Mr. Gaastra(NL) aan het woord

Gaastra Jekyll kite

Gaastra kites en board maakte in 2008 een comeback. Recent zagen we beeldmateriaal over het nieuwe Gaastra kitemateriaal en dit zag er veelbelovend uit. Zelf heb ik veel ervaring met de Jekyll 2008 kite. Ik ben positief over de performance van deze kite. Reden te meer om weer eens contact te zoeken met Mr. Gaastra Nederland, Bert de Boer, en hem een aantal prangende vragen te stellen. Na dit interview ben je bij over Gaastra kiteboarding, heb je een goed beeld over de verschillende kites en boards en weet je welke ontwikkeling het kitemerk doormaakt!

Heeft de comeback van Gaastra in 2008 aan de verwachtingen voldaan?

“Ja en nee. De Jekyll heeft het uitstekend gedaan, de Max zou veel beter kunnen. De verhouding is nu 90/10 en volgens mij is de verkoop wereldwijd ook zo’n beetje in die verhouding (bow/C). Toch zijn we er zeker van dat er nog veel meer Max’en verkocht moeten kunnen worden. Het is geen marketing bullshit dat deze kite door diverse andere merken als referentie wordt gebruikt en dat is natuurlijk wel heel tof, zeker als je je realiseert dat het merk eigenlijk pas 2 jaar bezig is. Want eigenlijk moet je het zo bekijken.”

“Gaastra is in 2005 overgenomen en vanaf dat moment werken ze met een compleet nieuw team (management, designer, fabriek, materiaal, verkoopkanaal), maar met het anker aan het been mbt negatieve sfeer over kites van voor 2006. De nieuwe Zwitserse designer (Urs Hungerbulher) heeft ook 50% aandeel in Dock11 (grootste repairshop in Tarifa) en daar ziet hij precies wat er mis gaat bij andere merken. Dit werkt erg goed, want tot nu toe hebben we eigenlijk geen garantiegevallen hoeven behandelen.”

Wat waren de uitblinkers van het Gaastra materiaal in 2008?

Kites: “De introductie van de 2008 Jekyll. Echt iedereen die deze in juli 2007 probeerde wilde hem hebben. Persoonlijk had ik nog nooit zulke feedback op een kite gehad. Niets dan positief.”

Boards: “Die moet eigenlijk nog komen. Al zijn de shape van de Vision boards zeer goed en krijg je hier echt verrassend positieve feedback op (check ook de Vision Pro test in de volgende Access) laat het design te wensen over.”

“Het lijkt erop dat steeds meer mensen kiteboards als snowboards kopen, meer op de print dan op de performance. Maar volgend jaar komen we (eindelijk) met een snowboardconstructie en dan zie ik het heel positief in. Er vaart inmiddels een kitesurfinstructeur (van 110kg) uit Workum op een proto, hij zou hem wel ff op breukvastheid testen. Echter beviel het board zo goed dat ik hem niet meer terug kreeg!”

Wat was in 2008 in minpunt? Is dit in 2009 verholpen?

“Tsja, een echt minpunt is nog uitgebleven. Natuurlijk zijn er dingetjes voor verbetering vatbaar. Zo zou ons depowerkoort wat langer mee mogen gaan, maar het is acceptabel en hij is gemakkelijk los te vervangen, maar toch.”

“Verder hebben we alle eerste serie 2008 chickenloops terug moeten halen, maar die zijn dus vervangen. Dan was de 2008 bar niet echt een “state of the art” hebbedingetje, maar ook dat is in 2009 verbeterd.”

Het 2009 materiaal is uit, wil je hier wat over vertellen?

Kites: “Veel… de 2009 kites hebben beide een dacron frame, betere vlakkere en sterkere naden en diverse extra verstevigingen. Verder wijzigt er dit aan een Jekyll:

– betere bridle setup voor earodynamischer geheel en stijvere tips;

– minder bardruk, betere bar feedback (waar de kite zit);

– lagere angle of attack met meer low end, vergelijkbare depower en een minder aan/uit gevoel;

– dieper profiel in de body en minder diep profiel in de tips maken de kite nog stabieler;

– betere restart door gewijzigde bridle.”

“De Max heeft dus ook dat Dacron frame en de betere vlakkere naden, daarnaast:

– dieper profiel voor explosievere loops, maar geen 100% depower meer, dit was niet nodig voor Freestyle;

– 0 graden profiel in de tips voor sneller, directer sturen;

– kite voelt betrouwbaarder, voorspelbaarder en meer aan als 1 geheel, SOLID POWER.”

“De Bar heeft:

– nieuwe grip, zachter in de handen en ziet er vele malen beter uit;

– depowerstrap, geheel nieuw systeem met cover en pvc buisjes;

– geheel nieuwe chickenloop, getest met 400kg load en voldoet aan alle internationale eisen. Tevens  is het mogelijk je leash zo te bevestigen dat je zowel aan deze safely vast zit, als als HP leash gebruikt kan worden. Zo heb je bij het releasen van je chickenloop toch een safety en geen compromis van safety en een HP leash;

– nieuwe HP leash, standaard bij alle 2009 kites;

– nieuwe manier van connectie op de bar-ends. Hiermee zet je de in een handomdraai de stuurlijnen naar binnen of buiten op de bar.”

Boards: “De Vision Pro blijft in de lijn en wordt dunner met wat meer flex in de tips. Dit blijft een super toegankelijk, maar toch een echt hardcore freestyle board. Dan komt er in maart 2009 een Matrix bij. Deze zal bij meer mensen in de smaak vallen qua design en heeft wat meer flex en pop dan de Vision Pro.”

Voor welk kitepubliek is Gaastra?

“Eigenlijk voor echt iedereen. Ik verbaas me nog steeds over het inzetbereik van de Jekyll. Ik bedoel, dat ik Esther Oud of Dicky Hoyng ermee zie golfrijden, Cees van Oosterum en Jeroen Gerritsen (medewerker Telstar) ermee zie freestylen en me vriendinnetje ermee zie lessen. Dat dit allemaal in 1 kite te vinden is, vind ik geweldig. Dus eigenlijk kan iedere kiter met een Gaastra gelukkig worden. Nu hangt er in Spanje en Italië een sfeer vergelijkbaar aan die van Slingshot hier. Dat het bombproof kites zijn zonder problemen. Zo kan je bijvoorbeeld bij Gaastra’s one-pump gemakkelijk struts vervangen voor vergelijkbare struts en hoe je niet perse de originele te gebruiken. Dit is vooral handig als je ineens in Brazilie (ofzo) een strutje sloopt en niet het originele materiaal voor handen is.”

Zijn er ontwikkelingen in jouw Gaastra Nederland team?

“Afgelopen lente is Esther Oud erbij gekomen. Het team is nu redelijk kompleet met in iedere discipline wel een rider. Check gaastrakites.nl voor meer info.”

Kun je het Gaastra safety systeem aan ons uitleggen?

“De chickenloop spreek eigenlijk voor zich, zowel in 2008 als 2009. In 2008 heeft de Jekyll een optionele o-shit handle of 5de lijn. Daarnaast is het mogelijk je leash aan één depowerlijn te bevestigen, maar deze wordt vooral gebruikt door scholen. In 2009 zijn de barretjes standaard uitgerust met aan beide kanten een o-shit handle. Daarnaast heeft de Jekyll een +/- 35cm langere safety (red line) welke de nieuwe kites volledig uit kan zetten.”

“De Max heeft zowel in 2008 en 2009 een 5de lijn.  Bij onze 2009 chickenloop is het mogelijk je leash zo te bevestigen dat je zowel aan deze safely vast zit, als als HP leash gebruikt kan worden. Zo heb je bij het releasen van je chickenloop toch een safety en geen compromis van safety en een HP leash.  In 2009 is de leash ook echt een HP leash en geen simpelere safety leash meer.”

Wat maakt jou zo enthousiast over Gaastra?

“De feedback van gebruikers. Veel mensen verwachten niet dat Gaastra qua performance weer met de beste 3 merken mee kan. Dat geeft me energie, als mensen met een smile van oor tot oor van het water komen, zo van “dat had ik echt niet verwacht”.”

Dank je Bert, we zijn helemaal bij en varen binnenkort graag zelf een rak met het 2009 materiaal dat reeds op de markt gebracht is!

Als laatste vraag. Wat is jouw ultieme kite-ervaring?

“Ik ben begin september een weekje naar El Gouna (Egypte) geweest. Dat was voor het vlak water spelen en truckjes doen wel heel leuk. Daarnaast kijk ik met veel plezier terug naar Zuid Afrika afgelopen jaar. Dat is voor mij echt de ultieme downwinders spot. Daarnaast kan je daar ook perfect windsurfen en aangezien mijn windsurf nivo nog steeds veel hoger ligt dan mijn kiteboard nivo, blijft dat mijn favoriete spot.”

Extra snap shots

Bert zijn vriendin Leonie is ook besmet met het kitevirus.

Bert in zijn element.


2 reacties

  1. Duidelijk over de achtergrond van gaastra. Het is altijd een raadsel geweest waarom ze destijds even uit de markt waren.

    Ik vraag mij nog af hoe het depowersysteem werkt. Maakt gaastra gebruik van een stopper? Is deze goed? Is er ook nog een strap? Op de foto zie ik dat niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

interview-kitesurfer-drone-piloot-Jeroen-Gerritsen