De winter doet zijn intrede en dat betekent meer wind en misschien zelfs storm. Vanzelfsprekend zorg je ervoor dat je kitesurfmateriaal altijd tiptop in orde is. Dit is cruciaal. In de koude maanden is het echter nog belangrijker. In dit kitesurfblog een algemene checklist die je te allen tijde kan gebruiken. Zie het als kitesurf-apk die helpt je kitesurfuitrusting in orde te brengen en houden. Doe mee door je kitesurfmateriaal te inspecteren met deze checklist en actie te nemen indien nodig.
Neem bijvoorbeeld een gat in je wetsuit. In de zomerperiode is dit misschien geen probleem maar zodra het kouder wordt is het uiterst vervelend. Ook versnelt een gat in je wetsuit het proces van onderkoeling.
Kitesurfmateriaal checklist
Waar op letten bij de kite
- Zitten er scheurtjes en / of gaten in je kite? Zitten eventuele oude reparatieplakkers nog vast? Zo kan zelf je kite repareren.
- Check ook de stiksels en naden, ook van de tubes. Zijn deze nog in tact?
- Zit er in de aanknopingspunten en pigtails van de kite geen overmatige slijtage?
- Zijn de tubes nog allemaal goed? Zijn ze niet lek of beschadigd?
- Controleer ook de latten in het doek (indien aanwezig). Prikt er niet een door het doek of een stokhoes heen?
- Sluiten en borgen de ventielen nog goed?
- Zijn de bridles (lijnen aan de kite) nog intact? Kijk ook naar de katrollen. Lopen deze nog soepel?
- Hoe is het daarnaast gesteld met de algemene staat van de kite? Pomp hem even op en check je struts? Een dunne plek kan duiden op een gedraaide strut.
- Zitten verder de slangetjes van het one-pump systeem nog wel goed verbonden? Heb je deze punten gecontroleerd, dan lijkt je kite als onderdeel van je kitesurf materiaalcheck in orde.
Checklist kitebar
- Zijn je lijnen heel? Geen rafels, geen knopen?
- Zijn de aanknopingspunten en sleeves nog goed?
- Is het depowerkoort nog heel? Check hierbij ook of alles werkt. Spoel alles eventueel goed schoon en check de werking op de kant nogmaals, wanneer alles onder spanning staat.
- Loopt er lijnen door een andere lijn of het depowerkoort. Trek deze er even uit om te zien of deze beschadigd zijn op onzichtbare plekken.
- Controleer op slijtage van lijnen bij bevestigingspunten, overgangen en onder afdekdoppen etc. Hier zit vaak ‘verborgen’ slijtage die voor onaangename verrassingen zorgt.
- Werkt het depoweren-systeem nog goed? Gaat dit nog soepel?
- Check daarnaast de algehele staat van de bar. Is de grip nog heel, zitten er geen scherpe randjes in je depower doorvoer?
- Is je leash nog heel? Werkt het veiligheidssysteem nog?
- Vergeet daarnaast niet de quick release te controleren. Werkt deze nog soepel en naar behoren? Test dit een aantal maal en maak je er (weer) bekwaam mee.
Waar op letten bij het kiteboard – kitesurfmateriaal checklist
- Zitten er breuken in het kiteboard? Eventuele kleine barsten kun je lijmen met epoxy of secondelijm, anders loop je het risico op water in het board. Zeker bij surf-type board. Afplakken met aluminium folie voor een snelle tijdelijke reparatie werkt ook.
- Zitten er geen scherpe randen aan je rail als gevolg van impact? Zo ja, er is snijwonden gevaar! Dit kun je eventueel wegvijlen met schuurpapier.
- Zijn je pads en straps ook nog goed? Check de schroeven en draai ze eventueel vast. Check daarnaast of je straps niet zijn ingescheurd rondom je schroeven.
- Zitten je vinnen goed vast? Loop alle schroeven even na.
- Controleer daarnaast of er geen bramen aan je vinnen zit. Eventueel schuur je ze heel licht op.
- Check verder de algehele staat van het kiteboard.
Overige kitesurfmateriaal checklist
- Is je trapeze in goede staat? Dit is namelijk belangrijk voor je rug. Een goede trapeze kan rugklachten voorkomen!
- Controleer tevens of er geen scheuren in de banden zit als je gebruik maakt van een zittrapeze.
- Daarnaast is het belangrijk om je trapezehaak te inspecteren. Is je haak nog goed? Geen haarscheurtjes in het staal of verbogen delen?
- Ontzettend belangrijk is een goed mesje dat opgeborgen zit in je trapeze of eraan bevestigd is. Zorg dat je het mesje regelmatig controleert, afspoelt en opwrijft zodat het vrij is van zoutkristallen. Zo blijft het gereed voor gebruikt wanneer het nodig mocht zijn.
- Zit je leash nog goed vast? Controleer tevens de werking van de leash.
- Check daarnaast de algehele staat van je trapeze.
- Als laatste is het controleren van neopreen belangrijk. Zitten er scheuren in je pak, schoentjes, (cap en handschoenen)? Zo ja, plak deze eventueel met neopreenlijm. Neopreen lijmen doe je zo.
Sla jezelf niet over bij de kitesurf-apk
Naast kitesurfmateriaal checklist moet je jezelf hierbij niet vergeten. Je fitheid is namelijk niet onbelangrijk. Niet fit genoeg? Dan is het tijd voor beweging. Bijvoorbeeld door voldoende te bewegen en wat aan krachttraining te doen.
Je kitesurfmateriaal in orde houden is cruciaal. Het is iets dat je doorlopend controleert. Of dit nu aan het begin van het seizoen is, voordat je op vakantie gaat, je kitegear winterklaar maakt of anderszins. Het is belangrijk hier doorlopend aandacht aan te besteden. Is je materiaal in orde maar vraag je je af of het verstandig is om te gaan kitesurfen. Bekijk dan waar je op moet letten voordat je gaat kitesurfen.