Cabrinha Crossbow 4 IDS deel I

Cabrinha bracht als eerste merk een type bow kite op de markt. Inmiddels heeft dit concept zichzelf bewezen. Door middel van een andere opzet van de kite(platter) en bridles hebben bow type kites een grotere windrange en de mogelijkheid tot zeer veel depower. Dit is gebruiksvriendelijk en veilig. In de Crossbow 4 zitten wederom een aantal nieuwe snufjes. We behandelen het IDS.

IDS (Intelligent Depower System)

De kite is in twee mogelijkheden c.q. stappen te depoweren.

De eerste is, zoals je gewend bent, door de bar van je af te duwen. Er is geen stopper meer op de bar. Die is eventueel wel verkrijgbaar later dit jaar.

De tweede is de mogelijkheid om in een extreme situatie zelfstandig de kite neer te laten (‘absolute depower’). Je activeert hiervoor het quick release systeem. Hierna kun je zelfstandig tevens herstarten.

Dit is bewerkstelligd door de bridles te vereenvoudigen en de front- en back bridles los van elkaar te laten fungeren. Door een simpele overbrenging van katrollen in de frontbridle krijg je hierdoor de werking van een 5th line, terwijl je de eenvoud van 4 lijnen behoudt. De bar blijft daardoor erg clean en makkelijk in het gebruik.

Verder is het belangrijk om te weten dat de bar geen pulleys meer heeft. Hierdoor is de zwaardere bardruk verlaagd tot een aangename bardruk en een direct stuurgedrag. Het effect van ”Less is more” wordt bereikt wat performance, gebruiksgemak en veiligheid ten goede komt.

Het werkt als volgt: Je laat de bar los(depoweren, 1ste stap), de powerlijnen blijven strak. De stuurlijnen gaan zegmaar 80cm naar de kite toe, niet verder want de depowerlijn is ongeveer zo lang. Hierdoor kantelt de kite om en depowert (depower on demand, c.q. de eerste stap). Zou je een depowerlijn van 3 of 4 m hebben, en je laat dan de bar los, dan kantelt de kite ver genoeg om de 5th line werking te krijgen. Met andere woorden: er is helemaal geen speciale lijn bij de kite, er wordt geen speciale lijn aangetrokken om absolute depower te krijgen. Want het is de IDS lijn die door je bar loopt die ervoor zorgt dat je in feite 3 of 4m van je powerlijnen aantrekt. -Rory

Weblink

De website van Cabrinha bevat meer informatie en video fragmenten waarin de werking nog eens duidelijk wordt gemaakt.

In deel 2 gaan we in op de performance van de Crossbow 4 zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *