Aluula-kite kopen. Doen of niet doen? Bekijk 3 plussen en minnen

aluula kite kopen

Na verschillende Aluula-kites te hebben getest over een periode van 1,5 jaar en er zelf nu een tijdje mee te hebben gevaren durf ik dit blog wel aan. Heeft het zin om een Aluula-kite te kopen of niet? Wellicht heb je wat aan dit blog in je zoektocht naar een verbetering of het vervangen van je kitesurf-uitrusting. We duiken direct in de plussen en minnen hieronder. Niet bekend met Aluula? Dan vind je hier de Aluula-composiet special.

Aluula-kite kopen. Plussen en minnen

Pluspunten Aluula-kites

  • Minder kites. In het filmpje hieronder zie je mij met een Naish Pivot Nvision 9 meter (Aluula-kite) met een 134 Naish Drive twintip bij ongeveer 14 knopen wind plezier hebben en best veel gave tricks doen. Ik weeg ongeveer 84 kilo. Momenteel heb ik een 6 en 9 meter waarmee ik al mijn kitesurf-sessies zou kunnen varen. Van misschien wel 13 knopen tot in windvlagen harder dan 100 km/u. Gangbaar is dan voor mij 3 kites. Bijvoorbeeld een 6, 8 en 10 meter. Of een 7, 9 en 12 meter. Ik zou het dus aandurven met in ieder geval 1 kite minder. Dat drukt het minpunt van de prijs, zoals bij de minpunten omschreven, natuurlijk wel iets.
  • Betere prestaties. Als je gevorderd bent en gaat voor wat extremere tricks zoals een kiteloop, dan kan een Aluula-kite je prestaties een boost geven. Aluula-kites draaien vaak sneller, klimmen sneller na een loop en sturen zeer precies. Ze bouwen door snelheid en lage weerstand ook sneller en meer kracht op dan normale kites. Het timen en landen van een sprong wordt, zeker met een grotere maat Aluula-kite, makkelijker. Ze houden daarnaast de vorm perfect en zijn zo licht dat ze veel beter op de wind blijven zweven als je even geen kracht in de kite zou hebben na een sprong of trick. Als ik alles op alles zet bij een trick dan trek ik een traditionele kite bij de landing makkelijk helemaal uit de wind. Daar waar ik dan de kite nog weleens laat neerstorten is dit mij nog nooit overkomen met een Aluula-kite.
  • Meer plezier. Zoals je ziet in het filmpje bij de genoemde omstandigheden heb ik veel plezier. Je ziet dat ik een actieve kitesurfer ben en in deze sessie paste de met Aluula uitgevoerde Naish Pivot Nvision erg goed. Heerlijk wat ik er allemaal mee kan en hoe zo’n Aluula-kite mijn actieve aansturing ondersteund. Had ik met een traditionele 9 meter Naish Pivot ook kunnen kitesurfen. Zeker weten! Maar had het voor mij net zo’n gave sessie geweest. Zeker niet!

Minpunten Aluula-kites

  • Prijs. Okay, je kan misschien met één kite minder zoals omschreven bij de pluspunten. Het moet echter wel betaalbaar voor je zijn en, ook al is het betaalbaar, je moet het er principieel wel voor over hebben om ongeveer 2.600 euro voor een 9 meter kite te betalen.
  • Afwaardering. Wanneer je niet zuinig bent op je kites of je kites regelmatig stuk vaart en je toch graag regelmatig nieuw materiaal koopt, dan schijf je in absolute waarde veel af op een Aluula-kite. Ik merk dat ik zodoende nog zuiniger ben op mijn Aluula-kites.
    • Risico op dumping. Bij het wingfoilen zien we de eerste voorbeelden: Aluula wings van A- merken die amper een jaar geleden op de markt zijn gekomen en in de sale met 50% korting worden verkocht. Je kan je wel bedenken dat jij dan voor jouw tweedehands Aluula-kites nog minder terugkrijgt. Je schrijft dan mogelijk 75% af in 1 jaar. We verwachten dat we dit snel bij kitesurfen ook gaan zien. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Je kan dus mogelijk binnenkort wel tegen 50% korting een Aluula-kite aanschaffen.
  • Gewenning. Ook al streven kitesurf merken ernaar dat een Aluula variant van een kite direct vertrouwd aanvoelt en zo goed mogelijk aansluit ten opzichte van de niet Aluula variant van dezelfde kite, is dit niet 100% mogelijk. Zo heb ik er bijvoorbeeld echt even over gedaan om mijn vertrouwde front roll transition kiteloop te leren met de Aluula-kite. Het frame is zo stug en weinig elastisch dat ik in het begin niet goed aanvoelde wat de kite deed als ik achterstevoren in de lucht hing. Wees er dus op voorbereid dat jou dit ook overkomt. Bij sprongen als een kiteloop speelde deze gewenning juist niet. Die gingen met een Aluula-kite direct een stuk makkelijker.

Conclusie wel of geen Aluula-kite kopen

Pff, een conclusie vind ik gewaagd maar zoals je weet schrijf ik altijd een conclusie dus ook bij dit blog. Voor kitesurfers met een gevorderd vaardigheidsniveau die ook nog eens actief en ambitieus zijn op het water zou ik aanraden om de grootste maat in de Aluula-variant aan te schaffen als het budget dit toe laat. Deze maat kan dan een of twee meter kleiner zijn dan normaal waardoor je mogelijk met een kite minder afkan en zo automatisch de kosten drukt van de duurdere Aluula-kite. Ben je beginner of een regelmatige kiter die lekker zijn ding doet op het water. Helemaal top en dan zou ik een Aluula-kite niet eens aanraden. Lees het hele blog nog eens door, want daarin ga ik in op veel meer elementen die wellicht passen bij jouw situatie. Reacties en discussies zijn ook welkom hieronder of via onze facebook-pagina.

Slotopmerking. Ik heb Aluula-kites getest in de maten 9 en 10 meter. Momenteel heb ik ook 6 meter Aluula-kite. Zodra ik deze een keer goed getest heb, zal ik dit blog updaten.

3 reacties

  1. Overweeg ook eens een kite uit de Brainchild fabriek. Die hebben de performance van Aluula kites voor flink minder geld. Zoals de nieuwe F-One kite en de Harlem kites. Aluula heeft natuurlijk ook veel problemen met scheuren etc, wat in dit stuk niet besproken wordt. Als je het hebt over snel afschrijven 😉

  2. Sounds great with Pivot Aluula. I’m looking for replacement of my Slash kite for waves. Would you recommend also Pivot Aluula for waves as some told me it’s also perfect for waves ?

    1. Hi, the Pivot Nvision Aluula is indeed great for waves too. The kites are very light in the wind, do not drop when completely depowered and going downwind at the same time etc.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Naish Pivot Nvision 9 meter
Ozone Vortex Ultra-X
nvision naish pivot review