Kitefoilen uitleg – Een kitefoil handboek

kitefoil handboek - kitefoil handboek
Foto: Jamie Overbeek met zijn Ozone kite en Levitaz kitefoil set

Je wilt beginnen met kitefoilen of bent een kitefoiler. Als beginner vraag je jezelf vast af wat voor type foil board, hoe lang de mast en welke wing je nodig hebt. Als ervaren kitefoiler ga je voor de volgende stappen. Op deze pagina tref je een uitleg kitefoilen. Zie het als een kitefoil handboek of handleiding kitefoilen. Onderwerpen waarmee je te maken hebt bij het kitefoilen leggen we hier graag uit.

Kitefoilen geeft kitesurfen een ongekende boost

Dit is een feit. Kitefoils hebben het kitesurfen als sport op zich een ongekende boost gegeven. Niet alleen omdat het veel aandacht krijgt omdat het er zo bijzonder uit ziet. Maar juist omdat foilen kitesurfers de unieke mogelijkheid biedt bij heel weinig wind het water op te kunnen. Daarnaast is kitefoilen binnen het olympische zeilen een nieuwe olympische discipline. Bekijk ook eens de website van Kitefoil team Nederland op kitefoilteam.nl.

Uitleg Kitefoilen - Kitefoilen tijdens de Kite Foil Cup Holland. Foto: Peter van der Klooster
Kitefoilen tijdens de Kite Foil Cup Holland. Foto: Peter van der Klooster

Kitefoilen vergt nogal wat uitleg

Antwoord op kitefoil vragen levert eerst nog wat vragen aan jezelf op. Hoe je wilt gaan foilen bijvoorbeeld. Wil je gaan voor foilen om lekker te cruisen bij minimale wind? Juist om op golven mee te kitesurfen? Of wil je gaan voor snelheid? Of voor air style en big air zoals Jamie Overbeek? Zoals je merkt zijn er foil boards en foils speciaal voor deze kitesurf-stijlen ontwikkeld. Daarbij zijn de stijlen ook nog eens te combineren. Overigens wordt kitefoilen door sommigen nog steeds hydrofoil kitesurfen genoemd. Lees verder in de uitleg kitefoilen.

Kitefoil wings – draagvleugels bepalen de stijl

Dit zijn de type kitefoil waar we basisuitleg over geven.

Freeride wing (hydrofoil kitefoil wing)

Een freeride wing is ontwikkeld als een toegankelijke allround kitefoil om het kitefoilen mee onder de knie te krijgen. Het is een voorspelbare, stabiele kitefoil die ervoor moet zorgen dat je het kitefoilen snel controle hebt. Vanaf dit punt kan de kitefoiler met een freeride wing zijn skills nog lang verbeteren en meer uit het kitefoilen halen. Een freeride wing is ontwikkeld hier uitdagend genoeg voor te zijn.

Een freeride wing is de beste keuze om het kitefoilen mee te leren.

Freeride crossover wing (hydrofoil kitefoil wing)

Een freeride crossover wing is de meest veelzijdige wing. Je kan er in principe alles mee en deze wings zijn intuïtief en makkelijk in gebruik. Zo zijn ze ontzettend stabiel en makkelijk om mee te kitefoilen. Daarnaast zijn ze redelijk snel en kan er dus op snelheid mee gefoild worden.

Een freeride crossover wing kan een goede keuze zijn om mee te beginnen met kitefoilen voor ervaren kitesurfers.

kitefoil handboek - kitefoil handboek
Foto: Jamie Overbeek met zijn Ozone kite en Levitaz kitefoil set

Surf wing (hydrofoil kitefoil wing)

De naam zegt het al. Een wing speciaal ontwikkeld om in de golven mee te kitefoilen. Deze wings zijn zo gemaakt dat ze low-end kracht genereren. Ze hebben redelijk veel drag. Dit zorgt er feitelijk voor dat de wing zodanig afremt zodat de snelheid van de golf zo goed als mogelijk overgenomen wordt. Wel zo fijn. Daarnaast is een surf wing gemaakt om de kitefoiler heel snel uit het water te tillen. Tegelijk mag een surf wing ook niet te veel lift genereren en moet deze wendbaar en stabiel blijven.

Een surf wing is een wat langzamere wing met draagkracht waarop de kitefoiler aardig wat tijd heeft om overstag te gaan en zijn voeten te verplaatsen. Een surf wing kan ook gebruikt worden op vlak water met een kleine kite of voor surf foiling zonder kite.

Performance wing (hydrofoil kitefoil wing)

Een performance wing is een combinatie tussen een freeride wing en een race wing. Met een slank profiel genereert een performance wing minder drag. Zodoende kunnen makkelijk snelheden van 60 km/u worden gehaald.

De wing is zo gemaakt dat deze feitelijk stabieler wordt als er sneller op gefoild wordt. De performance wing heeft minder lift bij het opstarten en op lage snelheid.

Een performance wing is geschikt voor bijvoorbeeld free-racers die van snelheid houden.

High performance wing (hydrofoil kitefoil wing)

Deze wings zijn ontwikkeld voor het kitefoil-racen. Ze moet op hoge snelheid nog zeer stabiel blijven en zo min mogelijk turbulentie veroorzaken. Dit laatste stelt ook veel eisen aan de mast (fuselage). Voor deze kitefoils zijn dan ook speciale masten ontwikkeld. Alles aan een high performance wing is erop gericht om bij een snelheid van bijvoorbeeld 80 km/u te kunnen kitefoil-racen.

Een high performance wing is voor kitefoil-racen.

Hoe groot moet de front-wing zijn?

Het gewicht van de kitefoiler is een belangrijkste factoren voor het bepalen van de grootte van de front-wing. De juiste grootte van de front kitefoil zorgt ervoor dat de eigenschappen van een kitefoil ook echt benut kunnen worden op het water. Zo heeft een zwaardere kitefoiler een grotere front-wing nodig om makkelijk uit het water te komen. Een lichtere kitefoiler heeft een kleinere front-wing nodig om snelheid te kunnen halen en niet teveel lift te krijgen. Wings kunnen vaak ook vervangen worden. Zodoende kan je op een mast en constructie verschillende wings bevestigen.

Uitleg kitefoilen – Hoe lang moet de mast zijn?

60 cm – lengte kitefoil mast

Dit is de mastlengte om als eerste mee te gaan oefenen en die kitesurfscholen voornamelijk gebruiken. Ideaal om mee te oefenen in het begin en de werking van het kitefoilen mee te ervaren. Zodra je verder wilt met kitefoilen is een langer mast fijner. Je leest hieronder waarom.

75 cm – lengte kitefoil mast

Met een mastlengte van 75 cm heb je over het algemeen een fijne afstand tot het water. Het foilboard komt dan niet snel op het water waardoor je echt op de kitefoil kan kitefoilen. Je kan de werking van de kitefoil dan echt gaan gebruiken. Het voordeel van een niet te lange mast is dat je tevens in iets ondieper water kan kitefoilen zonder de bodem te raken.

90 cm – lengte kitefoil mast

Dit is een fijne mastlengte om op snelheid te kitefoilen. Hoog genoeg boven het water om niet bij het minst geringste bovengemiddelde golfje met het board het water te raken.

Uitleg kitefoilen - een kitefoil handboek. Kitefoilen met een hydrofoil kitefoil en kite foil board
Uitleg kitefoilen – een kitefoil handboek. Kitefoilen met een hydrofoil kitefoil en kite foil board.

Algemene adviezen beginnen met kitefoilen

  • Begin met een wing met lage aspect-ratio en groot oppervlakte in combinatie met een groot kitefoil-board. Dit maakt de ervaring leuker, je leert veel sneller en deze combinatie is vergefelijker. Je wordt niet bij iedere foutje afgestraft.
  • Besef je dat je een aantal zaken die voor het kitesurfen juist zo belangrijk waren leren zal moeten afleren.
  • Als je begint met kitefoilen helpt het je al je het board eerst vlak op gang helpt, de ligt komt daarna wel. Je staat dan rechtop met je gewicht op je voorste voet. Dus niet hangen en druk zetten op je hiel zoals met je twintip.
  • Als je gaat kitefoilen oefen dan al snel met het pompen van de kitefoil. Dit geeft je een goed gevoel hoe de wing in het water ligt en wat deze doet. Hier heb je daarna profijt van bij het kitefoilen.

Welke lengte foil board moet ik kiezen?

In het begin is het kiezen van het juiste foil board net zo belangrijk is toen je ging beginnen op je twintip kiteboard. Ook al denk je misschien dat je het water toch niet zal raken.

De lengte foil board moet groot genoeg zijn zodat je bij weinig wind gemakkelijk vanuit het water kan starten en weg kan surfen. Je kitesurft dan feitelijk eerst weg waarna de lift van de foil je uit het water tilt. Begin met druk op je voorste voet. Zodra je met het foilboard aan het kitesurfen bent, kan je de druk op je voorste voet langzaam iets verplaatsen naar je achterste voet. Je voelt dan direct de lift van de wing opkomen.

Het foil board zal ook het water raken en met een groter foil board is dit geen probleem. Het manoeuvreren gaat ook makkelijk met een groter foil board. Daarnaast is het belangrijk een foil board te kiezen waar voetbanden op gezet kunnen worden. Dit is in het begin zeker fijn. Met name de voorste voetband. De juiste lengte foil board hangt ook af van het gewicht van de kitefoiler. Een lengte foil board tussen de 140 cm en 160 cm is een lengte waarmee zowel ervaren als beginnende kitefoilers aan de slag zijn.