Kitesurfen FAQ

Kitesurfen
Kitesurfen leren tot kiten als een pro: kitesurf handboek

Kitesurfen is een zeer populaire watersport. Dit informatievoorziening is echter nog versnippert. Met KitesurfPro.nl brengen we daar verandering in. Hier vind je actuele en betrouwbare informatie voor alle kitesurfers en iedereen die er interesse in heeft. De Kitesurfen FAQ pagina bevat veelgestelde vragen. We geven in het kort antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een watersport waarbij de kitesurfer op een speciaal daarvoor ontwikkeld kiteboard (kitesurf plank) staat en zich voort laat trekken door een kite (speciaal voor kitesurfen ontwikkelde vlieger). Kitesurfen is de meest gangbare naam voor de sport. Met kitesurfer wordt ook kiter of kiteboarder bedoeld. Dit zijn de andere gangbare namen voor beoefenaars van kitesurfen.

Is kitesurfen moeilijk?

Leren kitesurfen is gemakkelijker dan ooit tevoren. Er wordt ruim 20 jaar kitesurfles gegeven en kitesurfuitrusting wordt steeds beter, veiliger en gebruiksvriendelijker. Ook de kitesurfles trainingstechnieken en -uitrusting hebben een vlucht genomen. Hoe kitesurfles verloopt, lees je hier.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Als je weeromstandigheden en kitesurfuitrusting kiest dat past bij jouw vaardigheidsniveau, is het niet gevaarlijk. Dat kitesurfen potentieel ook een gevaarlijke en extreme sport is, is ons ook duidelijk. Bij hardere wind en een wildere zee kitesurfen kan ontzettend gaaf zijn. Echter, de risico’s kunnen dan ook snel toenemen. Lees hier onderzoeksresultaten over letsel en de risico’s.

Kan ik kitesurfen zelf leren?

Kitesurfen oefen je niet zelf maar dat leer je met behulp van kitesurfles. Kitesurfles is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering. Je hebt er veel plezier van als je later met je eigen kitesurfuitrusting het water op gaat.

Wat heb je nodig om te kunnen kitesurfen?

Om te kitesurfen heb je kite (vlieger), kitebar (stuurstok met lijnen en toebehoren), pomp, kiteboard, trapeze, neopreen wetsuit en eventueel neopreen schoentjes nodig. Lees hier uitgebreide uitleg over kitesurf-uitrusting.

Hoeveel wind heb je nodig om te kunnen kitesurfen?

De ideale wind voor een beginner is tussen 14 – 22 knopen (windkracht 4 – 6), niet te hard en niet te zacht. Zelfs bij 8 – 16 knopen (windkracht 3 – 4) kan er gekitesurft worden. Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf board kan er zelfs al vanaf 5 a 6 knopen gekitesurft worden. Bekijk het tabel welke kite bij welke wind.