Of je nu beginner bent, herintreder of al een ervaren kitesurfer: een complete kitesurf-set kopen is vaak een verstandig besluit. Enerzijds omdat vanuit persoonlijk advies je aangeschafte kitesurf-materiaal direct klaar is om mee het water op te gaan. Anderzijds omdat er regelmatig complete kitesurf-set aanbiedingen zijn tijdens kitesurf-sale acties. Dit scheelt in de portemonnee. In deze handleiding kitesurf-materiaal kopen lees je alles wat je erover moet weten.
Inhoudsopgave handleiding kitesurf-materiaal kopen
- Welk kitesurf-materiaal past bij mij?
- Tips voor kitesurfers met een kleine beurs – Handleiding kitesurfmateriaal kopen
- Kitesurf occasion kopen – wees bedachtzaam
- Kosten kitesurfen. Dit ben je kwijt voor een kitesurfset
- Kitesurfen kosten: kitesurfles
Welk kitesurf-materiaal past bij mij?
Voor beginnende kitesurfers en herintreders kan het een uitdaging zijn om de juiste kitesurf-set of kitesurfuitrusting te vinden passend bij je vaardigheidsniveau. Dat is niet vreemd, want als rookie kitesurfer of herintreder weet je vaak niet precies wat je zoekt. De kitesurfshops hebben bijna altijd kitesurfsets samengesteld speciaal voor beginnende kitesurfers en herintreders. Deze kitesurfsets zijn vaak ook scherp geprijsd als aanbieding. Genoeg inspiratie te vinden dus. Daarnaast is een belletje of bezoek aan een kitesurfshops zo gemaakt. Persoonlijk advies werkt vaak het best.
Een andere manier om erachter te komen wat je zoekt is door contact op te nemen met je kitesurf trainer. Die heeft jou kitesurfles gegeven en kan je aan het einde van de kitesurfles goed vertellen welke kitesurf-set of kitesurf-uitrusting bij je past. Daarnaast staan ze met hun passie voor kitesurfen vaak ook daarna nog voor je klaar om advies te geven.
Tips om erachter te komen wat je zoekt
- Bekijk de kitesurfsets voor beginners in de kitesurfshops
- Ga langs bij een kitesurfshop of bel voor persoonlijk advies
- Vraag je kitesurf trainer voor advies
Tips voor kitesurfers met een kleine beurs – Handleiding kitesurfmateriaal kopen
Laat je budget een nieuwe complete kitesurfset kopen niet toe? Ga voor een kiteset aanbieding. Kitesurfshops hebben soms ook overjarige complete kitesurfsets of kitesurfmateriaal. Dit is nieuw materiaal maar dan van een vorig seizoen. Dit wordt vaak verkocht met flinke korting. Daarnaast zijn er soms scherpe aanbiedingen rondom Singles Day, Black Friday en Cyber Monday.
- Koop een tweedehands kitesurfset via je kitesurfshop. Een complete kitesurfset kopen maar dan tweedehands is helemaal zo gek nog niet. Dan heb je enerzijds advies zodat je weet dat de kitesurfuitrusting bij je past. Anderzijds is onze ervaring dat kitesurfshops alle kitesurfuitrusting die ze tweedehands verkopen nakijken en er soms zelfs garantie op geven.
Kitesurf occasion kopen – wees bedachtzaam
Een complete tweedehands kitesurfset kopen is helemaal zo gek nog niet. Niet alleen als je na je kitesurf les samen met je buddy aan de slag wilt. Maar ook als je al langer kitesurft en op zoek bent naar een complete tweedehands kitesurf set in de aanbieding. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het kopen van tweedehands kitesurf-materiaal. Dit is misschien wel een understatement, want voordat je het weet heb je andermans afdankertje als kite, kitebar, kiteboard, kitefoil etc. gekocht. Voorbeelden: een kite vol reparaties die scheeftrekt, een te oude kite waarbij de ventielen loslaten, een kitebar met lijnen die zeker weten zullen breken, een kitebar met een niet werkend veiligheidssysteem. In deze handleiding kitesurfmateriaal kopen helpen we je een juiste keuze te maken.
Daarnaast kan het zijn dat je door de verkoper die van zijn kitesurf materiaal af wilt onjuist wordt geïnformeerd. Voorbeeld: het aanbieden van een ‘beginnerskite’ terwijl het geen beginnerskite is. Of het aanbieden van oud, ondeugdelijk en onveilig materiaal. Niet iedere verkoper zit zo in elkaar maar toch moet je bedachtzaam zijn. Het gaat uiteindelijk immers ten koste van je plezier en de veiligheid als je een kat in de zak koopt.
Tips vooraf kitesurf set tweedehands kopen
- Laat je budget een nieuwe kitesurfset niet toe? Kitesurf-shops hebben soms ook overjarige kitesurfsets of kitesurfuitrusting. Dit is nieuw materiaal maar dan van een vorig seizoen. Dit wordt vaak verkocht met flinke korting.
- Informeer ook bij kitesurfshops naar tweedehands kitesurfsets. Dan heb je enerzijds advies zodat je weet dat de kitesurf-uitrusting bij je past. Anderzijds is onze ervaring dat kitesurfshops alle kitesurf-uitrusting die ze tweedehands verkopen nakijken en er soms garantie op geven.
- Overweeg je tweedehands kitesurf-set in de wintermaanden te kopen. Dan zijn deze vaak goedkoper dan in het hoogseizoen.
Niet té oude tweedehands kitesurf-set kopen
De technologische ontwikkeling van kitesurfen is nog in volle gang. Ieder jaar wordt het materiaal gebruiksvriendelijk, lichter, sterker en veiliger. Hierdoor kitesurf je met het nieuwste materiaal van het type dat bij je past waarschijnlijk fijner. Daarnaast is het gezegde ‘Ouderdom komt met gebreken’ ook van toepassing op kitesurfmateriaal. Voorbeelden: een ventiel waarvan de lijm loslaat als je dit kite oppompt, een kitebar waarvan het griprubber loslaat, een rist van een kitesurf-tas die door zoutaanslag niet meer werkt.
Tips – Zo kom je meer te weten over tweedehands kitesurf-uitrusting
Zoek het kitesurfmateriaal dat je tweedehands wilt kopen via een zoekmachine of op de site van het betreffende kitesurf-merk. Zo kan je zien of dit voor jou geschikt is en of het niet enorm verouderd is. Kijk bijvoorbeeld op kitefinder.com.
Zoek online naar gebruikershandleidingen op de site van het kitesurf-merk. Deze zijn vaak nog te raadplegen en daarin lees je meer over de specifieke eigenschappen van betreffende kitesurfuitrusting.
Zoek online naar reviews c.q. gebruikerservaring. Deze kunnen je vertellen wat de bijzonderheden zijn en wat de ervaring van andere kitesurfers is. Je kan ook een vraag stellen op een kitesurf facebook groep.
Tweedehands kite kopen: waar moet ik op letten?
Je bekijkt eerst de algehele staat van een kite. Daaraan zie je snel genoeg hoe de kite is gebruikt. Heeft de vorige eigenaar deze bijvoorbeeld vaak nat opgeborgen, in een vochtige schuur opgeborgen en / of lang in de wind laten klapperen. Dan is dit een heel andere kite dan die van een eigenaar die zijn kite altijd binnen heeft opgeborgen, altijd heeft laten drogen en eventueel afgespoeld met zoet water na een crash. Dit zie je aan de kite. Ook hoe er mee is omgegaan. Zo kan het dat een kite van 3 maanden oud compleet versleten is en een kite van 3 jaar oud nog als nieuw. Lees verder in deze handleiding kitesurfmateriaal kopen.
Overzicht inspectiepunten van een tweedehands kitesurf-set kopen
Nieuwe kite | ⇔ | Oude kite |
---|---|---|
Doek knispert nog | ⇔ | Doek is slap |
Doek glanst nog door coating | ⇔ | Doek is dof en met kale plekken in de coating |
Doek is onbeschadigd | ⇔ | Grote reparaties plaatsgevonden en plakkers |
Stiksels nog vast | ⇔ | Losgelaten stiksels en open naden |
Lijnen aan kite niet gerafeld | ⇔ | Lijn aan kite gerafeld of versleten |
Katrollen aan kite lopen soepel | ⇔ | Katrollen aan kite zitten vast |
Tips – Zo inspecteer je een tweedehands kite
- Inspecteer de kite grondig op de hiervoor genoemde punten. Een tweedehands kites zonder slijtage zal je niet vaak tegenkomen. Slijtage heb je nu eenmaal en zal bij jou ook niet ophouden.
- Kenmerken van een oude kite als hiervoor beschreven kunnen de voorbode zijn voor grotere mankementen die je plezier en veiligheid in gevaar brengt. Denk daar goed over na en bij twijfel overleg je met een kenner.
- Pomp de kite op en laat deze even opgepompt (15 min.) zodat je zeker weet dat dit kite niet lek is.
- Als je de mogelijkheid hebt om de kite te testen, dan is dit altijd aan te raden. Al is het maar dat je de kite even op kan laten om te zien dat deze goed in de lucht staat. Ook om zeker te weten dat de kite niet naar één kant trekt. Dit zou ongelijke lijnen kunnen betekenen maar ook op een probleem met de kite kunnen duiden. En om gewoon even te ervaren of dit de kite is die je zoekt.
Tweedehands kitebar kopen: waar moet ik op letten?
Als je een tweedehands kitesurfset wil kopen is een goede kitebar net zo belangrijk als een goede kite. Als we het hebben over een kitebar is dit de bar compleet met lijnen en een goed werkend veiligheidssysteem. Dit laatste is feitelijk het allerbelangrijkst en kan / mag niet op bezuinigd worden.
Tips – Zo inspecteer je een tweedehands kitebar
- Koop een kitebar bij voorkeur passend bij je kite en uit hetzelfde jaar als je kite. Dan weet je zeker dat de kitebar geschikt is bij de kite.
- Loop alle lijnen uit. Laat deze door je handen lopen zodat je zeker weet dat deze niet beschadigd zijn en er geen knopen in zitten. Knopen verzwakken kitesurf-lijnen tot wel 50% en moeten eruit.
- Inspecteer de uiteindes van de lijnen waar je deze aan de kite moet vastknopen. Als deze versleten of doorgescheurd zijn, moeten ze vervangen worden.
- Inspecteer de depower lijn die door je bar loopt. Als deze van touw is en versleten is, moet deze vervangen worden.
- Inspecteer en test het veiligheidssysteem een aantal maal. Het testen op de kant is natuurlijk anders dan onder druk en met spanning op de lijnen op het water. Op de kant moet het feilloos werken. Zoek eventueel naar informatie over het veiligheidssysteem online zodat je zeker weet dat hier geen problemen mee zijn geweest.
Kosten kitesurfen. Dit ben je kwijt voor een kitesurfset
Inzicht in het kostenplaatje is het sluitstuk van de handleiding kitesurfmateriaal kopen voor kitesurfers. We hebben je uitgelegd hoe je erachter komt welke kitesurf set geschikt is voor jou. Daarna hebben we je aan het denken gezet over kitesurf occasions. Vervolgens hebben we uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf als je besluit een tweedehands kitesurfset te kopen. We beantwoorden als laatste de vraag: Wat kost kitesurfen?
Een basisset aan kitesurfuitrusting heb je nieuw in de sale al voor onder de € 2.000,-. Je kan het, net als met elke sport, zo gek maken als je zelf wilt en dan ben je zo maar € 3.000,- of nog meer kwijt. Tweedehands kan het natuurlijk goedkoper. Zorg dan dat je geen kat in de zak koopt en lees daarvoor de tips over het kopen van een tweedehands kitesurfset of los kitesurfmateriaal.
Kosten kitesurfen nieuw* | Kosten kitesurfen tweedehands** | |
---|---|---|
Kitesurfles | € 250,- tot € 450,- | € 250,- tot € 450,- |
Kitesurfset sale Kite, Kiteboard, Bar/Lijnen, Pomp | € 1.400,- tot € 1.900,- | € 800,- tot € 1.400,- |
Wetsuit (5/4 mm) | € 175,- tot € 250,- | € 75,- tot € 150,- |
Trapeze | € 150,- tot € 200,- | € 50,- tot € 100,- |
Totaal | € 1.975,- tot € 2.800,- | € 1.175,- tot € 2.100,- |
Ook nodig | ||
Pomp | € 45,- | € 25,- |
Neopreen schoenen | € 40,- | € 20,- |
Kitebar / trapeze leash | € 30,- | € 15,- |
Totaal | € 115,- | € 60,- |
Kitesurfen kosten: kitesurfles
Het aantal uur aan kitesurf les dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen. We gaan uit dat het behalen van dit niveau je tussen de 250 en 450 euro zal kosten.
Voor kitesurfers in spé die het echt willen leren is 9 uur kitesurfles verdeeld over 3 dagen gangbaar. Soms nemen mensen nog een extra privé les waarna ze vertrouwd genoeg zijn om te beginnen met kitesurfen. -Karim Chioua, Kitesurfschool Best
Kosten nieuwe kitesurfset
Kitesurfshops hebben bijna altijd kitesurfsets samengesteld speciaal voor beginnende kitesurfers en herintreders. Deze kitesurfssets zijn vaak ook scherp geprijsd als aanbieding. Zo breng je de kosten voor het kitesurfen makkelijk omlaag. Genoeg inspiratie te vinden dus als antwoord op de vraag: “Wat kost een kitesurf uitrusting?” Daarnaast is een belletje of bezoek aan een kitesurf winkel zo gemaakt. Persoonlijk advies werkt vaak het best. Een nieuwe kite set koop je vanaf 1.400 Euro. Dit is echt de minimale prijs en het materiaal is dan vrijwel zeker overjarig (type van vorig seizoen). Een gangbare prijs voor een nieuwe kitesurfset is zo’n 1.900 Euro.
Tweedehands kitesurfset
Ga je voor nog lagere kosten kitesurfen? Een complete tweedehands kitesurfset die niet ouder is dan 5 jaar schaf je aan voor een bedrag tussen tussen de 800 Euro en 1.400 Euro. Je hebt dan een kite, kiteboard en bar met lijnen.
Trapeze, wetsuit, pomp en leash
Naast de kitesurfset heb je nog een kitesurf trapeze nodig en een wetsuit. Dit kost je zo’n 300 Euro: 175 Euro voor de wetsuit en 150 Euro voor een trapeze. Eventueel, mocht deze niet bij de bar zitten, heb je ook nog een leash nodig voor het bevestigen van het veiligheidssysteem aan je bar en harnas. Ditzelfde geldt voor de pomp voor het oppompen van de kite als deze niet bij de kite overgenomen kan worden. Dit samen kost je nog eens zo’n 60 Euro. Kortom, voor rond de 1.150 Euro ben je helemaal compleet. Je begint dan met één kite. Lees hier meer over beginnen met één of meerdere kites. Daarnaast kan nog gebruik worden gemaakt van een impactvest en een helm. Deze kosten zijn niet meegenomen in het overzicht.
Lidmaatschap verenigingen
Als laatste maar zeker niet onbelangrijk raden we je aan lid te worden van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) en ambassadeur te worden van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Bekijk via de links waarom. Ook zal je bij sommige kitespots lid moeten worden van een kitesurf vereniging om daar te mogen kitesurfen.