GA Kiteboarding 2021 line-up review Jeroen Gerritsen

GA Kiteboarding 2021
Interview Jeroen Gerritsen over de GA Kiteboarding 2021 line-up. Jeroen in actie!

Recent hadden we weer even contact met Gaastra Kiteboarding teamrider Jeroen Gerritsen. Jeroen is fervent kitesurfer en werkt in de shop bij Eurofuncenter aan het Oostvoornse meer. Echt iemand die veel weet van alle aspecten van kitesurfen en de verschillen in materiaal. Zo ook van Gaastra Kiteboarding. We kwamen erachter dat Jeroen al in het bezit is van een set nieuwe Gaastra Pure 2021 kites en een Watts 2021 kiteboard. Zo pakten we de kans Jeroen wat vragen te stellen over de GA Kiteboarding 2021 line-up.

Hoe lang vaar je al met Gaastra Kiteboarding kitesurfmateriaal?

“Wat leuk dat jullie aandacht willen schenken aan Gaastra. Ik wil even kort opmerken dat Gaastra eigenlijk al enige tijd geleden een re-branding heeft gedaan naar GA kiteboarding. Met hun soms wat beperkte marketingbudget is dat niet overal duidelijk geworden, maar de kites vliegen sinds de re-branding eigenlijk nog veel beter dan voorheen en qua materiaal wordt er nu ook veel meer aan details gedacht. Ik kitesurf sinds 2000, en vaar Gaastra (nu GA kiteboarding) sinds 2008. In de begin fase van GA kiteboarding heb ik veel in Tarifa gezeten om mee te denken en te helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe producten.”

Waarom heb je voor Gaastra gekozen? Met andere woorden: Wat bindt jou aan Gaastra?

“Eigenlijk al een beetje zoals hierboven gezegd vaar ik al jaar en dag met dit merk. Daarnaast vaar ik veel andere merken en modellen ter vergelijk. Uiteindelijk wil GA, net zoals de andere grote merken, de beste kitesurf producten produceren alleen dan tegen een schappelijke en meer eerlijke prijs. Wat mij daarin bind is het test-design-retest principe met een heel leuk team. De kites en boards moeten varen zoals kiters dat willen. Elke feedback wordt gewaardeerd en toegepast op de nieuwe productie. Het is leuk om terug te zien!”

Wat staat Gaastra ten opzichte van andere merken?

“GA Kiteboarding wil kitesurfen toegankelijk maken door goede producten voor een schappelijke prijs aan te bieden. Door minder geld uit te geven aan marketing en te focussen op inhoudelijk goede betaalbare producten, gaan ze meer uit van het buzz marketingprincipe. Scheelt iedereen weer een hoop geld toch?”

Gaastra Watts review
Jeroen op het water betekent freestyle actie gegarandeerd

Kan je al iets vertellen over de 2021 line-up van Gaastra?

“Tsja wil je een eerlijk antwoord? 😉 …. Die wordt natuurlijk geweldig! De meest bekende en allround kite van GA is de Spark. Die kite valt onder de delta-shape modellen, is daarom geschikt voor een brede doelgroep en met name beginners kunnen de stabiliteit goed waarderen. Tijdens de ontwikkelfase vonden we alleen wel dat die kite ook wel iets moet kunnen anno 2021. Hij heeft een berg met low-end power gekregen waardoor je supersnel wegkomt, een hang-time hebt die te vergelijken is met een high-performance kite en een draaisnelheid waarbij je prima mega-loops kunt draaien als het echt los gaat. Al met al, we hebben een kite ontwikkeld die stabiel aanvoelt met meer prestatie dan voorheen en waarvan met recht gezegd mag worden dat die geschikt is van beginner tot pro! Naast de Spark is er de Pure die echt even de moeite waard is om te benoemen. Dit is een kite die echt freestyle gericht is en in vrijwel alles van loaded un-hooked tricks tot kiteloops uitblinkt. Foutjes komen in de 2021 harder aan dan bij het 2020 model, wel even opletten dus!”

Welke type Gaastra kite en kiteboard past bij jou en waarom?

“Ik vaar meestal met de Pure. Simpelweg omdat hij past bij eigenlijk alle vormen van freestyle en snel kan accelereren en veel power per m2 heeft. Al is de high-end van 2021 t.o.v. 2020 wel fors verbeterd. Vorige week vrijdag zat ik te balen omdat ik alleen een 12m had meegenomen en we onverwachts met wat collega’s voor een avondsessie gingen. Het was vlagerig van 14-25kn maar dat bleek achteraf helemaal geen probleem en de kite hield zich uitstekend en was overpowered nog steeds erg vertrouwd.”

Je hebt inmiddels al gekitesurft met een aantal 2021 modellen. Wat was je eerste indruk en wat zijn de verschillen ten opzichte van vorig jaar?

GA Pure kite

“Er zijn zeker wel wat verschillen. Dat is niet elk jaar het geval overigens hoor. Maar in grote lijnen heeft de Pure een iets hogere AR (aspect ratio) gekregen. De struts zijn iets smaller geworden en de kite heeft een andere stijfheid gekregen. Hierdoor springt de kite iets explosiever en bouwt hij iets meer druk op bijvoorbeeld tijdens het maken van kiteloops. Zoals eerder gemeld is er ook iets meer high-end bijgekomen wat ten goede komt van de hang time als het echt begint te waaien. Hij straft ook wel ietsje harder af dus er wordt nu wel iets meer van de rider gevraagd.”

GA kites review

GA Spark kite

“De Spark heeft eigenlijk eenzelfde krachtkuur gekregen. Weliswaar in iets minder extreme vormen maar als vergevorderde wordt je hier nu ook echt wel erg blij van!”

“Omdat de Spark en Pure steeds meer naar high-performance gaan wordt de IQ nu nog interessanter als eerste kite om mee te beginnen en zo zal het dit jaar ook meer in de uitingen naar buiten komen. Al kan naar mijn mening elke beginner prima met een Spark overweg en is dat op lange termijn een stuk uitdagender! De IQ heb ik helaas nog niet gevaren en ben ik eerlijk gezegd ook niet echt bij  betrokken geweest.”

GA Watts kiteboard

“De Watts wordt in de markt gezet als freeride board. Omdat de Pact (het eigenlijke freestyle board) er nog niet is vaar ik momenteel met deze Watts. Hij is onveranderd t.o.v. vorig jaar. Hij voer al goed en dat doet hij nog steeds. Óók voor freestyle is hij dus echt heerlijk en een prima alternatief voor iedereen die zijn knieën graag wat langer mee laat gaan! ;)”

Gaastra Pure review

Heb je tenslotte nog tips voor kitesurfers voor de aanschaf van kitesurfmateriaal?

“De beste tip die ik kan geven is vraag informatie aan bij een winkel die onafhankelijk advies wil geven zonder een directe commerciële insteek. Uiteindelijk bepaal je zelf op basis van de gekregen informatie wat je wilt hebben. Wanneer je flink gevorderd bent is testen de beste manier. Niet 10 minuten op een testdag maar echt even een paar sessies met verschillende kites die op papier passen bij je vaartijl. Op die manier laat je je niks aanpraten en kom je uit wat het beste past! Ik durf het bijna niet te zeggen maar vanaf april is bij Eurofun alles vrijblijvend te testen, gewoon even bellen met de winkel in Oostvoorne!”

Jeroen, bedankt voor je tijd en de heldere uitleg. Veel succes en plezier komend seizoen. Ik kom zeker nog een keer bij je langs om het GA Kiteboarding materiaal van dichtbij te bekijken en misschien zelf even te testen.

1 reactie

  1. Wat een interessant verhaal met veel kennis van een top kiter Jeroen Gerritsen . Leuk om weer eens van en over hem te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Reddingsdrone inzet reddingsbrigade
interview-kitesurfer-drone-piloot-Jeroen-Gerritsen