Tweedehands kitesurf-set kopen: waar je op moet letten

Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het kopen van tweedehands kitesurf-materiaal. Dit is misschien wel een understatement want voordat je het weet heb je andermans afdankertje als kite, kitebar, kiteboard etc. gekocht. Voorbeelden: een kite vol reparaties die scheeftrekt, een te oude kite waarbij de ventielen loslaten, een kitebar met lijnen die zeker weten zullen breken, een kitebar met een niet werkend veiligheidssysteem. Daarnaast kan het zijn dat je door de verkoper die van zijn kitesurf-materiaal af wilt onjuist wordt geïnformeerd. Voorbeeld: het aanbieden van een ‘beginnerskite’ terwijl het geen beginnerskite is. Het aanbieden van oud, ondeugdelijk en onveilig materiaal.

Tips
1. Zoek het kitesurf-materiaal dat je tweedehands wilt kopen via een zoekmachine of op de site van het betreffende kitesurf-merk. Zo kan je zien of dit voor jou geschikt is en of het niet enorm verouderd is. Ook zijn er vaak gebruikershandleidingen en reviews te vinden die je kunnen vertellen wat de bijzonderheden en ervaring van andere kitesurfers is.

Tweedehands kitesurf-uitrusting kopen: waar moet je op letten

Kite en kiteboard passend bij jouw vaardigheid
Als je na je kitesurf-les zelfstandig of met je buddy gaat kitesurfen en een kite wilt aanschaffen is het belangrijk het juist type kite te kopen. Bijvoorbeeld een type waarmee je kitesurf-les hebt gehad (Bow, SLE, Hybride). Uitleg over kitesurf-kites vind je hier. Ook het juiste type kiteboard passend bij jouw vaardigheidsniveau is belangrijk. Uitleg over kitesurf-boards vind je hier.

Niet te oud materiaal
De technologische ontwikkeling van kitesurfen is nog in volle gang. Ieder jaar wordt het materiaal gebruiksvriendelijk, sterker en veiliger. Hierdoor kitesurf je met het laatste materiaal van het type dat bij je past waarschijnlijk beter. Daarnaast komt ouderdom ook bij kitesurf-materiaal ook met gebreken. Voorbeelden: een ventiel waarvan de lijm loslaat als je dit kite oppompt, een kitebar waarvan het griprubber loslaat, een rist van een kitesurf-tas die door zoutaanslag niet meer werkt.
Tweedehands kite kopen: waar moet je op letten
Je bekijkt eerst de algehele staat van een kite. Daaraan zie je snel genoeg hoe de kite is gebruikt. Heeft de vorige eigenaar deze bijvoorbeeld vaak nat opgeborgen, in een vochtige schuur opgeborgen en / of lang in de wind laten klapperen. Dan is dit een heel andere kite dan die van een eigenaar die zijn kite altijd binnen heeft opgeborgen, altijd heeft laten drogen en eventueel afgespoeld met zoet water na een crash. Dit zie je aan de kite.

Nieuwe kite <> Oude kite
Doek knispert nog <> Doek is slap
Doek glanst nog door coating <> Doek is dof en met haarscheurtjes in de coating
Doek is onbeschadigd <> Kleine reparaties
Stiksels nog vast <> Losgelaten stiksels
Lijnen aan kite niet gerafeld <> Lijn aan kite gerafeld of versleten
Katrollen aan kite lopen soepel <> Katrollen aan kite zitten vast

Tips
1. Inspecteer de kite grondig op de hiervoor genoemde punten. Een tweedehands kites zonder slijtage zal je niet vaak tegenkomen. Slijtage heb je nu eenmaal en zal bij jou ook niet ophouden.
2. Kenmerken van een oude kite als hiervoor beschreven kunnen de voorbode zijn voor grotere mankementen die je plezier en veiligheid in gevaar brengt. Denk daar goed over na en bij twijfel overleg je met een kenner.
3. Pomp de kite op en laat deze even opgepompt (15 min.) zodat je zeker weet dat dit kite niet lek is.
4. Als je de mogelijkheid hebt om de kite te testen, dan is dit altijd aan te raden. Al is het maar dat je de kite even op kan laten om te zien dat deze goed in de lucht staat. Ook om zeker te weten dat de kite niet naar één kant trekt (kan door de bar maar ook de kite zijn). En om gewoon even te ervaren of dit de kite is die je zoekt.

Tweedehands kitebar kopen: waar moet je op letten

Een goede kitebar met lijnen van goede kwaliteit en een goed werkend veiligheidssysteem is net zo belangrijk of nog belangrijker.

Tips
1. Koop een kitebar bij voorkeur passend bij je kite en uit hetzelfde jaar als je kite. Dan weet je zeker dat de kitebar geschikt is.
2. Loop alle lijnen uit. Laat deze door je handen lopen zodat je zeker weet dat deze niet beschadigd zijn en er geen knopen in zitten. Knopen verzwakken kitesurf-lijnen tot wel 50% en moeten eruit.
3. Inspecteer de uiteindes van de lijnen waar je deze aan de kite moet vastknopen. Als deze versleten of door geschuurd zijn, moeten ze vervangen worden.
4. Inspecteer de depower lijn die door je bar loopt. Als deze van touw is en versleten is, moet deze vervangen worden.
5. Inspecteer en test het veiligheidssysteem een aantal maal. Het testen op de kant is natuurlijk anders dan onder druk en met spanning op de lijnen op het water. Op de kant moet het feilloos werken. Zoek eventueel naar informatie over het veiligheidssysteem online zodat je zeker weet dat hier geen problemen mee zijn geweest.