Minder slijtage depowerlijn / vijfde lijn

Depowerlijnen en vijfde lijnen kunnen enorm snel slijten doordat ze veelvuldig door de bar heen en weer gaan. Je kunt dit proces vertragen door een deze lijnen vrij van zand te houden. Dit doe je door, voordat je het water opgaat, de lijnen af te spoelen. Maar toch is dit geen duurzame oplossing tegen de slijtage. Wat echt helpt is het onder de golfsurfers bekende ‘sexwax’. We geven je een uitleg!

Voorkom slijtage van je depower koort

Achtergrond

Het vervangen van bijvoorbeeld het depowerkoort kan best prijzig zijn omdat het depowerkoort op de kitebar bij sommige kitemerken onlosmakelijk verbonden is met andere delen, zoals de ‘chicken loop’ en de depowerstrap. Hierdoor moet dan een set aangeschaft worden en dat kan in de prijzen lopen.

‘Sexwax’ wordt gebruikt door golfsurfers. Als het golfsurfboard hiermee wordt ingesmeerd op de plekken waar de golfsurfer staat, dan geeft dit extra grip op het board voor de voeten.

Werking

Op het moment dat je hiermee je depowerlijn of / en vijfde lijn insmeert, dan wordt deze na gebruik zeer glad. De wax vult de oneffenheden van de lijn op en er ontstaat een gladde homogene lijn die gemakkelijk door de bar loopt en slijtvaster wordt.

Aanschaf

Sexwax koop je bij surfshops, skateshops en kiteboardshops. Er zijn verschillende merken in omloop. Vraag gewoonweg naar het spul dat je op je golfsurfboard smeert, dan weet de verkoper precies wat je bedoeld. De kosten zijn ongeveer 2,50 Euro.

Sexwax is er in verschillende kleuren. Koop de ‘groene’ variant van Sexwax. Deze pas het beste bij onze temperatuur. Je kunt overigens ook werken met gesmolten kaarsvet.

Aanbrengen

  1. Wrijf je depowerlijn en / of vijfde lijn in met de Sexwax. Let op! Gebruik een oud stukje hout of iets dergelijks als ondergrond zodat je er geen rommel van maakt. Je hoeft de lijnen niet los te maken.

   Voorkom slijtage van je depower koort

  2. Ga kiteboarden en gebruik de lijn intensief, hiervoor is hij bedoeld!

kitesurf_sexwax_kiteboard

 1. Hier zie je het resultaat nadat je de lijnen gebruikt hebt; gladde en slijtvaste lijnen die een stuk langer meegaan dan normaal.

  Voorkom slijtage van je depower lijn

 2. Wil je nog een beter resultaat, herhaal voorgaande stappen dan regelmatig. Met één blokje Sexwax kun je voorlopig vooruit in ieder geval.

  Voorkom slijtage met sex wax

Let op! Blijf ondanks deze preventie je depowerlijn en / of vijfde lijn regelmatig inspecteren op slijtage. Door het gebruik van Sexwax of kaarsvet is eventuele slijtage moeilijker te onderkennen.

6 reacties

 1. ik heb nog nooit de sexwax gebruikt,ik heb een andere manier.
  ik doop de lijn altijd even in een potje warm kaarsvet,de lijn zuigt dan helemaal vol.
  ik vind dat het goed werkt.
  1 ding je moet het doen als het kaarsvet net gesmolten is en niet helemaal laten koken en dan pas de lijn erin want dan is het zo warm dat de lijn ook een soort van smelt.

 2. Bij mijn North barren van 2004/5/7 altijd de lijnen gewaxed. Op mijn bandit de bridlelijnen gewaxt. Idd. blijft er zand en troep in steken, echter mijn ervaring is dat dit er net zo snel weer uit gaat.

  Ik heb het meerdere malen getest, en het reduceert de slijtage echt significant. Bij North 2007 bijvoorbeeld was de eerste SS lijn al door na 5 sessies. De nieuwe gelijk goed gewaxed, en die heeft het een heel seizoen uitgehouden.

 3. In 2004 consequent altijd mijn depowerkoord gewaxt. 2005 met Raven niet meer gedaan en merkte weinig verschil in slijtage.
  Nu heb ik wel elk jaar nieuw materiaal, dus wellicht is een jaar niet voldoende om een vergelijking te maken, maar voor mij hoeft het koord dus maar een jaartje vol te houden.
  Sinds ik begonnen ben met loopen wordt in 1 x duidelijk wat een aanslag dat is op het depowerkoord, helaas kan ook wax dit niet vertragen.

 4. Bij mijn weten en ervaring tot nu toe werkt het wel Fer. Maar het valt of staat wel bij de bar en het zo zandvrij mogelijk houden van de lijnen. Als er een braam in het barhuis zit waardoor de lijn loopt, dan kun je alles gebruiken maar zal de lijn zeer snel slijten.

 5. Jaren geleden ook altijd het depowerkoord gewaxt, maar merkte dus geen verschil in mate van slijtage t.o.v. een ongewaxt depowerkoord. Sterker nog…zandkorrels blijven op het gewaxte koord plakken en worden erin gedrukt.
  Het depowerkoord zandvrij houden door even af te spoelen in het water voor elke sessie, is nog de beste remedie tegen slijtage.
  Eventuele oorzaken van slijtage aan het depowerkoord zal je bij het gat door de bar moeten zoeken. Vooral bij kiteloopen krijgt het depowerkoord veel te voorduren. De randen van het gat door de bar bijten in het koord als de bar onder een hoek op het koord staat. Daarbij ook nog eens een dikke piekbelasting tijdens de loop zelf. Ook de verschuifbare stoppers op dubbele depowerkoorden, veroorzaken extra slijtage wanneer er geloopt wordt met de bar tegen de stopper.
  Mijn mening is dat als er meer aandacht wordt besteed aan de construktie van het gat in de bar, dat het overmatig slijten van het depowerkoord kan worden gereduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties