Kitesurfen voor beginners – Als je dit kan ben je beginner af

Kitesurfen voor beginners - de niveaus
De levensloop van een kitesurfer met een indicatie van het vaardigheidsniveau.

Deze uitgebreide pagina richt zicht speciaal op kitesurfen in Nederland voor beginners. Met kitesurfen wordt de term beginner te pas en te onpas gebruikt. We denken dat dit regelmatig onterecht is en daarom deze pagina. Kitesurfers die al jaren kitesurfen worden online voor beginners uitgemaakt op basis van hun acties. Bij hardere wind en andere situaties wordt steevast aangegeven dat het voor beginners niet verstandig is te gaan kitesurfen. Daarom stelden we ons de vraag “Wanneer ben je geen beginner meer?”

Op deze kitesurfen voor beginners pagina schrijven we over vaardigheidsniveaus. Daaraan kan je zelf je kitesurf progressie afleiden. Of je nu beginner bent of inmiddels beginner af bent. Als je alle vaardigheden beheerst, ben je volgens ons beslist geen beginner meer. Maar goed, het is bijna een kiten voor beginners boek en we zijn misschien best streng.

Ben je op zoek naar informatie over hoe te beginnen met kitesurfen en kitesurf les. Bekijk dan de speciale leren kitesurfen pagina waarin we je een inkijkje geven hoe een typische kitesurf les eruit ziet. Andere naslaginformatie voor alle kitesurfers is te bekijken in het handboek kitesurfen.

1. Basisvaardigheden ter voorbereiding

Dit zijn vaardigheden die je volgens ons minimaal moet beheersen om als je gaat beginnen met kitesurfen in Nederland c.q. als kitesurfer het water op wilt gaan. Het begint met de voorbereiding thuis en bij het water.

Geschiktheid omstandigheden bepalen

Het weer en de wind is constant in beweging. Een kitesurfsessie is daarom nooit hetzelfde en dat maakt kitesurfen juist zo leuk. Tegelijkertijd is ook respect en ontzag voor het weer, de wind en het water op zijn plek. De omstandigheden kunnen namelijk ook verraderlijk zijn. Dit valt bijna altijd al te zien aan de voorspellingen. Het maken van een vaarplan is daarom cruciaal. Zo voorkom je enerzijds dat je voor niets naar zee rijdt, anderzijds dat je jezelf en je omgeving in onveiligheid brengt.

Niets is zo veranderlijk als het weer…

Ga alleen kitesurfen bij geschikte wind. Bepaal voor jezelf wat voor jou de beste wind is.
Ga alleen kitesurfen bij geschikte wind.

Alleen kitesurfen bij geschikte wind

Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op maar dit is voor beginners absoluut te hard. Elk foutje kan dan keihard afgestraft worden en een vervelende afloop hebben. Bekijk meer informatie over hoeveel wind je nodig hebt om te kitesurfen en speciale combinaties voor kitesurfen met weinig wind.

Onvoorspelbaarheid van windstoten

In Nederland heb je bijna altijd te maken met windstoten. Als er windstoten worden verwacht die veel harder zijn dan de wind, is het aan te raden niet te gaan kitesurfen. Bijvoorbeeld bij een verwachte wind van 18 knopen en verwachte windstoten van 35 knopen. Windstoten maken de wind onbetrouwbaar en je kitesurfsessie onvoorspelbaar.

Windstoten maken de wind onbetrouwbaar
Windstoten maken de wind onbetrouwbaar. Bekijk de windvlaag bij het oplaten. Onverstandig om dan het water op te gaan zonder ontzettend veel ervaring te hebben.

Gunstige windrichting

Kitesurfen is alleen veilig bij een gunstige windrichting. Dit geldt voor alle plekken, maar zeker aan zee. In de wintermaanden is extra voorzichtigheid geboden. Bekijk daarvoor ook eens de speciale pagina over kitesurfen in de winter.

  • Veiligst: side-onshore wind. De wind waait schuin richting de kant. Je komt dan weg, maar ook weer terug aan de kant. Vaar niet te ver uit in verband met afdrijfgevaar en zodat je zeker weet dat je terugkeert op de kitespot.
  • Minder veilig: side-shore wind. De wint waait parallel aan de waterlijn. Je kunt overwegen om het water op te gaan, maar let wel goed op dat je niet te ver uitvaart. Daarmee voorkom je dat je bij problemen langs de kitespot drijft in plaats van er naartoe. Voor beginners is side-shore wind niet geschikt. Alleen als je je kite in diep water zelfstandig kan herstarten, kan je overwegen met deze wind het water op te gaan. In de wintermaanden is deze windrichting geen veilige optie. Mocht je dan in de problemen komen, dan is het risico dat je te lang in het water ligt en daarmee onderkoelt raakt te groot.
  • Soms veilig: onshore wind. De wind staat pal op de kant. Je loopt dan het risico om de kant op te worden getrokken als er iets fout gaat. Begint het water ondiep en toch dieper dan knie-diepte? Dan ontstaat er toch een veilige afstand tot de kant en kun je wel het water op.
  • Niet veilig: offshore wind. De wind waait weg van de kant. Dit is een no-go. Als het te hard waait of er iets fout gaat, word je van de kant getrokken en kan het onmogelijk worden om terug te komen.

Zorg dat, als je kite uit de lucht valt of wat dan ook, je altijd naar de kant getrokken wordt doordat de wind je kite daarheen voert. Neem deze regel altijd in acht. Tijdens koude wintermaanden is dit nog belangrijker en daarom blijf je dan nog dichter bij de kant, als je al het water op zou gaan.

Afstand tot obstakels

Hoe meer ruimte je hebt, hoe beter. Zorg in ieder geval dat er geen obstakels benedenwinds van je zijn waar je mee in aanvaring kan komen. Elke paal of prullenbak vormt al een risico voor je kite, lijnen, jezelf en je omgeving. Daarom zorg je ook voor ruim afstand tot mensen aan de kant en zwemmers in het water.

Inschatten van het weer, de wind en het water

Om te bepalen of je kan, en het verstandig is om te gaan, kitesurfen is het verstandig om van verschillende weersbronnen de meetgegevens van de wind met elkaar te vergelijken en hiervan een gemiddelde te nemen. Zo kom je tot een optimale indicatie van hoe hard het waait en hoe hard het gaat waaien gedurende je geplande tijd op het water. Omdat niets zo veranderlijk is als het weer in Nederland blijf je het weer in de gaten houden. We leggen je uit hoe je dit kan doen.

Kitesurfen is anticiperen, dus let vooral ook goed op de voorspelling van het weer, de wind en het water tijdens je geplande tijd op het water.

Bekijk de verwachte wind tijdens je geplande sessie.
Bekijk de verwachte wind tijdens je geplande sessie.

Lezen van windvoorspelling

Hier zijn speciale websites en apps voor zoals de windy, windfinder, windguru, actuelewind en natuurlijk de KNMI wind- en weersverwachting. Raadpleeg ze direct via onze handige windvoorspelling pagina’s. De meeste websites en apps geven naast voorspelling van de wind en windstoten ook het weer en getijde (eb en vloed) aan. Dit is allemaal belangrijke informatie.

Stappenplan weer, wind en water

Thuis
  • Vergelijk wind-, weer- en waterdata van verschillende bronnen voor een goed beeld tijdens de uren dat jij van plan van het water op te gaan. Bekijk vóórdat je van huis vertrekt beschikbare webcams ter plaatste als die er zijn. Bijvoorbeeld om te kijken of het niet te druk voor je is.
  • Bekijk of er KNMI-waarschuwingscodes van kracht zijn. We adviseren om vanaf waarschuwingscode geel (er is mogelijk kans op gevaarlijk weer) van het KNMI extra alert te zijn en niet te gaan kitesurfen.
Bij het water
  • Bekijk ter plaatse of de locatie en omstandigheden veilig zijn.
  • Ga nooit alleen het water op maar met één of meerdere buddy’s.
  • Overweeg niet het water op te gaan als het te druk voor je is.
Tijdens je sessie
  • Houd het weer in de gaten en neem zonodig actie. De situatie op het water kan snel veranderen. Zodoende kijk je eenmaal op het water zo nu en dan over je schouder tegen de wind in naar de lucht. Op die manier schat je de situatie telkens opnieuw in.
  • Bij snel naderende donkere lucht, een bui en/of dreigend onweer laat je je kite bijvoorbeeld even neer. De wind wordt dan vaak tijdelijk heel onstabiel en onvoorspelbaar. Zo kan je, na de overgetrokken of neergevallen bui, weer veilig verder kitesurfen.
Het weer en de wind in de gaten houden tijdens je kitesurf sessie. Zonodig laat je je kite even neer.
Bij dit soort luchten ga je van het water en wacht je in ieder geval totdat dat buien over gewaaid zijn.

Getijde, stroming en muien

Aan zee heb je te maken met eb en vloed. Dit zorgt voor stroming in het water. Een vuistregel is dat bij vloed de stroming globaal richting het noorden stroomt. Op de wadden is dit richting het noordoosten. Bij eb is het net andersom. Je hebt zo min mogelijk te maken met stroming in de periode na hoog water en als het water gaat zakken richting eb.

stroming-kitesurfsessie-ebstroom-vloedstroom-kitesurfen
Omgaan met stroming voor kitesurfers: stromingsrichting eb en vloed

Staat de stroming met de wind mee, dan heb je er last van. Je hebt minder druk in je kite, loopt misschien geen hoogte en komt zodoende niet terug waar je gestart bent. Staat de stroming tegen de wind in, dan het je er profijt van. Je hebt dan meer druk in je kite. Bekijk de speciale pagina over stroming die je sessie kite maken of kan kraken.

Bij een matige tot vrij krachtige wind kan stroming het verschil maken tussen een fijne sessie of net niet. Ook of het nog lukt je kite te herstarten vanuit het water of niet.

Nu weet je dat het bij matige tot vrij krachtige wind het belangrijk is om je sessie af te stemmen op het getij en de stroming.

Een mui is de stroming die tussen zandbanken ontstaat richting de zee. Een mui wordt veroorzaakt door de golven, het getij en de vorm van de bodem. Golven komen naar de kust toe maar dat water van die golven gaat ook weer terug naar de zee. De makkelijkste route is via de geulen die tussen zandbanken liggen. Hier kan een sterke stroming ontstaan. Gelukkig kun je een mui vaak vooraf herkennen. Over het algemeen geldt in Nederland: waar de golven bij de kant niet breken, daar is de mui. Door een mui kitesurfen is niet fijn en kan je zodoende het beter vermijden. Mocht je toch door een mui kitesurfen, vallen en door de mui stroom worden meegevoerd. Probeer dan altijd je kite in de lucht te houden en deze je zijwaarts, parallel aan de kust, weg van de mui te laten trekken.

Watertemperatuur kitesurfen

Beginnende kitesurfers doen er verstandig aan om vanaf een watertemperatuur van minimaal 10 graden te gaan kitesurfen. Als beginner lig je in het proces van goed leren kitesurfen nog veel in het water en dan koel je, zelfs met een goede wetsuit, heel snel af.

Een prachtige zomerdag met een lekker briesje is top voor het kitesurfen!
Een prachtige zomerdag met een lekker briesje is top voor het kitesurfen!

Geschiktheid locaties kitesurfen

Je weet nu waar een geschikte kitesurflocatie voor jou aan moet voldoen. Een kaart met kitesurflocaties en hun geschiktheid bij welke windrichting is beschikbaar op via de speciale pagina over kitesurf spots. Daarnaast is er de spotkaart van de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Hier vind je alle kitesurflocaties in Nederland en kan je via verschillende selectiemogelijkheden de voor jou perfecte locatie kiezen.

Kitespots Nederland. Ook kitefoil spots, wingfoil spots en wingsurf spots

In mijn optiek ben je lesser af wanneer je de vaardighedenlijst kan afvinken. Weet hoe het moet, maar nog niet alles echt beheerst. Beginner af wanneer je ook deze beheerst. Voor de goede orde, dit is dus iets anders dan goed kunnen kiten. Noem het maar; gecontroleerd heen en weer kunnen varen in gangbare omstandigheden. -Bram van den Elst

2. Vaardigheden bij en op het water

Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je acties, de aanschaf van materiaal passend bij je vaardigheidsniveau, keuzes om wel/niet het water op te gaan en je gedrag op het water en aan de kant. Gelukkig zijn er kitesurfscholen, winkeliers, verenigingen en mede-kitesurfers die je helpen de juiste keuze te maken. Bekijk ook onze handleiding aanschaffen van kitesurf materiaal.

Kitesurfen is geen sport om zelf te gaan proberen. Kitesurfen moet je leren en daarvoor neem je kitesurfles.

Kan je het water al op?

Tijdens je lessen heb je geleerd om zelfstandig het water op te kunnen. Voelt het nog niet helemaal vertrouwd? Neem een ervaren buddy mee of boek nog een extra lesje. Sommige kitesurf scholen bieden ook begeleid kitesurfen aan. Vraag naar de mogelijkheden. Daarnaast bieden sommige scholen maar ook de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) expertise clinics of lessen aan. Je bent nooit uitgeleerd en schroom vooral niet om nog een lesje te nemen als je daar behoefte aan hebt.

Bepalen of je het water al op kan met kitesurfen.
Brouwersdam, een prachtige kitesurfspot voor zowel beginners als gevorderden

Doe een extra spotcheck op locatie

Online is veel te lezen over de verschillende kitesurflocaties aan zee. Deze informatie helpt om je te oriënteren maar is niet altijd actueel. Stranden hebben soms ook seizoensgebonden regels.

Bekijk het instructiebord van de gemeente bij de opgang tot het recreatiegebied. Dit geeft je specifieke informatie en voorschriften over wat toegestaan is en wat niet. Bekijk ook de vaarroutes van andere kitesurfers. Zit daar een patroon in omdat ze bijvoorbeeld telkens in eenzelfde koers kitesurfen? Dan is hier vast een reden voor. Vraag ook gerust aan kitesurfers die van het water komen, wat hun ervaring is geweest of om advies. Vraag ze of er belangrijke dingen zijn die je moet weten zoals een palenrij in het water die je op dat moment niet ziet bij vloed maar er wel is. Lokale kitesurfers hebben bijna altijd de beste informatie. Maak samen met je buddy ook even contact met een paar andere kitesurfers. Het maakt het kitesurfen gezelliger en het maakt iedereen behulpzamer.

Omgaan met drukte

Drukte is ook van invloed op de omstandigheden waarin je gaat kitesurfen. Drukte is een irritatie van veel kitesurfers. En niet onterecht, want veel kiters dicht op elkaar kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Enkele pijlers en hulpmiddelen om te bepalen of een spot ‘vol’ is en om je te helpen een rustig(er) moment te kiezen.

  • Is er een webcam beschikbaar van de locatie? Bekijk deze dan vooraf.
  • Is de parkeerplaats vol? Kom op een later moment terug.
  • Houd je ondanks drukte altijd aan de (spot-)regels zoals zonering. Bij twijfel is het vaak de beste beslissing om niet te gaan, hoe je daarvan ook zult balen.
Kitesurfen beginners. Omgaan met drukte op het water...
Omgaan met drukte op het water…

Checklist vaardigheden bij en op het water

  • Kitesurfmateriaal gereed maken. Je kite oppompen op de juiste druk, de bar en lijnen zo klaarleggen dat een ervaren helper je kan helpen met oplaten. Je quick release (veiligheidssysteem) testen en terug in elkaar zetten zonder dat de kite opgelaten is. Je kiteboard al op een goede locatie richting het water leggen zodat je zo snel mogelijk het water in kan na het oplaten van je kite.
  • Kite oplaten en landen. Tijdens deze fase gebeuren regelmatig ongelukken. Staat de kite bij het oplaten aan de rand van het windvenster en staan de lijnen strak? Zijn je lijnen niet gekruist? Start je kite in de richting van het water? Geen obstakels om je heen? Heb je een ervaren helper bij de kite en in het begin bij voorkeur ook achter je? Weet wat het teken is om je kite te landen (hand op hoofd)? Als de locatie niet ruim is en begint met ondiep water, kan je zelfs al in het water gaan staan bij het oplaten van je kite.
  • Anderen helpen met hun kite oplaten en landen. Dit gaat altijd voor en zo maak je snel vrienden. Je kan dan ook direct vragen hoe het was met de wind en de maat checken. Laat als je helpt een kite nooit los zonder het ‘OK’ teken (duim omhoog).
  • Kite kunnen controleren. Houd je kite aan de rand van het windvenster en lager dan 12 uur. Zo loop je makkelijker naar het water en word je bij een windvlaag niet omhooggetrokken. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Na de windvlaag is het risico dat de kite midden in de wind (‘powerzone’) terecht komt en veel kracht genereert. Staat je kite aan de zijkant van de wind, dan zal je kite na een windvlaag aan de rand van de wind beter bestuurbaar blijven.
  • Body-draggen (ook upwind). Zeker in water waar je niet kan staan moet je kunnen body-draggen voor het geval je je kiteboard verliest. Als je je nog niet zeker voelt, kan je hier ook altijd even mee starten op een spot. Zoek daarvoor een plekje op waar het niet te druk is.
  • Zelfstandig kunnen water starten. Als je gaat kitesurfen in water waarin je niet kan staan moet je zelfstandig je kite kunnen herstarten als deze neerstort. Dit is een belangrijke voorwaarde. Oefen dit, desnoods in water waar je kan staan waarin je gaat liggen totdat je het kan.
  • Self rescue. Tijdens je les was je full focus bezig met de waterstart en blij met je 1e rakje. Maar kan je een volledige self rescue? Hier geldt: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Bij rustigere omstandigheden trek je je quick release en oefen je de self rescue. Zo weet je precies wat je moet doen en kan je snel reageren als je een keer in de problemen komt op het water.
  • Hoogte lopen. Het kan zijn dat je dit nog aan het leren bent. Geen probleem. Zorg dan in ieder geval dat je niet te ver downwind uitkomt waar niemand is om je te kunnen helpen of zelfs obstakels zijn waardoor je niet veilig aan wal kunt.
  • Kennis van de voorrangsregels. Als je net je eerste rakjes vaart kan je zo op jezelf gefocust zijn dat je de kiters om je heen vergeet. Zorg in ieder geval dat je de theorie kent en er zo goed als mogelijk naar handelt. Zo weet je wanneer jij voorrang hebt of juist moet verlenen.
  • Let in het bijzonder wanneer je keert of pauzeert. Als beginner pauzeer je vaker op het water, bijvoorbeeld als je wilt keren. Bij elke verrichting op het water geldt: eerst omkijken. Als je plots stopt met je kite op 12 uur is het moeilijker voor andere kiters om je te ontwijken. Kijk altijd eerst of er niemand achter je vaart.

Goed zeemanschap! Ben je, ook al heb je voorrang, in staat zonder problemen een aanvaring te voorkomen, dan moet je dat altijd doen.

3. Materiaalkeuze, status en geschiktheid

Heb je één set aan materialen? Let dan op de range van windkracht die je spullen aangeven. Binnen die range is het veilig om die spullen te gebruiken. Vallen de weersomstandigheden buiten die range? Ga dan niet het water op.

De juiste kite

Er zijn verschillende typen kites. Bekijk de speciale pagina over kites. Het type dat je kiest om mee te beginnen is een zogenoemde ‘Freeride’ kite. Daarmee kan je het goed leren en kan je ook als je al goed kan kitesurfen nog goed uit de voeten.

De juiste kite kiezen is cruciaal voor een snel leerproces en veel leuke en veilige kitesurf sessies
De juiste kite kiezen is cruciaal voor een snel leerproces en veel leuke en veilige kitesurf sessies

Juiste maat kite – kitesurfen voor beginners in Nederland

De verschillende maten worden aangegeven in vierkante meters. De maat die je neemt is ook afhankelijk van je type kite, maar daarnaast vooral van de windsterkte, je gewicht, de maat van je kiteboard en van eventuele stroming.

Vuistregels voor de juiste maat kite

  • Hoe harder de wind, des te kleiner je kite.
  • Hoe groter je kiteboard, des te kleiner je kite.
  • Hoe zwaarder je bent, des te groter je kite.
  • Hoe gevorderder je bent, des te groter je kite.
  • Hoe meer stroming, des te groter je kite.

Om je hier nog wat meer gevoel bij te geven hebben we een overzichtstabel maat kite ontwikkeld. Let op, dit is een algemeen en indicatief overzicht. Het is gebaseerd op een gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard Twintip board. Laat je bij de aanschaf van kitesurfmateriaal altijd adviseren zodat je materiaal koopt dat past bij jouw vaardigheidsniveau. Ook bij waar jij voor gaat op het water.

Laat je over de aanschaf van kitesurfmateriaal altijd adviseren door een kitesurfwinkel of kitesurfschool. Zo weet je zeker dat je materiaal koopt dat veilig en geschikt is.

Kies het juiste kiteboard – kitesurf beginner

Net zoals bij kites zijn er verschillende type en maten kiteboards. Met een langer, vlakker en breder board is het gemakkelijker om uit het water te komen en op gang te komen. Ideaal dus als er vrij weinig wind staat. Ook op binnenwater, waar de wind meestal iets minder stabiel is dan aan zee, is dit prettig. Bij harde wind is het minder nodig om makkelijk uit het water te kunnen komen. Daar zorgt je kite echt wel voor. Des te belangrijker om goed tegendruk te kunnen geven en zo makkelijker af te kunnen remmen en sturen. Een kleiner board helpt daarmee.

Status kitesurf materiaal op orde

Los van de bovenstaande punten hebben we nog een aantal vaardigheden die je moet kunnen en kennen voor veel geslaagde en veilige kitesurfsessies.

  • Controleer altijd voordat je aan een sessie begint of je materiaal in orde is (lijnen onbeschadigd, geen knopen, geen scheurtjes in je kite.
  • Check safety mechanismen, door deze te testen.
  • Controleer of je bindingen van je board goed afgesteld staan en je er makkelijk in- en uitkomt.
  • Check je trapeze in het geheel en specifiek of je safety leash juist is bevestigd en het mesje nog aanwezig is.
  • Vraag ook degene die jouw kite oplaat om even naar de kite en lijnen te kijken als diegene hem oplaat. Een paar extra ogen voorkomt gezichtsbedrog.
  • Zorg dat je kite voldoende is opgeblazen (zo hard dat je de front tube in het midden niet makkelijk meer buigt).

4. Bewuste keuze aangaande veiligheid

Veiligheid is het allerbelangrijkste aspect van kitesurfen. We hebben je daarvoor al veel belangrijke adviezen en naslaginformatie gegeven. Toch kan er altijd iets gebeuren waardoor er een onveilige situatie ontstaat. Dan ben je soms aangewezen op hulp van anderen.

Belangrijke extra tips veilig kitesurfen

We geven je graag nog een aantal tips mee. We noemen het tips maar feitelijk vinden we dit ook vaardigheden die elke kitesurfer moet beheersen.

  • Ga nooit alleen kitesurfen maar met een buddy of neem iemand mee naar de kitespot die op jou let.
  • Als er niemand aanwezig is op een voor jou en je buddy onbekende kitespot. Bedenk dan goed waarom dit is en ga niet zomaar het water op zonder je te hebben verdiept in de spot.
  • Ga altijd met geschikt materiaal (veilig, voor jou niveau en gewicht) het water op en gebruik dit materiaal binnen de aangeven windrange en voorschriften.
  • Trek een wetsuit aan dat warm genoeg is voor het moment. Vergeet in de koude maanden ook niet je handschoenen, schoenen, jas en een cap (liefst gekleurd zodat de KNRM je sneller vindt in geval van nood).
  • Label je materiaal met je contactgegevens. Mocht je je board of kite kwijtraken, meldt dat dan bij de KNRM. Ze weten dan dat je okay bent als ze jouw materiaal vinden.
  • Ontstaat er een noodgeval, ben je spullen kwijt of heb je spullen gevonden? Alarmeer dan de Kustwacht via 0900-0111.

5. Wat te doen als het mis gaat

Kitesurfen voor beginners in Nederland

Op het water en op de kant

  • Als het harder gaat waaien en je bent overpowered. Stuur de kite dan naar een zijkant en houdt hem beslist niet op 12 uur. Depower je kite zover dat hij nog bestuurbaar blijft en zo min mogelijk kracht geeft. Heb je nog steeds geen controle stuur dan je kite met de zijkant in het water en activeer je quick release (veiligheidssysteem). Het activeren van de quick release wordt vaak gezien als ‘noodoplossing’ maar dat is het niet. Je kan het zien het als een middel om power uit de kite te halen als je deze niet meer onder controle hebt.
  • Als je in de knoop zit met een andere kitesurfer. Je kan dan samen met de andere kitesurfer proberen de kites vrij te krijgen van elkaar. Soms is dit een kwestie van een kitesurfer een stukje moet bodydraggen waarbij de andere kitesurfer onder de lijnen door kan. Soms is het echter niet mogelijk om de kites vrij van elkaar te krijgen of ontstaat er een situatie van fout op fout. Wees heel alert en trek tijdig je quick release zodat je kite ontkracht is er deze in principe geen wind meer vangt.
  • Self rescue bij materiaal problemen en het compleet wegvallen van de wind. Tijdens de lessen leer je een self rescue. Oefen deze ook na je lessen nog.
  • Lijnen zitten vast onder de bar, om je been of anderszins. Het kan zijn dat er niets anders opzit dan een of meerdere lijnen door te snijden met het mesje aan je trapeze. Zorg dat je het mesje blindelings kan vinden en oefen regelmatig met het trekken van het mesje.
  • Je bent geblesseerd geraakt of hebt direct hulp nodig. Raak niet in paniek zodat je zo goed mogelijke besluiten kan blijven nemen. Internationaal is het handgebaar om aan te geven dat je hulp nodig hebt door beide armen in de lucht te blijven zwaaien. Dit trekt de aandacht maar niet iedereen kent de gebaren. Probeer in ieder geval dat je naar de kant drijft en de aandacht krijgt zodat je geholpen kan worden.
  • Op de kant bij het oplaten. Heb je de kite niet onder controle, trek dan je quick release en waarschuw omstanders direct voor een neerkomende kite. Je zit dan alleen nog vast aan de kite met je leash.

BROMFLY-buddycheck voor alle kitesurfers

Als we alle voorgaande informatie samenvatten met een ezelsbruggetje voor alle kitesurfers komen we op de “BROMFLY-buddycheck” van de KNRM. Voordat kitesurfers starten met hun activiteiten voeren zij eerst een aantal checks uit voordat er gestart kan worden met kiten. Elke letter staat voor een onderdeel dat gecontroleerd moet worden.

KNRM BROMFLY checklist uitgelegd door Ruben Lenten en Youri Zoon

De BROMFLY is bedacht door een ervaren kitesurfer die trainingen verzorgd op het gebied van veiligheid. De KNRM is enthousiast over dit concept en is gestart om deze buddycheck breder bekend te maken. Bekijk het filmpje met wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon en “Master of Extreme” Ruben Lenten waarin de BROMFLY voor kitesurfers speciaal voor kitesurfers in Nederland wordt uitgelegd. Elk onderdeel van de buddycheck is duidelijk in beeld gebracht.

Waar staan de letters BROMFLY voor?

Buddy
Kitesurfen doe je niet alleen. Heb je een maatje bij je zodat je op elkaar kan letten?

Release
Een onderdeel binnen de uitrusting waarmee je je kite snel los kan krijgen. Werkt deze naar behoren?

Obstakels
Obstakels zijn een belangrijke oorzaak van ernstige verwondingen en dodelijke ongelukken. Kijk goed naar de obstakels in het gebied waar je gaat kiten

Mesje
Heb je een mesje bij je om lijnen te kunnen doorsnijden als dat nodig mocht zijn?

Forecast
Bekijk het weerbericht voordat je begint

Leash
Een onderdeel binnen de uitrusting waarmee je je kite snel los kan krijgen. Werkt deze naar behoren?

Yes
Alle onderdelen hierboven gecontroleerd? En werkt het? Yes! Je kan veilig vertrekken!

6. Conclusie kitesurfen in Nederland voor beginners

Bovenstaande is een rijke beschrijving van de informatie en vaardigheden die je respectievelijk moet kennen en kunnen. Het is heel wat en vast het meest uitgebreide dat je ooit hebt gelezen. We hebben er ons best op gedaan zodat jij een inschatting kan maken of je beginner af bent. Het is niet de bedoeling om je onzeker te maken maar juist het tegenovergestelde. We willen je van informatie voorzien en bewust maken van de vaardigheden die je nodig hebt voor heel veel plezierige en veilige kitesurf momenten. Zowel voor je jezelf, als voor je omgeving. Los van de leuke en informatieve blogs willen we op KitesurfPro.nl veel informatie bieden over het kitesurfen.

Support KitesurfPro.nl

Hopelijk waardeer je ons werk. Mocht je ons willen supporten, dan kan je dit doen door een gaaf KitesurfPro.nl t-shirt of hoody te bestellen. Dit wordt zeer gewaardeerd.

Kitesurf t-shirt
Kitesurf t-shirt – Kitesurfpro.nl