Wingfoilen bij 5 knopen met de Duotone Downwinder SLS. 8 vragen aan Mark

Wingfoilen met weinig wind. Een optie voor bij 5 knopen

Een weekend zonder wind is geen compleet weekend. Dit is nogal een stelling maar menig fervent watersporter zal het met mij eens zijn: een potje watersport hoort bij een compleet en geslaagd weekend. Zo was ik afgelopen weekend op zoek naar wind en de mogelijkheid even te kitesurfen of wingfoilen. Er was weinig wind voorspeld dus ik zocht naar een periode met wind vanaf 10 knopen. Bij deze wind kan ik kitefoilen met mijn wingfoil-board. Helaas kwam de voorspelling van 10 knopen niet uit dus bleef ik thuis. Later zag ik dat Mark al bij 5 knopen wind aan het wingfoilen was geweest met de Duotone Downwinder SLS. Hoe gaaf is dat! Wat mij betreft is dit een doorbraak dus ik belde hem voor opheldering.

Wingfoilen vanaf 5 knopen met de Downwinder!

Mijn oog viel op een foto van Mark van der Burg. Mark is een oude rot in het vak en zeer betrokken bij de sport. Hij is ook de Salesmanager Benelux voor Duotone, ION en Fanatic en zit zodoende in de voorhoede bij de ontwikkelingen in kitesurfen en wingfoilen. Mark was zondag blijkbaar met 5 knopen wind gaan wingfoilen voor de Brouwersdam.

Ik was ontzettend verbaasd over het feit dat je met 5 knopen al kan wingfoilen en stelde hem wat vragen.  

Had je gedacht dat je met 5 knopen al kon wingfoilen?

“Als je mij dit een jaar geleden had gevraagd had ik gezegd dat dit onmogelijk zou zijn. We dachten altijd dat bij de ondergrens van de wind kitefoilen eerder zou lukken dan wingfoilen. Ondertussen zijn we een jaar verder en is het high-end wingfoil-materiaal zo doorontwikkeld dat het lukt. Gaaf toch!”

Light wind wingfoilen. Mark wingfoilt al bij 5 knopen
Mark aan het ‘light wind’ wingfoilen voor de Brouwersdam. Foto door Esther.

Wat was je wingfoil set-up bij 5 knopen?

“Ik was gaan wingfoilen met het nieuwste Duotone materiaal. Zo gebruikte ik voor deze wingfoil sessie bij weinig wind het nieuwe lange Duotone Downwinder SLS 115L board in combinatie met een 82 centimeter SLS mast van carbon en een 2145 Glide foil.”

Een 2145 foil?

“Ja, inderdaad. Dat is een joekel van een foil met een spanwijdte van 1.43 meter. Bijna 1.5 meter dus. Het was wel even wennen om controle te houden over zo’n grote foil maar hij glijdt prachtig door het water. Met name in de bochten is het even wennen met de Duotone Downwinder en zo’n grote foil. Als zo’n grote foil zijn eigen spoor kiest, is deze daar lastig uit te halen. Controle houden is dus ontzettend belangrijk. Daarentegen blijft de foil, als hij eenmaal glijdt, heel makkelijk lopen en dat geeft een heerlijk gevoel.”

Mark met de Duotone Downwinder
Mark aan het wingfoilen bij 5 knopen met de Duotone Downwinder SLS 115 liter. Foto door Esther

De ontwikkeling naar lange smalle wingfoil-boards. Hoe zie jij dit?

“Bij wingfoilen bij zo weinig mogelijk wind gaat het bij het board om het glijden. Het board moet gaan glijden om op de foil te kunnen komen. Je ziet dit ook bij lange afstand downwind foilen met een paddel en race stand up paddelen. Op een bepaald moment is men erachter gekomen dat dergelijke type board-shapes ook heel geschikt zijn om mee te glijden bij het wingfoilen.”

De glijsnelheid helpt om op de foil te komen. Als je eenmaal glijd, dan doet de foil het werk.

Is een lang en smal wingfoil-board zoals de Duotone Downwinder niet wiebelig?

“Wiebelig is het zeker. Maar met de grote foil en wing was het goed te doen. Deze geven juist weer stabiliteit waardoor het geheel minder wiebelig wordt.”

Was je de enige op het water?

“Ik zag nog 3 kitefoilers op het water. Verder was ik alleen. Wingfoilen met zo weinig wind is wat mij betreft een doorbraak en voor mij persoonlijk was het een unieke ervaring. Ik had een jaar geleden ook niet gedacht dat dit zou kunnen.”

Voor welke wingfoilers is dit weggelegd?

“Dit is niet voor beginners zoals kitefoilen met weinig wind ook niet voor beginners is. Je moet de sport goed beheersen en er natuurlijk het juiste wingfoil-materiaal voor hebben.”

Mark, dank voor het korte interview na je gave ervaring en de inspiratie die je brengt. We blijven jou en de ontwikkelingen in het wingfoilen op de voet volgen. Veel succes en plezier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Achensee
kitefoil tips
wingsurfer