Korte review Gaastra Jekyll 8m

Dinsdag was het zover en dat was niet voor mij alléén; na ruim 4 weken niet gevaren te hebben spoedde ik mij na mijn werk nog even naar het water.

Mijn nieuwe Gaastra Jekyll 8 meter 2009 model moest het opnemen tegen regen en windstoten van meer dan 30 knopen. Al was het, na zo’n tijd niet gekite te hebben en dan ineens bij deze weercondities, met twee handjes aan de bar; die kite moest en zou de vuurdoop krijgen!

Gaastra Jekyll kite

Dit is een foto uit de oude doos. Foto’s van de sessie ontbreken helaas; er waren niet veel kiteboarders en het bleef regenen zodat de camera niet uit de tas kon.

Hier een kort overzicht van mijn eerste indruk van de Gaastra Jekyll 2009 8 meter.

 • In mijn ervaring met Bow en SLE type kites is het voorgekomen dat bij het stevig aantrekken van de bar bij harde wind er enorme druk komt op de punten waar de toomlijnen (bridle) bevestigd zijn aan de kite. De kite vervormd dan als het ware. Bij de Jekyll 2008 kon dit ook gebeuren. De Jekyll 2009 heeft dit niet, hij behoudt zijn vorm.
 • Bij de 2008 kite kon je het gevoel hebben van ‘go or no go’ (aan en uit gevoel); bij het enorm aantrekken van de bar zorgde dit ervoor dat de kite in zijn achteruit wilde. Dit was overigens niet storend voor mij. Bij de Jekyll 2009 is dit verholpen.
 • Het doek van de kite is goed gespannen waardoor de kite lekker stug en direct aanvoelt zonder dat hij enorm snokt bij windstoten.
 • Op de bar miste ik een stopper. Met deze wind had ik hem niet nodig maar het is toch fijn om hem te hebben. Gaastra meldde dat er nog een stopper onderweg is voor de bar.
 • Het depowerbereik is groot zonder al teveel verlies aan stuurvermogen bij het flink gedepowered kiten. De kite blijft ook flink gedepowered goed controleerbaar.
 • Pump & go. Omdat het een van de eerste zendingen was, zat er netjes een briefje bij de kite met het verzoek één knoopje extra te knopen op de backlines. Hierna was ik gereed voor actie.

En ja, ondanks de regen wat het de moeite waard om weer even lekker op het water te staan!

5 reacties

 1. Levensgevaarlijk!!!!!
  De safety zit gewoonweg vast kwam ik vandaag achter.losdraaien van boutjes helpt niet om hem te releasen.Je zal maar uit nood je safety moeten trekken,zit je mooi aan je kite vast.Ik ga dit melden aan gaastra

 2. The bar: Gaastra zegt dat de 10 meter Jekyll 09 zowel als 46 als 52 cm bar goed vaart, maar welke bar lengte gebruiken jullie voor de 10 meter? Steeds omschakelen van 46 naar 52cm is KUT. Daarom jullie mening. Ik ben er zelf nog niet uit, maar volgens mij is ie met een 52cm bar directer en wendbaarder.

 3. Ik miste inderdaad ook de stopper.. met minder wind wíl je die ook.. minpunt is namelijk dat de jeckyll2 als een dood vogeltje uit de lucht lazert als je de bar loslaat om terug te draaien.. :p met een extra knoopje erbij is het al iets beter maar nog steeds een beetje storend..

  Ook moet je dit jaar goed op je chickenloop passen.. check m regelmatig na (het schroefje bovenop) als deze namelijk net iets te strak zit krijg je je safety dus écht niet los..
  Als dit schroefje net 1 tikkie losser zit doet hij het zonder problemen.! 😉

  Al met al een superkite! echt heel goed! lekker stabiel, stuurt lekker in, en heeft een goede low-end. high end is top, maar dat had je al uitgevonden toch arjan? 😉

  Jeckyll=aanrader!

  Latr

 4. Geen probleem, als we aan zee zijn mag je hem testen. Dan draait die kite ook eens op 90% (passes, loops etc) ipv op 50% van zijn performance zoals bij mij. 😉

 5. Ik wil hem ook graag is van je lenen om te kijken of hij net zo goed/ beter is als de Jekyll van vorig jaar.

  Klinkt goed in elk geval!

  Was wel lekker weer zeker dinsdag;) ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

decathlon-kite-orao-review