Tweedehands kitesurf set kopen. Tips waar je op moet letten

Tweedhands kitesurf-set kopen

Een tweedehands kitesurf-set kopen is best slim. Niet alleen als je na je kitesurf-les samen met je buddy aan de slag wilt. Maar ook als je al langer kitesurft en op zoek bent naar een complete tweedehands kitesurf-set in de aanbieding. We hebben je eerder al de volgende tips gegeven. Allereerst hoe je weet welke kitesurf-set bij jou past. Daarna een aantal overwegingen om vóórdat je een kitesurf occasion koopt te overwegen. In dit zeer uitgebreide informatieve kitesurf-blog gaan we in op het inspecteren van een tweedehands kite, kitebar en kiteboard. Zo weet je waarop je moet letten als je kitesurf-materiaal tweedehands wilt kopen.

Waar moet ik op letten bij tweedehands kitesurf-materiaal

Als je van plan bent om een tweedehands kitesurf-set te kopen, zijn er verschillende belangrijke dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede aankoop doet en dat de uitrusting veilig en van goede kwaliteit is. Hier zijn enkele belangrijke generieke overwegingen die we in het blog eronder verder toelichten:

Tweedehands kitesurf-trapeze met scheur
Tweedehands kitesurf-trapeze met scheur. Inspecteer al het kitesurf-materiaal goed.
  1. Inspectie van de kitesurf-uitrusting: Controleer de kites, de bar, de lijnen, het harnas, het board en andere accessoires grondig op eventuele beschadigingen of slijtage. Let daarbij vooral op scheuren, losse stiksels, versleten plekken, en andere tekenen van slijtage.
  2. Leeftijd van de uitrusting: Kitesurf-uitrusting heeft over het algemeen een beperkte levensduur, vooral kites. Controleer de leeftijd van de uitrusting en overweeg of het nog de moeite waard is om te gebruiken. Oudere kites kunnen minder veilig zijn en mogelijk niet voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen.
  3. Reparaties en onderhoud: Vraag de verkoper of er reparaties zijn uitgevoerd aan de uitrusting en zo ja, wat voor soort reparaties. Zorg ervoor dat eventuele reparaties professioneel zijn uitgevoerd en dat er geen structurele problemen zijn.
  4. Merk en model: Onderzoek het merk en het model van de uitrusting om ervoor te zorgen dat het van goede kwaliteit is en geschikt is voor jouw niveau en stijl van kitesurfen.
  5. Grootte van de kite: Zorg ervoor dat de grootte van de kite geschikt is voor jouw gewicht, ervaring en de windcondities waarin je van plan bent te kitesurfen. Een te grote of te kleine kite kan gevaarlijk zijn.
  6. Compleetheid van de set: Controleer of alle benodigde onderdelen en accessoires bij de set zijn inbegrepen, zoals de bar, lijnen, pomp, reparatieset en eventuele andere accessoires.
  7. Prijs: Vergelijk de prijs van de tweedehands set met de prijzen van vergelijkbare nieuwe sets en zorg ervoor dat je een eerlijke prijs betaalt op basis van de staat en leeftijd van de uitrusting.
  8. Verkoper betrouwbaarheid: Koop bij een betrouwbare verkoper met een goede reputatie. Vraag naar referenties of recensies van eerdere kopers als dat mogelijk is.
  9. Garantie: Controleer of er nog garantie over is op de uitrusting en of deze overdraagbaar is naar jou als nieuwe eigenaar.
  10. Probeer het uit: Als het mogelijk is, probeer dan de uitrusting uit voordat je het koopt om ervoor te zorgen dat het goed werkt en comfortabel aanvoelt voor jou.
Kitesurf-set tweedehands kopen. Probeer de set vooraf uit.
Pak je kans om een tweedehands kitesurf-set uit te proberen voor de koop.

Door deze punten in overweging te nemen, kun je hopelijk een goede tweedehands kitesurf-set vinden die aan jouw behoeften voldoet en veilig is om te gebruiken. Hieronder geven we nog specifieke tips voor het kopen van tweedehand kitesurf-materiaal.

Niet té oude tweedehands kitesurf-set kopen

De technologische ontwikkeling van kitesurfen is nog in volle gang. Ieder jaar wordt het materiaal gebruiksvriendelijk, lichter, sterker en veiliger. Wij noemen dit concept ‘lite surf‘ en schrijven er regelmatig over. Hierdoor kitesurf je met het nieuwste materiaal van het type dat bij je past waarschijnlijk fijner. Daarnaast is het gezegde ‘ouderdom komt met gebreken’ ook van toepassing op kitesurf-materiaal. Voorbeelden: een ventiel waarvan de lijm loslaat als je dit kite oppompt, een kitebar waarvan het griprubber loslaat, een rits van een kitesurf-tas die door zoutaanslag niet meer werkt.

Zo kom je meer te weten over tweedehands kitesurf-uitrusting

  • Zoek het kitesurf-materiaal dat je tweedehands wilt kopen via een zoekmachine of op de site van het betreffende kitesurf-merk. Zo kan je zien of dit voor jou geschikt is en of het niet enorm verouderd is. Kijk bijvoorbeeld op kitefinder.com.
  • Zoek online naar gebruikershandleidingen op de site van het kitesurf-merk. Deze zijn vaak nog te raadplegen en daarin lees je meer over de specifieke eigenschappen van betreffende kitesurf-uitrusting.
  • Zoek online naar reviews c.q. gebruikerservaring. Deze kunnen je vertellen wat de bijzonderheden zijn en wat de ervaring van andere kitesurfers is. Je kan ook een vraag stellen op een kitesurf facebook groep.
Tweedehands kite en kitebar inspectie tips
Tweedehands kite en kitebar inspectie tips. Je materiaal moet in orde zijn. Foto door Roald Arts.

Tweedehands kite kopen: waar moet ik op letten?

Je bekijkt eerst de algehele staat van een kite. Daaraan zie je snel genoeg hoe de kite is gebruikt. Heeft de vorige eigenaar deze bijvoorbeeld vaak nat opgeborgen, in een vochtige schuur opgeborgen en / of lang in de wind laten klapperen. Dan is dit een heel andere kite dan die van een eigenaar die zijn kite altijd binnen heeft opgeborgen, altijd heeft laten drogen en eventueel afgespoeld met zoet water na een crash. Dit zie je aan de kite. Ook hoe er mee is omgegaan. Zo kan het dat een kite van 3 maanden oud compleet versleten is en een kite van 3 jaar oud nog als nieuw.

‘Zo kan het dat een kite van 3 maanden oud compleet versleten is en een kite van 3 jaar oud nog als nieuw.’

Bekijk ook: Welke maat kite heb ik nodig?

Overzicht inspectiepunten van een tweedehands kitesurf-set kopen

Nieuwe kite Oude kite
Doek knispert nog Doek is slap
Doek glanst nog door coating Doek is dof en met kale plekken in de coating
Doek is onbeschadigd Grote reparaties plaatsgevonden en plakkers
Stiksels nog vast Losgelaten stiksels en open naden
Lijnen aan kite niet gerafeld Lijn aan kite gerafeld of versleten
Katrollen aan kite lopen soepel Katrollen aan kite zitten vast

Zo inspecteer je een tweedehands kite

  • Inspecteer de kite grondig op de hiervoor genoemde punten. Een tweedehands kites zonder slijtage zal je niet vaak tegenkomen. Slijtage heb je nu eenmaal en zal bij jou ook niet ophouden.
  • Kenmerken van een oude kite als hiervoor beschreven kunnen de voorbode zijn voor grotere mankementen die je plezier en veiligheid in gevaar brengt. Denk daar goed over na en bij twijfel overleg je met een kenner.
  • Pomp de kite op en laat deze even opgepompt (15 min.) zodat je zeker weet dat dit kite niet lek is.
  • Als je de mogelijkheid hebt om de kite te testen, dan is dit altijd aan te raden. Al is het maar dat je de kite even op kan laten om te zien dat deze goed in de lucht staat. Ook om zeker te weten dat de kite niet naar één kant trekt. Dit zou ongelijke lijnen kunnen betekenen maar ook op een probleem met de kite kunnen duiden. En om gewoon even te ervaren of dit de kite is die je zoekt.

Tweedehands kitebar kopen: waar moet ik op letten?

Als je een tweedehands kitesurf-set wil kopen is een goede kitebar net zo belangrijk als een goede kite. Als we het hebben over een kitebar is dit de bar compleet met lijnen en een goed werkend veiligheidssysteem. Dit laatste is feitelijk het allerbelangrijkst en kan / mag niet op bezuinigd worden.

Tips voor het kopen van een tweedehands kitebar

Zo inspecteer je een tweedehands kitebar

  • Koop een kitebar bij voorkeur passend bij je kite en uit hetzelfde jaar als je kite. Dan weet je zeker dat de kitebar geschikt is bij de kite.
  • Loop alle lijnen uit. Laat deze door je handen lopen zodat je zeker weet dat deze niet beschadigd zijn en er geen knopen in zitten. Knopen verzwakken kitesurf-lijnen enorm en moeten eruit.
  • Inspecteer de uiteindes van de lijnen waar je deze aan de kite moet vastknopen. Als deze versleten of doorgescheurd zijn, moeten ze vervangen worden.
  • Inspecteer de depower lijn die door je bar loopt. Als deze van touw is en versleten is, moet deze vervangen worden. Ook als deze een pvc-coating heeft probeer je alsnog de lijnen erin en aan de uiteinden te inspecteren.
  • Inspecteer en test het veiligheidssysteem een aantal maal. Het testen op de kant is natuurlijk anders dan onder druk en met spanning op de lijnen op het water. Op de kant moet het feilloos werken. Zoek eventueel naar informatie over het veiligheidssysteem online zodat je zeker weet dat hier geen problemen mee zijn geweest.

Tweedehands kiteboard kopen

Bij het kopen van een tweedehands kiteboard zijn er verschillende belangrijke punten om op te letten om ervoor te zorgen dat je een board krijgt dat geschikt is voor jouw behoeften en van goede kwaliteit is. Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden:

  1. Inspecteer de staat van het board: Controleer het board zorgvuldig op eventuele beschadigingen, zoals deuken, scheuren, krassen of reparaties. Vooral de randen en de onderkant van het board moeten grondig worden geïnspecteerd, aangezien deze gebieden vaak slijtage vertonen.
  2. Materiaal en constructie: Let op het materiaal waarvan het board is gemaakt en de constructie ervan. Kiteboards kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals hout, foam, epoxy of carbon. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Zorg ervoor dat het board stevig en duurzaam is.
  3. Grootte en vorm: Kiteboards komen in verschillende vormen en maten, afhankelijk van jouw voorkeuren en het type kitesurfen dat je wilt doen. Overweeg factoren zoals jouw gewicht, lengte, vaardigheidsniveau en de omstandigheden waarin je vaak zult kitesurfen bij het kiezen van de juiste maat en vorm.
  4. Flexibiliteit: Controleer de flexibiliteit van het board door er licht op te drukken. Een goede flexibiliteit zorgt voor comfort en controle tijdens het kitesurfen, maar het board moet niet te flexibel zijn om stabiliteit te behouden.
  5. Bindings en inserts: Controleer of de bindings (voetbanden) in goede staat zijn en stevig aan het board zijn bevestigd. Zorg ervoor dat de inserts (de metalen schroefgaten waar de bindings aan worden bevestigd) niet beschadigd zijn.
  6. Merk en model: Onderzoek het merk en het model van het board om ervoor te zorgen dat het van goede kwaliteit is en geschikt is voor jouw niveau en stijl van kitesurfen.
  7. Prijs: Vergelijk de prijs van het tweedehands board met de prijzen van vergelijkbare nieuwe boards om er zeker van te zijn dat je een eerlijke prijs betaalt op basis van de staat en leeftijd van het board.
  8. Probeer het uit: Als het mogelijk is, probeer dan het board uit voordat je het koopt om te zien hoe het aanvoelt en presteert op het water.
Tweedehands kiteboard kopen
Kans om een kiteboard te testen? Altijd doen…

Door deze punten in overweging te nemen, kun je hopelijk een tweedehands kiteboard vinden dat aan jouw behoeften voldoet en veilig is om te gebruiken tijdens het kitesurfen.

Vervolgstappen kitesurf-set kopen

We hebben je uitgelegd hoe je erachter komt welke kitesurf set geschikt is voor jou. Daarna hebben we je aan het denken gezet over kitesurf-occasions. In dit kitesurf blog hebben we uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf als je besluit een tweedehands kitesurf-set te kopen. Dit kan via een van de kitesurf-shops maar bijvoorbeeld ook via Marktplaats of een van de facebook-groepen.

Via de volgende link kan je verder lezen voor de complete handleiding kitesurf-set kopen. Daarin tref je ook een overzicht van de kosten en prijsverschillen tussen een nieuwe en tweedehands kitesurf-set c.q. kitesurf-materiaal.

Bekijk de complete handleiding kitesurfmateriaal kopen →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kosten kitesurfen - Kitesurf set
Kitesurfen 2021