereldkampioenschap Kitefoilen in Nederland. Dat is iets om naar uit te kijken.”
Heb je nog tips voor mensen die willen beginnen met kitefoilen?
Annelous Lammerts antwoordt hoorbaar enthousiast en met een lach. “Je moet het sowieso doen. Muisstil vliegend boven het water, wie wil dat nu niet. Het is echt prachtig om boven het water te zweven. Én, met een beetje kitesurfervaring is het goed onder de knie te krijgen. Ik adviseer iedereen wel een coaching te nemen. Ook al is het maar 2 uur. Dit versnelt de leercurve enorm en daardoor weet je wat je doet. Dat maakt het een stuk veiliger dan zelf oefenen.”
Annelous, nogmaals gefeliciteerd met je prestatie! Voor jou hopelijk een stap dichterbij je doel. Ook bedankt voor je tijd en het inspirerende interview. We volgen jou en het Kitefoil Team NL top de voet. Heel veel succes!