Wingsurfen FAQ: veelgestelde vragen wingsurfen

Wingsurfen
Wingsurfen. Een complete set wingsurf-uitrusting

Wingsurfen, wingboarden, wingfoilen en winging zijn de verschillende namen voor de nieuwste windsport. Het is een combinatie van windsurfen, kitesurfen en foilen. Het bestond al jaren maar is nooit echt doorgebroken. In 2020 was het wel zover. Een aantal kitesurf merken is het gelukt heel goede wingsurf-uitrusting op de markt te brengen. Best logisch gezien de opgebouwde kennis en beschikbare materialen van de merken. Op dit moment gaat de ontwikkeling razend snel. Wingsurfen en wingfoilen spreekt allerlei sporters aan en is relatief gemakkelijk om mee te beginnen. Daarom gaan we hier meer over schrijven en het zelf ervaren. Deze pagina bevat een wingsurfen FAQ: veelgestelde vragen.

Wingsurfen FAQ - Veelgestelde vragen wingsurfen
Wingsurfen FAQ – Veelgestelde vragen wingsurfen. Een complete set wingsurf-uitrusting

Wingsurfen FAQ: veelgestelde vragen wingsurfen

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een relatief nieuwe watersport waarbij de wingsurfer op een surfboard staat en zich voort laat trekken door een wing (zeil). De wingsurfer heeft de wing in zijn handen. Deze zit dus niet vast aan een surfboard, zoals bijvoorbeeld bij windsurfen het geval is. Wingsurfen valt te omschrijven als een kruising tussen golfsurfen, windsurfen, kitesurfen en foilen. Wingsurfen wordt ook wel wingfoilen genoemd als gebruik wordt gemaakt van een hydrofoil (draagvleugel) in combinatie met een speciaal ontwikkeld wingsurf- foilboard. Een andere actieve naam is winging.

Is wingsurfen moeilijk?

Wingsurfen lijkt op het oog misschien het meest op windsurfen. Het is echter makkelijker om te leren. Juist omdat het te leren valt op allerlei typen surfboards. Je kan bijvoorbeeld beginnen met wingsurfen op een (opblaasbaar) supboard. Zodra dit lekker gaat, kan je overstappen op een speciaal ontwikkeld wingboard of zelfs een wingsurf-foilboard.

Is wingsurfen gevaarlijk?

Wingsurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Als je weeromstandigheden en wingsurf-uitrusting kiest passend bij jouw vaardigheidsniveau, is het niet gevaarlijk. Dat wingsurfen potentieel ook een gevaarlijke en extreme sport is, is ons ook duidelijk. Bij hardere wind en een wilde zee kan wingsurfen ontzettend gaaf zijn. Er kunnen ook hoge sprongen en trucs mee worden gedaan. De risico’s nemen dan vanzelfsprekend ook toe. Het gebruik van een zwemvest en helm zijn op zijn minst aan te raden.

Wat heb je nodig om te kunnen wingsurfen?

Om te wingsurfen heb je wingsurf wing (zeil) en een speciaal ontwikkeld wingsurf-board nodig. Aan het wingsurf-board is mast (fuselage) en een hydrofoil (draagvleugel) te monteren. Zo wordt wingsurfen ineens wingfoilen. Met behulp van de hydrofoil kan je volledig uit het water komen en als het ware boven het water wingfoilen. Beginnen met een surfboard of sup-board is natuurlijk ook mogelijk. Daarnaast heb je een neopreen wetsuit en eventueel neopreen schoentjes nodig.

Waar kan je nog meer met een wingsurfer wing?

Er kan gewingsurft worden op veel verschillende manieren. Op het water met een stand up paddle surfboard (sup-board) of een speciaal daarvoor ontwikkeld wingsurf-board. Daarnaast kan je wingen op het land met een mountainboard of een skateboard. Wingen kan zelfs in de sneeuw op de ski’s of op een snowboard.

Hoeveel wind heb je nodig voor wingsurfen?

Wingsurfen met een foil board kan al met heel weinig wind. Zo valt er al actief en met veel plezier te wingsurfen vanaf 8 knopen (windkracht 3). Afhankelijk van het vaardigheidsniveau en wat een wingsurfer c.q. wingfoiler wil, kan worden doorgewingt tot boven de 30 knopen (windkracht 7). Wingsurfen is dus een goed alternatief voor watersporten waarvoor je veel wind nodig hebt.

Hoe doseer je de kracht met wingsurfen?

Een wing kan je vlak houden waardoor deze feitelijk op de wind ligt en krachtloos is. Zodra je de wing maar naar onder vasthoudt, komt de wind in de wing en gaat hij trekken. Zodra je wingsurft valt de kracht gedeeltelijk weg door je snelheid. Door de wing hoger of lager vast te pakken, kan een wingsurfer c.q. wingfoiler de kracht doseren.

Welke maat wing heb je nodig bij welke wind?

Wingsurf-wings zijn er in veel soorten en maten. Sommige wingsurf merken bieden van één specifieke wing wel 6 maten. Gangbaar voor een volwassen wingsurfer is een 5 m2. Bij hardere wind is een 3,5 m2 gangbaar.

Waar mag je wingfoilen en wingsurfen?

Wingfoilen is door de overheid gelijkgesteld met windsurfen. Wingfoilen mag dus op die wateren, waar het windsurfen ook is toegestaan. Dit houdt in dat het in principe overal mag behalve op druk bevaren waterwegen en kanalen. Lees eventueel het binnenvaart politiereglement voor meer informatie.

Waar koop ik een wing en wingboard?

Wingsurfen is inmiddels populair geworden. Veel kitesurf-shops hebben wings en wingboards toegevoegd aan hun assortiment. Bekijk de kitesurfshops bij jou in de buurt.

Op deze pagina tref je een wingsurfen FAQ als basisuitleg wingsurfen en wingfoilen. Heb je een vraag? Schroom niet hem te stellen als reactie op een nieuwsbericht of in onze facebook groep.