Face your fears

Het wordt weer kouder, dit betekent dat de meeste pro’s gaan weer trainen in het buitenland. Maar wat ga jij doen deze winter? Ga jij ook je angsten overwinnen en die nieuwe trick oefenen?

Iedereen heeft angst ook met kiten. Er is altijd wel een drempel om nieuwe moves te gaan proberen. Dit geldt echt voor iedereen. Maar is die drempel wel altijd terecht? Soms is het goed om bij twijfel niet in te halen. Soms is het echter niet meer dan een plons wat tussen het doen en het niet doen in staat. Op het moment dat je niet meer gelooft dat je iets kan, werkt de angst verlammend of remmend op je potentiële vermogens. Hoe houdt je je angst in bedwang zonder roekeloos te worden en zonder je eigen grens te overschrijden?

Hieronder een paar tips om je nieuwe moves te gaan proberen

 • Overweeg wat je wilt gaan proberen.
 • Bedenk wat er zou kunnen gebeuren mocht het misgaan.
 • Praat met wat mensen die de move in kwestie al kunnen.
 • Ken je materiaal. (Quickrelease enz)
 • Zorg dat je materiaal in goede conditie is.
 • Weet wat je onder welke situatie moet doen, dus ook wanneer het fout gaat.
 • Kan ik de risico’s beperken door een andere plek te kiezen om te oefenen, bijvoorbeeld dieper water of een spot waar het minder druk is.
 • Zijn er middelen die de risico’s op blessures kunnen beperken. (Zoals een impactvest, helm, enz)
 • Probeer de nieuwe move te visualiseren.
 • Zijn de risico’s na deze analyse aanvaardbaar.

6 reacties

 1. Alles is gecontroleerd op te bouwen.
  Begin met oefenen bij minder wind of een kleinere kite om feeling en timing te krijgen zodat je de trick kan beheersen. Dan met steeds meer wind dezelfde trick uitvoeren. De kans is dan veel groter dat de landing gestickt wordt bij extreme uitvoering, en een flink pak asskicking je bespaard blijft.
  Zelf ben ik mij bewust dat zware crashes mij weken uit de roulatie kunnen houden dus begin altijd rustig om iets onder de knie te krijgen. Eenmaal de beheersing in huis, geeft een stuk meer zelfverzekerheid in highwind condities.
  De foto doet mij een beetje denken aan Fons zijn avontuur boven 20 cm water……….dat was een erg harde les waardoor hij een aardige tijd uit de roulatie is geweest .

 2. Leuk stuk. Hmm, misschien toch ook wel een beetje toepasselijk voor mijzelf. Ik heb enkele keren mijn vingers gebrand waardoor ik vaak op safe vaar. Hierdoor lijkt het niet echt vernieuwend. Toch heb ik veel plezier. Ik ga, met jou punten in het achterhoofd, maar eens kijken hoe ik mijn truckendoos kan vergroten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *