Terugblik Jamie Overbeek op Cold Hawaii Big Air – Interview

Terugblik Jamie Overbeek Cold Hawaii Big Air

Hij was erbij en knalde regelrecht de semi-finals in. Daar stuitte hij op Lasse Walker die misschien toch wel even zenuwachtig was. Zulk jong talent. De ervaring was onvergetelijk en tegelijk veelbelovend. KitesurfPro pakte de kans om Jamie wederom te interviewen. Hierbij de terugblik van Jamie Overbeek op Cold Hawaii Big Air.

Wat was je verwachting toen je hoorde dat je deel mocht nemen?
“Voor mij was het al een succes dat ik een invite kreeg voor Cold Hawaii Big Air. Natuurlijk hoopte ik erop. Maar ik wist ook dat er best veel goede riders zijn die ouder zijn en meer ervaring hebben. Ik was dus heel blij met mijn selectie. Ik heb me toen voorgenomen mijn best te doen en te varen zoals ik altijd doe. Ook om de tricks te landen waarvan ik wist dat ik ze kon landen. Ik wilde meer risico nemen als ik in een heat terecht zou komen met sterke deelnemers.”

Hoe heb je je voorbereid?
“Toen ik te horen kreeg dat ik mee mocht doen heb ik me met name mentaal proberen voor te bereiden. Voor echte voorbereiding was niet veel tijd. Het event was op relatief korte tijd gepland. Helaas hadden we behalve storm Francis ook niet echt goede condities gehad om veel op de big air te trainen. Voor mij was het vanuit nul wedstrijdervaring naar een dergelijk groot evenement met wereldtop riders.”

Invaren Cold Hawaii Big Air Jamie Overbeek
Invaren Cold Hawaii Big Air Jamie Overbeek

Hoe was het eenmaal ter plaatse met opwarmen?
“We kwamen een dag voor de wedstrijd aan. Toen ben ik direct de spot gaan verkennen met mijn broer Sean. We hadden goede condities om te wennen aan de spot en de golven. Vorupor is fantastisch, wat komen de kickers hier lekker aan… We hadden een swell van 2,5 a 3 meter en het waaide 20-25 knopen. Perfect om trainen dus. In de avond hadden we de riders meeting. Best spannend met alle riders. We kregen daar de uitleg van de organisatie en jury. Bijvoorbeeld over de opbouw van de competitie en de indeling van de heats.”

Hoe was het om de indeling van de heats te horen?
“Guess what… Ik zat direct in heat 1 met Tom Bridge en Marius Sanchez, in alle andere heats zat telkens één van de preselected riders en één van de video entry riders. Ik was blij met mijn heat en dacht ik ga er gewoon helemaal voor. Toen op tijd naar bed voor een goede nachtrust, want we moesten vroeg op. We hadden om 8.00 uur skippers meeting en om 8.30 uur was de first possible start. Uiteindelijk werd het 10.30 uur voor we konden beginnen. Tom Bridge viel vlak voor de start van de heat uit met een dislocated kneecap. Tja, shit happens…”

Hoe verliepen je heats?
Eerste heat
“De eerste heat verliep perfect voor me. Ik trok een hele dikke hoge boogie loop en de jury en het publiek waren super enthousiast. Ook scoorde ik met een hoge late backroll, double kiteloop backroll en vette hoge loops. Ik was direct door naar ronde 3.”

Direct door naar ronde 3 dus
“Ronde 3 won ik van Lucas Gramstrup, die hard crashte en naar de kant moest halverwege de heat. Dat betekende door naar de semi-finals. Dat was juist mijn doel en in the pocket.
Wat een ervaring. Na de wedstrijd kwamen er zelfs mensen naar mij toe. Ze wilden een handtekeningen en op de foto met mij.”

Jamie Overbeek in actie
Jamie Overbeek in actie – Terugblik Jamie Overbeek op Cold Hawaii Big Air

Hoppa, door naar de semi-finals
“Toen moest ik wachten tot ik in heat 18 aan de beurt was tegen Lasse Walker. Dat is wel ff kicken… Dat je moet uitkomen tegen een rider als Lasse. Voor de heat dropte de wind wat en moest ik beslissen te switchen van een 7 meter Edge naar een 8 meter. Helaas pakte die beslissing niet goed uit. De wind ging namelijk weer aan en ik had meer en beter kunnen presteren met de 7 meter. Blijkbaar trok ik in die heat wel de hoogste loop van het event op 18,4 meter. Maar Lasse kitesurfte een klasse hoger en was de terechte winnaar van de heat.”

“Lasse gaf mij na de heat nog wel terug dat hij een moment had gehad waarop hij even zenuwachtig werd. Wat een compliment van zo’n topper.”

Actie! - Terugblik Jamie Overbeek op Cold Hawaii Big Air

Toen was het game over. Hoe was dat?
“Game over maar wel met een goed gevoel. Alles wat ik wilde landen lande ik clean. Ik had geen crashes en geen board verlies. Zodoende ben ik heel tevreden over het verloop.”

Wat is je voornemen voor een volgende wedstrijd?
“Wat ik meeneem voor het volgende event is dat ik daar net zo relaxed in kan gaan als deze keer. Ik wil meer focus leggen op tricks dicht bij de jury en het publiek te doen. Ook harder en hoger gaan met zo veel mogelijk variatie.”

Terugblik Jamie Overbeek Cold Hawaii Big Air

Tot slot. Hoe vond je het evenement qua organisatie?
“In de avond hadden we nog een meeting met de riders en crew om het event gezellig af te sluiten en dat was top. Een heel goede sfeer. Al met al een unieke ervaring, ga ik dit eerste grote event niet snel vergeten. Ook een compliment aan de organisatie, het was allemaal heel goed geregeld.”

Wat een belevenis Jamie. Super gedaan! Heel gaaf dat je hem deelt met ons en voor andere kitesurfers. We weten dat de King of The Air (KOTA) video’s inmiddels ingezonden kunnen worden. Eén ding is zeker, je hebt genoeg beeldmateriaal om je inzending te doen. Veel succes daarmee! We houden contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.
KOTA 2023 - Alle informatie over de Red Bull King of the Air 2023
KOTA 2022