Uitleg Bow en SLE type kites

Wederom hebben we inhoud toegevoegd aan de site. Deze en andere informatie over onze geweldige sport kun je terugvinden via de navigatiebalk hierboven. Bigger & better every day!

Dit zijn de kites die het meest gebruikt worden door kiteboarders. De meeste kitesurf lesscholen geven kitesurfles met dit soort kites.

Bow- en SLE-kite herkenning

Kitesurfen c.q. KiteboardenDoor het opgeblazen frame, dat de kiteboarder zelf oppomt, kan de kite vanuit het water gemakkelijk herstart worden. De Leading Edge is de grootste horizontale tube aan de bovenkant van de kite. Deze loopt bij Bow-kites en SLE-kites aan de buitenzijdes naar beneden. Dit zie je goed als de kite op de grond ligt, de uiteinden van de kite (wingtips) komen dan los van de grond. Aan de Leading Edge zitten toomlijnen bevestigd, zogenoemde ‘bridles’. Deze bridles zorgen ervoor dat de Leading Edge zijn vorm behoudt tijdens het kiteboarden.

Doel van Bow- en SLE-kites

Het doel achter de ontwikkeling van Bow- en SLE-kites is veiligheid. Het moet zo zijn dat, op het moment dat de kiteboarder zijn stuurstok (‘bar’) loslaat, de Bow- en SLE-kites al hun kracht verliezen. Dit principe heet het ‘extreem depoweren’ van de kite.

Eigenschappen, voordelen en aandachtspunt

Bow- en SLE-kites zijn efficiënter qua vorm dan de oorspronkelijke C-shape kites. Hiermee leveren Bow- en SLE kites meer kracht per m2 oppervlakte aan doek. Hierdoor kan een Bow- of SLE-kite die kleiner is dan de C-shape kite zorgen voor dezelfde krachtopbouw als de C-shape kite van een maat groter.

Ook hebben Bow- en SLE-kites een groter windbereik dan de C-shape kites waardoor de kiteboarder minder snel van kite hoeft te wisselen bij veranderende weersomstandigheden.

Hiermee komen we op het balanspunt van de Bow- en SLE-kites. Je zou na het lezen van deze tekst kunnen denken dat je, als je in het bezit bent van één Bow of SLE type kite, bij alle winden kan kitesurfen. Dit is echter niet het geval en gaat uiteindelijk tevens ten koste van kiteplezier en veiligheid. De kite wordt bij extreme depower minder controleerbaar en bestuurbaar waardoor het kitesurfen er dan niet leuker en veiliger op wordt. Informeer dus altijd naar het voorgeschreven windbereik van de kite.

1 reactie

  1. Mischien handig te vermelden dat als je nog niet veel ervaring hebt zowiezo elke nieuwe kite eerst in windkracht 3 a 4 test en niet meer. Dan loop je veel minder kans op eventuele problemen en kun je je er nog relatief veilig uit werken als je in een probleem komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties