Interview kitesurf-fotograaf en top 5 Patrick van der Ven

patrick-van-der-ven-zandmotor-kitesurf-fotograaf

We kwamen Patrick van der Ven op het spoor via een facebook-pagina voor kitesurfers verbonden aan de kitesurf-spot Zandmotor bij Kijkduin. We waren direct onder de indruk. Niet alleen om de foto’s zelf, want die zijn schitterend, maar juist ook om Patrick zijn enthousiasme. Dit spat er telkens vanaf. Patrick is inmiddels een bekende en vriend van veel kitesurfers geworden. Kitesurfpro.nl pakte de kans om Patrick naar zijn passie en top 5 kitesurf-foto’s aller tijden te vragen.

Even voorstellen
Wie is dé man achter al die gave foto’s?
“Mijn naam is Patrick van der Ven. Ik ben 47 jaar ‘jong’ en geboren in Den Haag. Ik ben dus altijd gewend om de zee om de hoek te hebben.”

“Mijn grootste hobby is fotograferen en wel in de breedste zin. Het uitoefenen is nummer 1, maar ik doe ook graag inspiratie op door het werk van andere fotografen te bekijken, erover te lezen en tutorials op bijvoorbeeld YouTube te bekijken.”

Kitesurf-fotografie
Hoe is je passie voor fotografie ontstaan?
“Mijn hobby fotografie is niet begonnen met kitesurfen maar met het fotograferen van motorsport. Ik bezoek al 25 jaar de TT van Assen en andere auto- en motorsportevenementen met camera en daar is mijn interesse begonnen om te proberen mooie momenten vast te leggen. Maar uiteraard ook voor mijzelf, om een mooie herinnering te hebben. Omdat fotograferen van motorsport evenementen niet het gehele jaar kan, ben ik naar andere dingen gaan kijken die echt mijn aandacht trekken.”

Hoe is je passie voor kitesurf-fotografie ontstaan?
“Van kinds af aan vind ik de surfscene al iets “cools” hebben. In de jaren 80 bezocht ik Scheveningen al om windsurfwedstrijden te zien waar dan bijvoorbeeld een Robby Naish en Stefan van den Berg aan meededen. Toen was ik meer geïnteresseerd in het totale plaatje. Gave mensen, stoere en flitsende kleding en de hele scene die er omheen hangt: skaten, surfen… Alle extreme sports hebben dat wel en de beoefenaars zijn vaak leuke mensen. Vandaar dat ik ook al die vormen van actie en extreme sports leuk en uitdagend vind om te fotograferen.”

“In 2010 ben ik verhuisd en ik woon heel dicht bij Kijkduin. Daar kwam ik erachter dat de Zandmotor bestond en zag ik voor het eerst live kitesurfen. De vlam was definitief overgesprongen! Wat een combinatie met mijn hobby fotografie, en dat gewoon in ‘mijn’ achtertuin.”

“De actie op het water, het opspattende water, de kleuren van de pakken, boards en kites. Het is bijna allemaal even fotogeniek.”

Waarom juist kitesurf-fotografie?
“De actie op het water, het opspattende water, de kleuren van de pakken, boards en kites. Het is bijna allemaal even fotogeniek. En niet te vergeten … op het strand is geen dag hetzelfde. Sterker nog … geen uur.”

Wat maakt kitesurf-fotografie uitdagend?
“Het mooiste vind ik het zelf om een mooie move op een juist moment vast te leggen. Het liefst heb ik dan net een mooie lichaamshouding, opspattend water en zoveel mogelijk van kitesurfer(ster) met board en kite op de foto. En ik probeer altijd een zo rustige mogelijke achtergrond in de foto te hebben, omdat ik wil dat alle aandacht naar de kiter wordt getrokken. Het liefst zonder ‘rommel’ in de achtergrond. Soms kan dat zeker ook wel iets toevoegen aan de foto, maar dat zijn zeldzame momenten. Bijvoorbeeld een meeuw die net tegelijk met de kitesurfer vliegt, de kustwacht mooi in beeld. Dat zijn de situaties die je net moet treffen.”

Inspiratie en gaafste ervaring
Welk type kitesurf-foto inspireert je het meest?
“Sinds dit jaar ben ik meer bezig met fotografie met een groothoeklens. Je moet dan vreselijk dicht op de actie staan, maar dan zit de kijker van je foto dan ook echt ‘in’ de actie zelf. En als groot pluspunt krijg je vrijwel altijd het water, de kiter en ook zijn/haar kite plus de omgeving (een mooie lucht is natuurlijk een dikke plus) op de foto. Hindernis hierbij is dat er veel dingen op de foto komen die je niet wilt, dus het is goed zoeken naar een positie en juiste hoek om te fotograferen. Omdat je zo dicht op de actie zit, is het ook best gevaarlijk. Een nat pak is mij al twee keer overkomen, maar de camera overleefde het gelukkig (al doe ik er sindsdien wel een plastic zak/hoes) omheen. En laatst werd ik ook een keer door een board geraakt. Alles voor het perfecte plaatje… Hahahaha. Maar eerlijk is eerlijk, op dat moment had ik wel even letterlijk en figuurlijk door hoe hard het gaat en dat het best gevaarlijk kan zijn. Maar ja, dat is een beetje fotografen eigen: de grens opzoeken om je perfecte foto te schieten. Ook dat maakt het een ervaring op zich. Als die ene foto dan is gelukt, dan word ik daar blij van.”

Wat is je gaafste ervaring?
“Mijn gaafste, en misschien meest spannende, ervaring met kitesurf fotografie is eigenlijk mijn eerste ‘opdracht’ … of beter gezegd foto-verzoek. Tijdens het fotograferen op de Zandmotor ontmoet ik best veel mensen. De meeste mensen waarderen het enorm dat je hun passie mooi probeert vast te leggen. Zelf zou ik het ook gaaf vinden mijzelf op een mooie actiefoto te zien. Al sta ik zelf liever niet op een foto… Hahaha. Zo sprak en fotografeerde ik heel erg regelmatig een kitesurf stel (Jeroen en Lisette). Zij waren een jaar eerder in Portugal getrouwd en hadden daar eigenlijk ook een mooie shoot op het water willen doen. Dat was er niet van gekomen, omdat de wind het liet afweten. Ik leerde ze wat beter kennen, wist een beetje hun favoriete moves vast te leggen en zo is het er denk ik van gekomen dat ze mij vroegen om hun beoogde plan in Portugal alsnog vast te leggen.”

kitesurf-fotograaf-patrick-van-der-ven-zandmotor-kijkduin
Top 5 kitesurf-foto’s Patrick van der Ven. Nummer 1: De favoriete move van Jeroen en Lisette. Hieronder foto 2-2 van het bewuste moment dat Jeroen mocht vastleggen.

“Zij zouden daarbij als bruidspaar (in vol ornaat) het water opgaan en hun favoriete move maken. Bij die move naderen de kitesurfers elkaar vanuit tegenover gestelde richting en springt de man ondersteboven over de vrouw, waarbij ze perfect getimed een handjeklap doen. Een onwijs mooie move, maar voor hen moeilijk om te timen. Maar voor mij bijna net zo: je moet onder de juiste hoek staan, continue met de lens in- of uitzoomen om de actie mooi beeldvullend te krijgen en proberen op het juist moment af te drukken om de handjeklap raak te schieten. Normaal een hele uitdaging, maar lukt het niet dan doe je de sprong net zo vaak totdat ie raak is en op de plaat staat. Met wetsuit makkelijk te doen maar met een maatpak en mooie bruidsjurk ‘iets’ lastiger. Als de jurk te nat wordt is het effect van de plaat weg en de kans is groot dat hij door het gewicht stuk gaat. Gelukkig is de foto gelukt, maar ik was er behoorlijk nerveus voor. Er hing nogal wat vanaf om het goed te doen. Voor mijzelf en uiteraard ook voor Jeroen en Lisette. Een bijzonder en leuk stel, een bijzondere opdracht en uiteindelijk ook een bijzondere en geslaagde fotoserie.”

kitesurf-fotograaf-patrick-van-der-ven-zandmotor-kijkduin-bruiloft
Top 5 kitesurf-foto’s Patrick van der Ven. Nummer 1: De favoriete move van Jeroen en Lisette tijdens het bewuste moment.

“Wat het extra leuk maakt is dat deze actie uiteindelijk niet onopgemerkt is gebleven. De foto kwam in een Duits magazine. We hebben er een leuk interview en een clip op de site van Behague aan overgehouden. Ook dat was een vreselijk leuke, en voor mij totaal nieuwe, ervaring.”

Is het hobby of fotografeer je ook professioneel?
“Het fotograferen is een echte hobby. Het is voor mij ook echt ontspanning en een soort van creatieve uitlaatklep. Ik denk van tevoren na wat ik ga doen of hoop te zien en probeer dat te laten lukken. Zo ben ik nu vaker in de namiddag en avond bezig en probeer mooie foto’s met flitser te maken. Erg uitdagend! Mocht ik ooit een betaalde opdracht krijgen of in het vak rollen dan is dat leuk, maar ik ben er zeker niet op uit. Als hobby zit er geen druk op, op een enkele opdracht na dan. Als het professioneel gaan mensen ook iets van je verwachten. Men wenst resultaat voor de centen die men ervoor moet neerleggen. Nu maak ik in eerste instantie foto’s voor mijzelf en maak er vaak mensen blij mee. Of ik spreek iets af met kitesurfers om dan bijvoorbeeld samen een mooie plaat te bedenken en die ook daadwerkelijk te schieten (zij blij en ik ook).”

kitesurf-fotograaf-patrick-van-der-ven-zandmotor-kijkdijn-windsurfer-kitesurfer
Top 5 kitesurf-fotograaf Patrick van der Ven. Nummer 2: Windsurfen en kitesurfen op één foto bij zonsondergang! Wat wil je nog meer. En een zeldzaam moment dit samen te hebben op de Zandmotor, want windsurfers komen er zelden.

“Daarnaast fotografeer ik ook al enkele jaren de kitesurf marathon voor de Hartstichting: Hoek tot Helder. Die opdracht leunt iets meer tegen werken c.q. professioneel fotograferen aan. Daarbij heb je wel echt een serieuze opdracht om op jouw locatie dat deel van de kitesurf marathon vast te leggen. Ik zeg werken c.q. professioneel fotograferen, maar het is uiteraard op vrijwillige basis. Erg leuk om te doen!”

Het lijkt erop dat je plezier hebt bij het fotograferen van lokale kitesurfers. Zijn dit je lokale kitesurf-vrienden?
“Ik fotografeer kitesurfen eigenlijk alleen op en rondom de Zandmotor met heel af en toe een uitstapje naar Scheveningen. Scheveningen is minder favoriet bij mij, omdat het er veel drukker is en verschillende watersporten dicht bij elkaar worden beoefend (kitesurfen, windsurfen en golfsurfen). Het proberen een actie daar te isoleren is bijna niet te doen. Daarnaast heeft de Zandmotor de luxe dat je er omheen kunt lopen en je dus je eigen achtergrond kunt kiezen. Daardoor kan je ook de lichtinval bepalen. Een geweldige stek dus! Omdat ik er al zo’n beetje 10 jaar kom, ken ik de ‘harde kern’ van de Zandmotor inmiddels, en zij mij. Er ontstaat dan zeker een gezellige en vriendschappelijke sfeer op en rond het water.”

kitesurf-fotograaf-patrick-van-der-ven-zandmotor-kijkduin-storm
Top 5 kitesurf-fotograaf Patrick van der Ven. Nummer 3: “Een augustus storm. Ik liep ‘uitgewaaid’ weg na een foto sessie op de Zandmotor en zag 2 vrienden in de verte een kite delen en om en om de storm trotseren. Het ging behoorlijk extreem te keer, dus moest de wachtende kiter zich tegen het stuifzand beschermen met zijn kiteboard. Ik ben er snel naartoe gelopen en kon de juist hoek kiezen. De vriendschap van het delen en op elkaar letten maken deze plaat voor mij. Een mooie herinnering/moment.”

Kitesurf je zelf ook?
“Ik kitesurf zelf niet, maar kan natuurlijk niet ontkennen dat ik het er wel heel gaaf uit vind zien. Ik begin er opzettelijk niet aan. Op deze manier kan ik het mij bij mijn enige hobby houden en hoef ik op het water niet te denken ‘dat plaatje had ik willen schieten’ en andersom. En kitesurfen en fotograferen zijn beiden een tijdrovende en dure hobby. Ik investeer dus nu lekker mijn tijd, energie en geld in fotografie. Dat geeft ook rust, in je hoofd en portemonnee.”

Ambities
Heb je ambities met het fotograferen?
“Ik wil vooral steeds betere foto’s maken en toch een soort van stijl c.q. ‘handtekening‘ hebben. Nu herken is vaak aan een foto wie hem gemaakt heeft. Een herkenbare stijl, dat vind ik mooi. En natuurlijk gewoon zoveel mogelijk en zo goed mogelijke foto maken. Daarnaast is het leuk als je foto’s gezien worden en op websites en Instagram belanden. Dat is toch een enorm compliment! Zelf deel ik mijn foto’s op Instagram op mijn account @picturepatje, op Facebook-pagina Kitesurf Zandmotor en op mijn persoonlijke Facebook-pagina Patrick van der Ven.”

kitesurf-fotograaf-patrick-van-der-ven-zandmotor-kijkduin-top-5
Top 5 kitesurf-fotograaf Patrick van der Ven. Nummer 4: “Mooie houding en interactie met de kiter. Ik vroeg om deze schitterende jump met dat schitterende kiteboard. Eenmaal thuis kwam ik erachter dat als toetje de maan erbij stond.”

“Ambities zijn er ook om ooit eens vanuit het water te kunnen fotograferen (met een onderwaterhuis om de camera) en om mooie kitesurfspots in mooie oorden te bezoeken en bijvoorbeeld wedstrijden te fotograferen waar de ‘grote’ mannen en vrouwen hun kunsten vertonen! Niets ten nadele van de mannen en vrouwen die ik nu fotografeer overigens, want het zijn voor mij stuk voor stuk atleten! Soms zelfs acrobaten ;-).”

kitesurf-fotograaf-patrick-van-der-ven-zandmotor-kijkduin-top-5
Top 5 kitesurf-fotograaf Patrick van der Ven. Nummer 5: “Dit was zo’n toffe avond. Twee kitesurfers die ik al langer ken en die ook een passie voor fotografie hebben. De één hielp met de flitser die ik op afstand triggerde en de ander presteerde het om precies de juiste trick op de juiste plek uit te voeren. Goed geslaagde opzet (‘when a plan comes together’) en leuke samenwerking om dit uit te voeren. Allemaal plezier aan de waterkant en dan dit resultaat.”

Tot slot nog een tip
Welke tip(s) heb je voor mensen die zich ook verder willen ontwikkeling in kitesurf-fotografie?
“Vooral lol hebben in het zien en fotograferen van de sport en veel proberen. Niet al te veel bezig zijn met de techniek, maar vooral met goed kijken en de actie timen.

Patrick van der Ven. Misschien is Patrick zelf wel wat fotoschuw te noemen want foto’s van hem zelf zijn schaars.

Je gaat vanzelf aan de houding herkennen dat er bepaalde trick of jump gaat komen. Heb er lol in en als je ziet dat iemand het leuk vindt dat je staat te fotograferen en je aanspreekt. Wees niet te bang ook eens een verzoekje voor een bepaalde sprong op een bepaalde plek te doen. Nee heb je en ja kun je krijgen. Vaak vinden kitesurfers het erg leuk dat je het vraagt en vinden ze het ook wel mooi als jij een mooie plaat van ze schiet: twee mensen blij. En niet onbelangrijk: let op gezichtsuitdrukking en lichaamshouding van kitesurfers. Niet iedereen zit erop te wachten om op de foto te gaan en dat probeer ik wel te herkennen om ‘gedoe’ te voorkomen. Zowel ik als de mensen op het water staan er voor hun plezier, dus dat moeten we vooral niet voor elkaar verpesten toch? Last but not least.. Let op vallende kites, die komen best hard aan weet ik onderhand ;-)”

Patrick, onwijs bedankt voor het interview, het delen van je Top 5 kitesurf-foto’s aller tijden en het verhaal erachter. We weten dat het een lastige vraag was maar het is je gelukt met een prachtig resultaat. Heel veel plezier!

  Lees meer kitesurfpro.nl interviews  
  Volg de kitesurfpro.nl facebook-pagina  

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen december - Winterkiten
Kitesurfers in actie op kitespot Zandmotor. Foto: Patrick van der Ven
Kitesurfers fotograferen - Interview Ton de Wever