Kitesurfen op zee? 10 tips voor kiten op zee

Kitesurfen op zee leren

Zodra het kitesurfen op vlak water kitesurfers goed afgaat begint de zee vaak te trekken. Kiten op een wilde zee is echt wel wat anders dan op binnenwater. Er zijn echter ook kitesurflocaties aan zee die mild zijn. Denk bijvoorbeeld aan Brouwersdam en Oostvoorne. Maar ook andere kitesurflocaties aan zee hebben bij vloed soms mooie vlakke ondiepe stukken. De overstap van binnenwater naar zee is zodoende echt te doen. In dit kitesurfblog helpen we je de stap naar kitesurfen op zee te maken.

Moeite met de overstap

Sommige kitesurfers hebben moeite om de overstap te maken van vlak water naar het kitesurfen op zee. Niet omdat het ze niet zou lukken. Nee, het is de stap zelf die tegenstaat om te nemen. Enerzijds kan het te maken hebben met spanning of een klein beetje angst. Anderzijds met gewoonte. Als je met plezier op binnenwater kitesurft, waarom zou je dan wat anders proberen. Mensen stappen niet makkelijk uit hun comfortzone. Als laatste kan reisafstand ook een belangrijke rol spelen. Niet elke kitesurfer woont immers dichtbij de kust.

Voor- en nadelen van kitesurfen op zee

Natuurlijk kan de zee erg uitdagend en soms zelfs een rotzak zijn. Daarom is respect en ontzag voor de zee op zijn plek. Daarentegen kan de zee ook zorgen voor heel veel kitesurfplezier. Kiten op zee is ons nooit gaan vervelen en het ontzag voor de zee is door de jaren heen alleen maar gegroeid. De belangrijkste verschillen tussen kitesurfen op zee ten opzichte van binnenwater zijn als volgt.

Voordelen

  • Aan zee waait het bijna altijd harder en stabieler dan op binnenwater.
  • Op zee heb je vaak veel meer ruimte dan op binnenwater.
  • Op het strand heb je zand en dus geen last van glad gras, blubber en stenen.
  • De zee biedt golven waar je allerlei leuke dingen mee kan doen als kitesurfer.
  • Aan de kust heb je op veel kitesurf-spots ook poeltjes met water. Je hoeft dus niet altijd de ruige open zee op.
  • Op het strand zijn vaak minder obstakels dan op kitesurf-spots in het binnenland.
  • De omstandigheden op zee zijn altijd weer anders. Het gaat niet snel vervelen.
  • De zilte zeelucht, het strand en de uitzichten aan de kust zijn goed voor mentale gesteldheid

Nadelen

  • Op zee heb je te maken met stroming. Dat kan een voor- en nadeel zijn.
  • Aan zee heb je te maken met hoog en laag water. Bij hoog water heb je minder ruimte om je kite op te laten. Bij laag water moet je soms ver lopen naar de zee. Op sommige binnenwater kitesurf-spots heb je overigens ook te maken met hoog en laag water.
  • De zee kan zeker bij opkomend water een grote klotsbak zijn.
  • Gezien de vorige drie punten is het goed plannen van je kitesurf-sessie op zee belangrijker dan op binnenwater.
  • Leren kitesurfen op zee kan ook, maar het is lastiger dan op binnenwater.
Kitesurfen op de Noordzee. Er zijn vaak ook stukjes op zee waar het water niet al te wild is.
Kitesurfen op de Noordzee. Er zijn vaak ook stukjes op zee waar het water niet al te wild is.

10 tips kitesurfen op zee

We hebben 10 tips opgesteld voor kitesurfen op zee. Het maakt niet uit of je je eerste meters wilt gaan kiten op zee of al even op zee kitesurft en er beter in wilt worden. Als je deze tips en principes volgt, dan kan je zomaar heel veel plezier gaan beleven met het kiten op zee.

  1. Basisniveau kitesurfen in orde
    • Heb je kitesurf-les gehad op zee. Oefen dan gerust daarna een paar keer op vlak water totdat je hoogte kan lopen naar beide kanten. Je moet in ieder geval goed kunnen bodydraggen en je kite kunnen herstarten als deze neer zou storten. De zee is diep en over het algemeen is het water wilder dan binnenwater. Zodoende is de kans groot dat je van je kiteboard valt. Je moet dan op zee kunnen bodydraggen naar je kiteboard. Als voorgaande goed lukt, kan je in principe weer terug de zee op. Pak ook je vertrouwde kitesurf-set. Ook al heb je de ambitie om later te gaan wave-kitesurfen met een speciale surf / wave kite en dito kiteboard op zee. Begin met het kitesurf-materiaal waarmee je bekend en vertrouwd bent geraakt. Zo kan je je beter focussen op dingen die anders zijn op het strand en de zee vanuit een vertrouwde basis.
  2. Alleen kiten op zee bij de juiste windrichting
    • Een gunstige en veilige windrichting. Dit geldt voor alle plekken, maar zeker aan zee. Lees de opties hieronder.
    • Veiligst: side-onshore wind. De wind waait schuin richting de kant. Je komt dan weg, maar ook altijd weer terug.
    • Minder veilig: side-shore wind. De wind waait parallel aan de waterlijn. Je kunt overwegen om te gaan, maar let wel goed op dat je niet te ver de zee op gaat. Zo voorkom je bij problemen dat je langs de kitespot drijft en dus niet automatisch aan land komt.
    • Soms veilig: onshore/aanlandige wind. De wind staat recht op de kant. Je loopt dan het risico om de kant op te worden getrokken als er iets fout gaat. Is het ver ondiep maar dieper dan knie-diepte? Dan ontstaat er toch een veilige afstand tot de kant en kun je wel kiten.
    • Niet veilig: offshore/aflandige wind. De wind waait weg van de kant. Dit is een no-go omdat wanneer de wind te hard is of er iets fout gaat het onmogelijk kan worden om terug aan wal te komen.
  3. Doe de spotcheck op locatie
    • Online is veel te lezen over de verschillende kitesurf-locaties aan zee. Deze informatie helpt om je te oriënteren maar is niet altijd actueel. Stranden hebben soms ook seizoensgebonden regels.
    • Bekijk daarom het instructiebord van de gemeente bij de strandopgang. Dit geeft je specifieke informatie en voorschriften over wat toegestaan is en wat niet.
    • Bekijk ook de vaarroutes van andere kitesurfers. Zit daar een patroon in omdat ze bijvoorbeeld telkens in eenzelfde koers kitesurfen? Dan kan hier een reden voor zijn. Vraag ook gerust aan kitesurfers die van het water komen wat hun ervaring is geweest of om advies. Vraag ze of er belangrijke dingen zijn die je moet weten zoals een palenrij die je op dat moment niet ziet bij vloed maar er wel is. Dit is vaak de beste informatie.
    • Naar aan voor jou nieuwe spot ga je bij voorkeur met een buddy. Mocht dit niet lukken, maak dan even contact met een paar andere kitesurfers en vraag of ze je buddies willen zijn. Meer hierover onder punt 5.
  4. Wees bekend met de kitesurf regels
    • Op zee wil je niet in de problemen komen en al helemaal niet door stommiteiten. Zorg daarom dat je de kitesurf voorrangsregels goed kent. Natuurlijk is het voorkomen van ongelukken belangrijker dan de regels. Maar als iedereen zich aan de regels houdt, zijn er in ieder geval geen aanvaringen tijdens het kiten.
  5. Ga nooit alleen de zee op en begin niet op open zee in de winter
    • Ook al heb je nog zo lang gereden. Ga niet alleen de zee op. Dus je zorgt ervoor dat je een buddy hebt waarmee je gaat kitesurfen of in de buurt blijft bij andere kitesurfers. Het is niet aan te raden om in de winter de overstap van kitesurfen van binnenwater naar zee te maken. Bekijk ook special kitesurfen in de winter. We adviseren te beginnen met kitesurfen op zee vanaf mei, dan is de water- en buitentemperatuur een stuk aangenamer. Zelfs zeer ervaren kitesurfers doen checks en maken een plan voordat ze besluiten in de winter de zee op te gaan.
  6. Kies het juiste moment voor de waterstart
    • Om weg te varen op zee moet je een goed moment kiezen. Het heeft geen zin om je kiteboard aan te doen als een golf dichtbij is en breekt. Dan word je gemakkelijk om je kiteboard geduwd en kan je weer opnieuw beginnen. Het beste is te wachten tot een brandingsgolf gepasseerd is. Ga dan direct in je voetbanden en stuur de kite in. Zo ben je, nog voor de volgende golf bij je is, aan het kitesurfen.
  7. Blijf in het begin achter de branding
    • Door een stevige branding kitesurfen is een uitdaging op zich. Heel gaaf maar in het begin misschien net iets te veel van het goede. Achter de branding is de zee vaak een stuk rustiger en is er vooral deining. Je doet er zodoende verstandig aan om in het begin, eenmaal achter de branding, daar te blijven. Telkens als je terug naar de kant vaart, kan je vóór de branding keren.
    • Soms kan het handig zijn om eerst door de branding heen te bodydraggen en daarna pas te beginnen met kitesurfen. Bijvoorbeeld als de branding stevig is bij pal aanlandige wind in combinatie met vloed. De golven breken dan letterlijk op de kant. Je hebt dan weinig ruimte en tijd om te waterstarten zonder direct in de branding terecht te komen.
  8. Golf op is kite iets omhoog en knieën ingetrokken
    • Elke golf is een potentiële schans voor een sprong. Hier zit je zeker in het begin niet op te wachten. Dan wil je de controle houden tijdens het kiten. En misschien ben je helemaal niet van het springen. Daarom is het belangrijk om bij een golf je kite iets omhoog te sturen en te depoweren op de top van de golf. Als je de golf al bestaat uit bruiswater, dan zal je de bar juist iets aan moeten trekken. Op het moment dat je de golf opgaat, trek dan ook je knieën in. Achter de golf strek je je knieën weer. Doseer dit zodat je met je kiteboard continue contact houdt met het water. Eenmaal op de golf stuur je ook de kite weer wat naar beneden en trek je de bar weer iets aan. Op deze manier word je niet bij elke golf gelanceerd.
    • Je kan ook een golf vermijden door er overheen te springen met een kleine sprong. Een soort skateboard ‘ollie’ maar dan met hulp van de kite. Deze beweging in combinatie met de kite hoog en het aantrekken van de bar zorgen ervoor dat je jezelf over de top van een golf kan springen met een lage sprong.
  9. Ontwijk golven die breken of te groot zijn
    • Een golf die breekt wil je liever niet trotseren. De kracht en impact op je lijf is enorm. Het advies is: of op tijd omkeren en voor de golf uit kitesurfen; of de golf ontwijken. Dit kan door te proberen op het stuk golf te komen dat nog niet breekt of op het stuk dat al gebroken is.
    • Ontkom je niet aan een brekende golf? Zet je dan schrap want golven zijn zeer krachtig. Het kan zijn dat de golf omklapt en je letter door de golf beukt. Bam! Dat geeft impact. Ook nu geldt: stuur je kite iets omhoog en depower in ieder geval op de top van de golf of als je er middenin zit. Trek ook je knieën in. Achter de golf, of er eenmaal doorheen, strek je je knieën weer. Doseer dit zodat je met je kiteboard continue contact houdt met het water. Eenmaal achter de golf stuur je ook de kite weer in en trek je de bar weer iets aan zodat je weer kracht genoeg hebt om verder te kitesurfen.
  10. Kitesurf niet te ver de zee op
    • Je legt in een mum van tijd ontzettende afstanden af bij het kitesurfen op zee. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn. Het advies is zover uit te kiten als zelf terug kan zwemmen. Overschatting ligt op de loer. Je zwemt echt niet zo makkelijk op zee en als stroming tegenwerkt wordt het direct een lastiger. In de winter vaar je nog minder ver uit. Aan de andere kant is het ook belangrijk op veilige afstand van de kant te blijven. Op een buikschuiver de kant op zit je ook niet te wachten. Dit is een risico wanneer je kiteboard voor de kant vastloopt in het zand. Het grootste risico is echter vaak op het strand zelf. Het advies is kite laag, geen fouten maken bij het optuigen en goed timen bij het snel op- en neerlaten. De kitesurf voorrangsregels gaan daar verder op in.
Springen op zee
Springen op zee is prachtig. Je kan een golf als schans gebruiken.

Extra tips kiteboarden op zee leren

Op ridersguide.nl heeft Access Kitesurf Magazine een tips & tricks waarin twee ervaren kitesurfleraren, Guido Nijzink en Mike Kranenburg, is gevraagd om advies over kitesurfen op zee. Zij leggen ook uit wat je moet doen om veilig en met plezier je eerste meters op zee te maken. Lees in het artikel de tips over kitesurfen op zee.

Conclusie kitesurfen op zee

Dit waren onze 10 tips voor kitesurfen op zee. Hopelijk heb je er wat aan. Natuurlijk is kitesurfen op zee lastiger dan op binnenwater. Echter de wind is vaak stabieler en de zee biedt vaak nog meer plezier en uitdaging. Daarnaast moet je toch een keer van het imago ‘vlakwaterpiloot’ af. 😉 Just kidding, want voor elk wat wils is onze mening…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen in januari in Nederland met cap, schoenen, handschoenen aan. Kitesurfer: Jasper Dijkman
Kitesurfen december - Winterkiten
Kitesurfen november