Van 4 naar 5-lijns (Doe-het-zelf)

Van 4 naar 5-lijns.

Veel kites zijn uitgerust met een vijfde lijn (5th line). Het vijfde lijnsysteem geeft veel voordelen voor zowel beginnende als gevorderde kiters.

Enkele voordelen tegenover het 4-lijns systeem

  • Herstarten van je kite uit het water wordt leuk om te doen in plaats van het eindeloze zwemmen.
  • Vooral voor beginners is het erg handig, dat na het activeren van het veiligheidssysteem (safety system) de kite zonder moeite weer uit het water komt. Dit geeft ook voordelen voor gevorderde kiters die uitgehaakt (unhooked) willen varen.
  • De kite is verder te ontkrachten (depoweren).

Enkele nadelen tegenover het 4-lijns systeem

  • Iets meer werk bij het optuigen.
  • Materialen slijten sneller.
  • Meer tijd kwijt aan afstellen.

De kites zijn zelfs aangepast voor het systeem. De leading edge (dikke tube) is een stuk dunner gemaakt omdat de 5de lijn de kite toch wel in model houdt.

Ook bij oudere kites werkt het systeem prima, maar dan moet er wel een stevig bevestigingspunt (pompleash) op de kite bevestigd zijn. Zo niet, dan kan die er eventueel opgezet worden door verschillende winkels en kitereparateurs.

Zoals je wellicht al te weten bent gekomen kan het vijfde lijnsysteem prijzig zijn in aanschaf bij het los kopen ervan. Vanaf nu heb je hier een bouwbeschrijving zodat je het systeem redelijk makkelijk zelf kunt maken voor een klein prijsje!

Reken erop dat je er 4 á 5 uur over doet om het systeem te maken, waarbij je ook de benodigde materialen moet aanschaffen. De kosten zijn ongeveer 50 Euro.

Materiaallijst

  • Bar/lijnen (27 m. of langer, niet korter dan 24 m.)
  • 21 meter Marlow touw 2.5 mm. of 3 mm. dikte
  • Sleeves. 1.5m, om je lijnen doorheen te halen
  • Dikke stopnaald voor de sleeves of sleevenaald
  • Naaimachine (hobbymachine voldoet prima)
  • Naaigaren, het liefst gekocht in vliegerwinkel
  • 4 RVS ringen, te koop bij watersportshops
  • 2 T-wraps om een ring op je depowerloop te bevestigen
  • Elastiek om een stretchkoord van te maken
  • Stopperballetje (foto 9)
  • Meetlint van 30 m.

1. Het strechkoord
We beginnen met het maken van het stretchkoord. Stik eerst een lusje aan een stuk marlow 2.5mm. Haal dan een stuk elastiek m.b.v. een sleevenaald door het stuk Marlow. Zorg dat het koord vast blijft zitten door bijv. een knoop of stik het even vast op het naaimachine, zorg dat hij een rek heeft van 35-40cm.

2. Afmetingen berekenen
Meet nu de stuurlijnen vanaf de bar, dus inclusief leaderlines. Zorg dat je altijd nog ruimte genoeg over houdt op je leaderlines om je stuurlijnen te verstellen! Zet hem bij het meten op het middelste knoopje.

Meet nu de depowerstrap, meet je depowerstrap als deze op fullpower staat, en meet vanaf het punt waar de bar tegen de knoop aan komt tot het knoopje waar je powerlijn aan vast komt.

Deze afmetingen heb je nodig om de andere afmetingen te berekenen.

  • A= Stuurlijn vanaf bar gemeten
  • B= Dikke Powerlijn = A-E-D-15cm ( niet begrijpen maar gewoon doen, ervaring blijkt dat deze afmeting klopt)
  • C= 5th line = B + E – F -3,05m
  • D= 12.98m als de lijnen 27m of langer zijn. Als de lijnen bijv. 25m zijn: 25:2-1= 11.50m.
    Nog een voorbeeld, de lijnen zijn nu 24m: 24:2-1= 11m. Ik zou geen lijnen gebruiken die korter dan 24m zijn.
  • E= Depowerstrap, meet hem met je strap helemaal open, en meet vanaf het punt waar de bar tegen de knoop aan komt tot het knoopje waar je powerlijn aan vast komt.
  • F= Stretchkoord.. Deze zul je op moeten meten nadat je hem gemaakt hebt. (uitgerekt meten)
  • G= Deze afmeting bepaal je pas op het laatst als alles in elkaar zit bij stap 7!

3. Maak nu nauwkeurig je lijnen op maat.
Even een handigheidje: Als je het streepje precies op bijv. 12.98m zet kun je het streepje daarna niet meer zien omdat je sleeve eroverheen zit. Het handigste is, om het streepje bijvoorbeeld 12cm verder te zetten en dan sleeves van 24cm knippen. Als je die dan de sleeve eroverheen schuift komt het streepje aan het eind van de sleeve.

4. Lusjes stikken
Nu achter het naaimachine de lusjes stikken! De sterkte van de stiksels is niet van erg groot belang, er komt namelijk weinig kracht op te staan.

Bij de dikke powerlijn is geen sleeve nodig. Bij de gewone lijnen natuurlijk wel!

Bij de middelste lijn van 12.98m (D) is het verstandig om extra lange sleeve te gebruiken, zo reduceer je de kans dat je lijn gaat slijten enorm.

Maak nu met behulp van een sleevenaald twee lusjes in je marlow powerlijn van een stukje oud dyneema en stik ze vast. Zorg dat je ze minimaal 4.5m van de uiteindes plaatst, anders werkt het safety systeem niet. Dit is om alles er netjes uit te laten zien in de lucht.

5. Ringetje op depowerloop
Bevestig nu, zoals je op de foto kunt zien, een ringetje op je depowerloop. Trek hem goed strak aan, anders kan hij gaan schuiven. Let hierbij op aan welke kant van je loop je hem bevestigt (bij de naish loop kan het problemen veroorzaken als je hem aan verkeerde kant vastmaakt). Activeer je safety systeem even en kijk of het nog soepel kan lopen.

6. In elkaar zetten
Nu kun je alles in elkaar zetten. Let op: Belangrijk is dat de marlow powerlijn absoluut niet gekinkt is. Loop hem dus een aantal keer goed uit en zorg dat er geen draaien in zitten, anders kan het gebeuren dat het systeem later slecht werkt! Hetzelfde geldt voor lijn C.

Haal lijn C door de lusjes die je in de marlow lijn hebt gemaakt.

7. Afmeting stretchkord bepalen
Maak nu het stretchkoord (G) aan lijn C. Pak je laatste meters marlow, maak deze aan de andere kant van het stretchkord vast. Voeg gelijk het stoppertje toe. Op dit punt stopt de bar na activeren van safety.

Haal nu de lijn door het oog van de bar. En door het ringetje op je depowerloop.

Maak nu de middelste lijn D aan een stevig paaltje vast.

Zorg dat je strap open staat (fullpower). Trek je depowerloop strak en trek de 5de lijn strak zet nu een streep op de lijn waar de lijn het ringetje uit komt. Zo lang moet de 5de lijn worden. Depower je strap en je zult zien dat alles redelijk strak blijft staan. Zo niet, dan heb je te weinig rek op je stretchkoord.

Maak er nu een lusje aan, zodat je je leash eraan vast kunt maken.

8. De neuslijn
Nu hoeven we alleen nog een noseline te maken. Maak deze lang genoeg, ongeveer 5m is zeker lang genoeg. Stik aan één kant een lusje. Schuif over de andere kant een sleeve. Daar kun je dan knoopjes in leggen om hem te verstellen.

9. Afronden en afstellen
Nadat alles gemaakt is zal er ook nog het één en ander afgesteld moeten worden. Als eerst stellen we de stuurlijnen af. Zorg dat je kite maximale power heeft als je de strap helemaal op fullpower hebt staan en de bar tot 5cm hebt aangetrokken! De kite mag nu dus niet gaan stallen (achteruit of enorm vertraagd vliegen).

De noseline afstellen is een lastig gedeelte. Iedereen heeft er andere voorkeuren voor. Ikzelf vind het fijn als de noseline niet te strak staat. Als je de bar naar je toe trekt zul je zien dat de noseline losser komt te hangen, dit is geen probleem.

Mijn afstelling: De depowerstrap zet ik op fullpower. De bar tegen de knoop onder je depowerstrap. Nu staat de noseline net strak bij mij. Als ik de bar dus 5cm aantrek kom deze los te hangen.

Als je de noseline strakker zet zul je zien dat je meer depower hebt en de kite wat lichter stuurt. Ik mis het gevoel van de kite als hij te strak staat. Maar dat is je eigen voorkeur!

Succes bij het maken van je eigen vijfde lijnsysteem!

1 reactie

  1. Dit is een Naish/North setup met zogenaamde ondiepe Y splitsing (circa 13meter). Dat werkt minder goed op kites van onder andere Slingshot, Airush, Gaastra, Wipika en Carved. Die kites zijn ontworpen op een zogenaamde diepe Y van 19-20 meter… en vaak ook vierlijns te vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *