Creatief met stroming

Het is geen vetpot maar voelbaar waait het hard genoeg om te kitesurfen en een meting van de actuele wind bevestigt dit. Eenmaal op het water kom je niet eens weg en de wind is ook nog eens aanlandig. Dit maakte ik gisteren mee op strand slufter. Herken jij deze situatie?

Genoeg wind maar eenmaal op het water te weinig druk in je kite heeft alles te maken met stroming. Bij afgaand getij trekt het water langs de natuurlijke muien van de kant weg. Het kan zijn dat de richting die het water optrekt in dezelfde richting is als de richting waar de wind vandaan komt. Globaal met de wind mee dus (zie schets). De stroming kan zo hard met de wind mee stromen dat je hierdoor niet kan kitesurfen. Vooral als het minder hard waait kan dit net het omslagpunt bepalen tussen wel of niet kitesurfen.

De oplossing is dat je overzicht hebt en niet blijft ploeteren op de vierkante meter. Kijk goed naar de stromingsrichting van het water en andere kitesurfers. Vraag jezelf af waar wel wordt gevaren en wat de mogelijkheden zijn?

Mijn schets geeft een situatie aan waarbij je ziet, dat als je verder naar links uitwijkt de stroming ineens tegen de wind in stroomt. Zolang je op de plekken blijft ploeteren, aangemerkt als -/-, heb je geen plezier. Zodra de in de zone komt, aangemerkt als +/+, begin je te planeren, heb je druk in de kite en komt de fun! Zo heb ik uiteindelijk toch nog heerlijk gekitesurft.

4 reacties

  1. Creatief met stroming is leuk. Maar er schuilt wel een gevaar in.
    In het geval dat je weinig wind hebt, maar dankzij de stroming toch kunt varen, ga je 2 problemen tegenkomen:
    -Gooi je je kite erin, dan zul je moeite hebben met de relaunch. Vanwege de lichte wind, en de stroming die je kite naar je toe wil duwen.
    -Val je van je board, dan kun je snel je board kwijtraken. Aangezien je board upwind van je wordt geduwd door de stroming. Ben je je board kwijt, ga niet downwind zoeken in zo’n geval.

    Op een plek als de slufter stroomt het zeer hard. Af te raden er te varen als je niet helemaal zeker van je zaak bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Omgaan met stroming Noordzee
Alles over kitesurf, kitefoilen en wingfoilen in Nederland