Deze Nederlandse watersporter in hart en nieren gaat door weer en wind. Met wingfoilen combineert hij zijn eerdere passies als zeilen, windsurfen en kitefoilen. Over wingfoilen is hij zeer ‘stoked’ zoals hij dat zelf noemt. Naast het foilen zelf is hij ook een ambassadeur voor de sport. We pakten de kans niemand minder dan Bart Schijf te interviewen. Heel gaaf, juist omdat we zelf leren wingfoilen. Bekijk en lees zelf Bart zijn enthousiasme in dit uitgerbeide en leerzame interview met deze steengoede wingfoiler.
Bart zijn ommezwaai naar het wingfoilen
“Hallo Arjan, bedankt voor je uitnodiging voor dit interview. Natuurlijk vind ik het leuk om mijn passie het wingfoilen te delen. Juist omdat wingfoilen een relatief nieuwe buitensport is.”
Hoe ben in aanraking gekomen met wingfoilen?
“Mijn eerste kennismaking met wingfoilen was eind juli 2019. De jongens van Natural High, waaronder mijn surfmaatje Jelle Stoop, kwamen destijds terug van een dealermeeting van F-One op Mauritius. Daar hadden ze kennisgemaakt met wingfoilen. Raphael Salles, de founder en eigenaar van F-One, gaf daar het wingsurfvirus dolenthousiast over aan de aanwezigen. Kort erna kreeg ik van Natural High het eerst beschikbare wingsurfmateriaal in handen geduwd op de Brouwersdam. Nieuwsgierig als ik was spong ik in het diepe. Zo ging ik met de F-One Rocket SUP 6.6, F-One Swing 4.2 en de F-One Gravity 1800 frontwing aan de slag. Na ongeveer een uurtje proberen werden mijn eerste rakjes op de foil een feit.”
Was je direct ‘stoked’ over het wingfoilen?
“Aanvankelijke was ik matig enthousiast. Het wingfoilmateriaal vond ik vooral log en lomp. Ook zag ik niet direct de voordelen en fun van deze nieuwe watersport. Zo vond ik ‘lowwind’ tegenvallen. Bovendien was destijds nog ‘stoked’ over het kitefoilen. Daarin stopte ik veel tijd. Achteraf denk ik dat ik een soort natuurlijke weerstand had voor iets nieuws en het niet echt een kans wilde geven. Dit is overigens iets dat ik om mij heen wel vaker hoor. Vervolgens heb ik het dat seizoen daarbij gehouden.”
Wanneer raakte je wel ‘stoked’?
“Tijdens de opvolgende winter in 2020 zag ik steeds meer toffe content voorbijkomen. Dit was voornamelijk op internet. Ik begon de sport op een ander manier te benaderen. Als een echte cross-over sport waarin ik mijn eerdere passies voor het zeilen, windsurfen en nu ook kitefoilen gecombineerd zag. Golfsurfen met een foil, ‘prone surfing’, werd ineens ook een interessante optie terwijl het golfsurfen mij daarvoor niet kon grijpen. Zo schafte ik het opvolgende voorjaar een eigen set aan uit de eerste serie F-One materiaal in de Benelux. Sindsdien ben ik helemaal ‘stoked’.”
Waarom ben je zo ‘stoked’ over wingfoilen?
“Met een foil is er simpelweg veel meer uit een sessie te persen dan met een kite en directional of kitefoil. Ik ga vaker naar het strand en heb al veel onverwacht goede sessies gehad. Sessies die ik normaal had gemist. Zo zijn mijn uren op het water toegenomen! Het zijn de onbeperkte mogelijkheden die het wingfoilen biedt die ik zo gaaf vind. De mogelijkheid om bij zeer uiteenlopende omstandigheden goed te kunnen foilen. Overal waar water van voldoende diepte is kan gewingfoilt worden. Daarnaast is het wingen een complete workout en een samensmelting van vele boardsporten.”
“Soms is het met wingfoilen net alsof je door de nieuwe verse poeder snowboard; gewichtsloos en vrij. Dat geeft een ongekend gevoel van vrijheid en rust. Maar dan natuurlijk niet gebonden aan een skilift of hellingshoek.”
Ik denk dat ik 90% van mijn surfuren wingsurf. De overige 10% kitesurf ik strapless op een directional. Kitefoilen doe ik in het geheel niet meer. Wie had dat eind zomer 2019 ooit durven voorspellen?
Wat is voor jou het verschil tussen kitesurfen en wingsurfen?
“Vaak krijg ik de vraag waarom ik zoveel wingsurf i.p.v. kitesurf. Ik heb hier eens over nagedacht en vergelijk het soms met een relatie. Het kiten leg ik dan uit als een lange-afstandsrelatie en het wingen als een relatie waarbij je elke dag bij je geliefde bent.”
“Bij het kitesurfen staat je kite minimaal 20 meter bij je vandaan en zit er een vertraging in de communicatie met de kite en het gevoel. Bij het wingen heb je je steun en toeverlaat direct in de handen en is een intense en directe communicatie mogelijk. Je krijgt elke seconde feedback. Laat je je wing even los, dan is ze nooit ver weg en verbonden met een leash aan je lichaam, een soort Siamese tweeling!”
Wingfoil vaarstijl Bart Schijf
Wat voor type wingfoiler ben je?
“De vraag wat voor type winger ik ben is lastig definieerbaar. Ik hou er niet zo van om mensen in hokjes te plaatsen, maar zal proberen een indruk te geven hoe ik mijn wingsurftijd besteed. Het liefst ben ik te vinden in de golven om eindeloos golfjes te rijden en de wing te gebruiken om naar buiten te wingfoilen, upwind te komen of de juiste sectie van de golf te benaderen. Trucjes als een backside golfritje of foilende 360 en opwind tack passen hier natuurlijk prima tussen.”
“Sinds september 2021, met de introductie van de F-One Strike CWC (Compact Wing Concept), vind ik het ook super uitdagend en fun om met minimale windomstandigheden te gaan varen. Zowel op de glassy golven bij dit weer of gewoon cruisen op super vlak water. De CWC is leverbaar in de maten 6, 7, 8 m2 en door de compacte shape, unieke gepatenteerde geometrie en 2 extra struts is het mogelijk om vanaf 6 tot 8 knopen te kunnen foilen.”
Als je mijn wingfoil vaarstijl toch in een hokje moet stoppen, dan ben ik te typeren als een echte freerider. Lekker wateruurtjes maken, opgaan in het moment en de elementen gebruiken.
“Afgelopen januari was ik een maandje in Tarifa en heb daar merendeel van de tijd met mijn Strike 2.8 windswell gesurft. Fantastisch om op deze iconische stek waar ik vele uren windsurfend, kitesurfend en kitefoilend heb doorgebracht nu te kunnen wingen.”
Ben je ook van de technische freestyle tricks?
“Technische freestyle tricks met rotaties en dergelijke zijn niet mijn ding. Ik vind het prachtig om te zien hoe de sport ook in deze richting gigantische ontwikkelingen doormaakt. Maar deze stroming in de sport is niet voor mij weggelegd. Wellicht ben ik hier te oud voor of push ik mijzelf hierin nog onvoldoende.”
Ideale omstandigheden wingfoilen
Bij welke weersomstandigheden ben jij op het water te vinden?
“Vanaf een knoop of 8 tot 10 ongeacht het weertype. Alleen sessies tijdens dikke aanhoudende vorst zijn uitgesloten. Ik kan genieten van een lekkere zomersessie in mijn boardshort, maar ook voor een dikke winterstormsessie mag je mij altijd wakker maken. Lekker ingepakt in een warme ‘hooded’ wetsuit. Ook prachtig vind ik ‘first light’ sessies bij het juiste getij.”
Spotkeuze wingfoilen
Hoe bepaal je je spotkeuze? Welke richtlijnen houd je hierbij in de gaten?
“Zoals ik al eerder aangaf vind ik een van de grote voordelen van de sport dat de keuze uit spots gigantisch groot is. Over de juist spotkeuze het volgende:”
- “Allereerst is het belangrijk dat er voldoende diepte is natuurlijk. Overwegend gebruik ik een carbon mast van 85 cm dus een minimale waterdiepte van ongeveer een meter is wel prettig.”
- “Aflandige wind is in veel mindere mate een beperking t.o.v. kitesurfen, door de foil loop je heel easy hoogte. Mocht de wind vlagerig zijn, dan kan je op je board met de wing in de hand gewoon wachten op het volgende vlaagje. Je hoeft je niet druk te maken dat je kite dropt en dat je lijnen in elkaar verstrikt raken. Of dat je lastig tot niet kan herstart. Een ander voordeel is dat je altijd terug kan peddelen met de wing aan de leash slepend door het water.”
- “Verder laat ik de keuze van de spot afhangen van de windvoorspellingen, het getij en overige weersomstandigheden zoals lucht en watertemperatuur.”
- “Mijn eerste keuze is het opzoeken van surfbare golven, hiervoor moet de wind voldoende krachtig en uit de juiste richting zijn. Ook met het getij juist zijn. Optimale vorming van de golven door het getij is per spot afwijkend. Als alle componenten juist zijn dan gaat mijn eerste keuze uit naar een golfsurfsessie met de wing.”
- “Mocht dit niet samenvallen, dan kan een binnenwatersessie ook een goed alternatief zijn. Juist omdat er op binnenwater zelfs surfbare windgolfjes te vinden zijn. Natuurlijk moet de wind voldoende krachtig zijn en vrij spel hebben om op te bouwen.”
- “Op een zomerse dag kan wat cruisen op zee of binnenwater ook heel fun zijn. Soms zoek ik een spot tijdens een druk weekend of een drukke zomerdag die niet bekend is. Dan kan ik mijn 3 honden ook lekker vrij rond laten rennen.”
- Kortom: “Er zijn oneindig veel spots die bruikbaar zijn als wingfoilspot, je hebt bijna geen ruimte nodig omdat je geen lijnen hoeft uit te rollen en je hoeft geen rekening te houden met obstakels zoals bomen, palen of elektriciteitsmasten. Zo kom is weer op spots waar ik al 15 tot 20 jaar niet geweest ben. Dit zijn spots waar ik veel gewindsurft heb, waar dus ook gewingsurft kan worden maar kitesurfen onmogelijk is. Bijvoorbeeld een spot 5 minuten van mijn woning in Willemstad. Zo hoef ik niet altijd naar de kust te rijden. Een pre of after-work session behoort hierdoor ook tot de mogelijkheden.”
- “Als laatste is launchen vanaf een boot ook een heel easy manier om aan de drukte te ontkomen. Of om toch op moeilijk tot onmogelijk bereikbare spots te wingsurfen.”
Materiaalkeuze wingfoilen
In hoeverre pas je je materiaalkeuze aan de spotkeuze aan of andersom?
“Het leuke is dat het huidige wingsurfmateriaal zeer ruim inzetbaar is en dat er niet altijd specifiek materiaal voor een stroming binnen de wingsurfsport nodig is. Het is wel zo dat F-One een steeds ruimere collectie heeft gekregen. Er is gear met zeer specialistische eigenschappen voor bepaalde stromingen binnen de sport. Bijvoorbeeld wave, freestyle, race en/of freeride. Het grote voordeel van de vele innovaties is dat F-One nu bijvoorbeeld de Swing V2 heeft ontwikkeld met een enorm veelzijdig en ruim inzetbare wing dit is een mooi voorbeeld hoe ontwikkelaars met voortschrijdend inzicht materiaal ontwikkelen voor een hele grote groep riders en geschikt voor vele omstandigheden. Door de toename van productieaantallen en de ontwikkeling van alternatieve materialen zijn er voor verschillende budgetten materiaal beschikbaar. De tweedehands markt biedt ook meer en meer kwalitatief goed materiaal waardoor iedereen een ruime keuze maken kan.”
Bij tricky omstandigheden en in de winter kies ik soms voor iets meer zekerheid. Net een wat groter board met wat extra volume (bijv. 60 liter) of juist een wing van een maatje groter. In de winter helpt dit om na een crash weer snel op de foil te staan.
Wat is je favoriete setting of wingfoilset?
“Op moment vaar ik het liefst met de F-One Rocket Wing 4.8 meter, een 44 liter board in combinatie met de Phanom 940 hi-aspect front wing. Ik neig vlotter naar iets meer power in mijn wing zodat ik een kleinere frontwing kan varen. De grootte en shape van de frontwing bepaald vooral de drag en speelsheid van je sessie en gear. Ik kan niet wachten totdat de Phanom 740 leverbaar is of de nieuwe extreem hi-aspect Eagle serie. Mijzelf uitdagen door technisch lastigere vaarbare gear te gebruiken en hier extra performance uit te halen vind ik heel tof.”
Wingfoil fanaat en ambassadeur
Bart, ontzettend bedankt voor je reactie. Zoals we je kennen ben je naast fervent wingfoiler ook een ambassadeur voor de sport. Valt daarover nog iets te melden?
“Door mijn enthousiasme voor de sport en omdat ik vaak op het water sta word ik ondersteund door F-One Benelux (importeur van F-One en Manera in de Benelux) en Natural High Surfshop op de Brouwersdam. Ik ondersteun Natural High bij evenementen, lessen en clinics. Ook adviseer ik graag surfers bij hun keuze naar passend materiaal. Hou ook de socials van Natural High goed in de gaten komende tijd. We werken aan een serie pop-up events voor de beginnende tot gevorderde wingfoiler. We zijn deze nog aan het vormgeven. Dus mocht iemand suggesties hebben hoe zij een dergelijk evenement graag zien, laat het mij en/of Natural High vooral weten.”
Wat is het doel van de wingfoil events?
“We willen clinics en lessen geven maar ook coaching sessies organiseren. Daarnaast willen we mensen de mogelijkheid geven materiaal te testen. Maar het belangrijkste is het delen van de ‘stoke’. De pop-up events moeten lekker laagdrempelig zijn. Afhankelijk van de voorspellingen zullen ze op wisselende locaties in Zeeland en Zuid-Holland georganiseerd worden.”
Wingfoilen tips voor beginners
Heb je tot slot nog tips of advies voor mensen die aan het wingfoilen willen beginnen?
- “Twijfel niet. Leren wingfoilen is het leukste om jezelf cadeau te kunnen geven. Geluk is gewoon te koop!
- Ik adviseer om een wingsurfles te boeken of een clinic te volgen. Bij de aanschaf van wingsurfgear adviseer ik om naar een specialist te gaan en je goed te laten voorlichten over de vele mogelijkheden.
- Laat je tenslotte niet verleiden tot het aanschaffen van moeilijk, klein en zeer technische gear. Dit beïnvloedt je leercurve negatief en dat zou natuurlijk zonde zijn.
- Ik zie regelmatig dat mensen de lat te hoog leggen waardoor sommigen zelfs de handdoek in de ring gooien. Dat is niet nodig! Het is geen rocket science maar het is wel een behendigheidsspelletje waarbij het passende gaar en een goede les als basis een belangrijke factor is.”
“Ik heb tenslotte ook een aantal voorbeelden die mijn sponsors aanbieden. Zo biedt F-One aankomend seizoen clinics/introductielessen aan door het gehele land. Check hun socials voor locaties en data. Natuurlijk raden wij van WC-eend WC-eend aan! F-One is een van de eerste merken die volledig focus op het wingsurfen heeft gelegd en in mijn optiek ver vooruit is veel andere merken. De feedback van veel teamriders, oneindige energie van het ontwikkelingsteam geleid door eigenaar Raphael Salles en de toevoeging van een Naval Architect aan het ontwikkelingsteam staan garant voor de best toepasbare gear beschikbaar op de markt. Raphael Salles maakt mega veel wateruren en dit proef je bij ieder product dat op de markt gebracht wordt dit wordt direct vertaald in toffe bruikbare producten die zich onderscheiden op de markt.”
Ik heb zelf meer met zo’n merk en eigenaar dan met merken die geleid worden door investeringsmaatschappijen met dikke marketingcampagnes.
“Natural High op de Brouwersdam heeft een windfoilschool en biedt op verschillende locaties lessen, clinics en coaching sessies. Je kan er ook wingsurfgear huren als je door wil pakken maar nog geen eigen geur wilt/kan aanschaffen. Mocht je na een les direct door willen pakken, dan kan je met je leraar direct bespreken wat passend materiaal voor je kan zijn rekening houdend met wat de leraar in de les heeft gezien. Wil je advies en een scherpe deal, dan moet je zeker je licht eens opsteken bij Natural High. De jongens en dames in de shop zijn zelf fanatiek surfers en ze hebben een uitgebreide webshop.”
“Als laatste noem ik nogmaals mijn maatje Jelle Stoop. Jelle is gestart met Foil School Nederland; een mobiele foilschool. Hij biedt onder andere wingsurflessen aan en maakt zo van zijn passie zijn werk. Hij heeft een enorme passie voor hardware en kan gedurende de les(sen) adviseren wat de beste set is voor jou.”
Bart, naast het feit dat we van je genieten als we je op het water bezig zien was dit interview zeer de moeite waard. Gaaf om je zo wat beter te leren kennen en van je te leren. Tot bij en op het water en natuurlijk onwijs bedankt voor je inspiratie.
Guten Morgen, richtig gutes Interview;)
LG
Heinrich
Bart, is het nou eigenlijk moeilijk?
Wat heerlijk om zo over je passie te kunnen praten! Krijg gelijk weer zin het water op te gaan. Goed gedaan Bart. 💪🏼🤙🏼
Mooi Bart! Vooral je vergelijking tussen kitesurfen en wingen. Gruwelijk mooi🙏🏼😜👌🏼
Het delen van je passie spat van dit mooie interview af. 🤙🏼🤘🏼