Kitesurf fotografie. Interview met Ton Wever

Kitesurfers fotograferen - Interview Ton de Wever

Een mooie foto van jezelf in actie en op het juiste moment genomen is goud waard. Juist omdat kitesurf fotografie niet gemakkelijk is. Ons oog viel op een aantal schitterende kitesurf-foto’s van Ton Wever. Foto’s die hij door de jaren heen heeft gemaakt en onder de aandacht wilde brengen.

Eén element viel ons op. Ton zijn foto’s zijn niet alleen prachtige kitesurf-foto’s. Veel foto’s zijn met een knipoog naar de natuur en weersomstandigheden op dat moment. Dit maakt de foto’s extra bijzonder. Zo legde we contact met Ton en hierbij delen we je zijn passie. Geen technisch verhaal over lenzen enzovoorts maar puur genieten.

Kitesurf foto's met knipoog naar weersomstandigheden
Kitesurf fotografie – Kitesurf foto’s met een knipoog naar weersomstandigheden

Even voorstellen Ton… Wie is de man achter die gave foto’s?
“Mijn naam is Ton Wever, 60 jaar, geboren en getogen in Alkmaar. Ik ben ‘hobby-fotograaf en mijn voorkeur gaat uit naar de natuur, in de breedste zin van het woord. Voor mijn werk zit ik veel langs de weg, dus kom veel mooie locaties tegen waar ik soms later dan nog eens langs ga om foto’s te maken. Mijn mooiste foto’s zijn te vinden op tonwever.myportfolio.com.”

Hoe is je passie voor kitesurf fotografie ontstaan?
“De afgelopen 10 jaar heb ik in de zomervakanties telkens 2 weken doorgebracht in een stacaravan op het strand van Egmond aan Zee, bij Bad Noord. Vlak bij het activiteitenstrand, wat sinds een paar jaar naar Egmond Zuid is verplaatst. Maar in de tijd dat het activiteitenstrand nog bij ons voor de deur was daar heb ik vaak kunnen genieten van al de kitesurfers die er kwamen. Daar heb ik dan ook aardig wat mooie foto’s van gemaakt. Zo is mijn passie voor kitesurf fotografie ontstaan.”

Kitesurf je zelf ook?
“Nee, ik kitesurf niet maar ben er wel aardig bekend mee inmiddels.”

"<yoastmark

Hoe ben je met kitesurfen in aanraking gekomen?
“Mijn kinderen, een dochter en een zoon, hadden toen ze klein waren kleine vliegers, toen ze groter werden werden de vliegers ook groter, op het laatst een matras van 2 meter. Dus voor hen was de logische volgende stap gaan leren kiten, ze zagen daar op Egmond niet anders dan kiters die de mooiste sprongen maakten, dat wilden zij ook. Helaas is dat er toen nooit van gekomen, de kosten voor de lessen voor 2 kinderen konden wij ons toen niet veroorloven.”

Zijn je kinderen inmiddels wel gaan kitesurfen?
“Mijn dochter Tessa, inmiddels 24 jaar, is een echte wereldreizigster en heeft overal en nergens avonturen beleeft, wavesurfen, sandboarding, bungeejumpen… Dat soort dingen dus. En nu is zij ook begonnen met kitesurfen, gewoon hier in Nederland, Bergen aan Zee om precies te zijn. Vorige week hebben zij en haar vriend een les gehad, en gisteren ging zij samen met haar vriend kijken hoe het ging zonder instructeur. Zij had mij gevraagd of ik daar wat foto’s van wilde maken en dat heb ik dus gedaan. Helaas ging het nog niet zo goed dat ik er hele ‘spectaculaire’ kitesurf fotografie van kon maken, maar alle begin is moeilijk.”

Hoe kwam je erbij om de foto’s online te delen?
“Omdat ik er wat eerder was dan zij en het druk was met kitesurfers heb ik in de tussentijd foto’s staan maken van de kitesurfers, er waren er genoeg, het was er goed weer voor.
Met één van die kitesurfers raakte ik aan de praat en hij vroeg mij om wat foto’s op de Facebook-groep NL Kitesurfers te plaatsen. Dat heb ik gedaan en werd opgemerkt. Van het een kwam het ander en zodoende ook dit interview. Best een eer eerlijk gezegd.”

Ton, ontzettend bedankt voor het interview en de gave kitesurf foto’s. Heel veel plezier en succes bij je volgende kitesurf fotografie shoots. We blijven je volgen! Hopelijk blijf jij natuurlijk fotograferen en mooie foto’s met ons delen!

Bekijk meer foto’s op de site van Ton Wever →

4 reacties

 1. Hoi Ton,
  Leuk en boeiend verhaal !!
  Ik geniet telkens weer van de foto’s die Ton Wever maakt en niet alleen de foto’s hier van kitesurfers.
  Volg hem sowieso op Instagram…..
  Een fotograaf met passie voor het “perfecte plaatje”

 2. Zeker José, als die hobby maar niet uit de hand loopt. 😉 Een goede lens is niet goedkoop volgens mij. Ik blijf kijken naar die foto met de kiter en de ondergaande zon. Prachtig!

  1. Die foto waar jij het over hebt heb ik een aantal jaren geleden verkocht aan een fervent kitesurfster. Die heeft de foto laten plaatsen in een glazen badkamerdeur in haar huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

patrick-van-der-ven-zandmotor-kitesurf-fotograaf