Kiteboards

Kiteboard uitleg

Net als kites zijn kitesurf-boards er in verschillende soorten en maten. Na je kitesurfles schaf je waarschijnlijk al snel je eigen kitesurfset aan. Juist omdat je zo snel mogelijk weer het water op wilt. In het begin ga je bij voorkeur samen met een kitebuddy aan de slag. Een kitesurfplank mag dan natuurlijk niet ontbreken. Maar ook als je verder bent met kitesurfen, wil je een kitesurf board dat past bij je niveau en je vaarstijl. Lees hier de uitleg kiteboards.

3 soorten kiteboards

1. Twintip
2. Surf/Wave
3. Kitefoil

Naish Monarch 2020
Voorbeeld van een twintip type kiteboard. De Naish Monarch 2020.
Duotone Pro Wam 2020
Voorbeeld van een surf type kiteboard. De Duotone Pro Wam 2020.
Levitaz
Voorbeeld van een kitefoil type kiteboard. Een Levitaz Hydrofoil 2020 board.

Voor elke stijl een board

Je weet nu welke type kiteboards er zijn. Zo simpel is het. Nu gaan we het wat uitdagender maken door je meer informatie te geven over de 3 soorten kiteboards en de daaraan te koppelen vaarstijlen. Kitesurfen is juist zo gaaf omdat er zoveel verschillende manieren zijn om te kitesurfen, ook wel vaarstijlen genoemd. Vaarstijlen zijn ook te combineren en dat maakt kitesurfen zo divers. We zien bijvoorbeeld kitesurfers die op een hydrofoil kiteboard mega hoge sprongen maken en hier een enorme kick van krijgen. Waarom ook niet.

Vaarstijlen zijn zelfs te combineren en dat maakt kitesurfen zo divers.

Twintip

uitleg kitesurf-boards kiteboards

Twintip kiteboards zijn verreweg de meest gebruikte kitesurf-boards. Zoals je ziet is een twintip kiteboard een board dat je zowel naar links als naar rechts kan varen. Je hoeft niet uit je voetbanden als je van vaarrichting wilt veranderen. Je hoeft een twintip kiteboard ook niet te draaien als je van vaarrichting wilt veranderen. Zo biedt een een twintip kiteboard veel gemak ten opzichte van surf/wave stijl kiteboards en tevens heel veel vrijheid.

Twintip type kiteboards zijn geschikt voor de volgende kitesurf vaarstijlen:
– Freeride
– Freestyle
– Wakestyle
– Lightwind

Freeride – Twintip

Dit is de kitesurfplank waar het kitesurfen mee begint voor de beginnende kitesurfer. De freeride kitesurf vaarstijl staat voor een leuke ongecompliceerde kitesurfsessie. Hierbij doet de kitesurfer waar hij op dat moment zin in heeft. Dit kan van alles zijn: van lekker cruisen, door de branding kitesurfen en wat golfjes proberen te breken, lekker springen tot gave trucjes doen. De freeride kitesurf-plank is hier allemaal voor gemaakt.

Welke maat kiteboard heb ik nodig? Lees het hier.

Freestyle – Twintip

Afhankelijk van hoe vaak je gaat, ambitie, doorzettingsvermogen en natuurlijk een beetje talent stap je over op een freestyle kitesurf-board voor de meer gevorderde kitesurfer. De freestyle kitesurf-vaarstijl staat voor knallen: nog hogere sprongen en lang in de lucht blijven hangen, op druk en snelheid tricks uitvoeren (misschien zelfs uitgehaakt), kiteloopen enzovoorts. Een freestyle kitesurf-board ziet er voor het oog hetzelfde uit als een freeride kitesurf-board en je kan er natuurlijk ook mee freeriden maar een freestyle kiteboard kitesurft lastiger dan een freeride kitesurf-board. Zo is een freestyle kitesurf-board is stijver, minder bol en rechter. Zodoende kan je meer druk zetten op het kiteboard om kracht op te laden voor hoge sprongen. Een stijver kiteboard zorgt wel voor wat hardere landingen op de knieën. Goede voetpads met een dikke schuimlaag kunnen helpen om harde landingen te dempen. Bekijk ons kitesurf youtube kanaal eens voor wat gave filmpjes met verschillende freestyle twintips.

Wakestyle – Twintip

Wakestyle kiteboard lijken op het oog op twintip kiteboard. Het grootste verschil is te zien aan de wakeboard bindingen (schoenen) in plaats van voetbanden. Ook zijn wakeboards boller en ronder waardoor ze snel zijn in bochten, makkelijk door golven gaan in de branding en makkelijker over obstakels gaan. Er wordt bij deze stijl vaak ook gebruik gemaakt van obstakels zoals sliders en kickers om tricks op te laten zien. Deze vorm van kitesurfen lijkt veel op wakeboarden vandaar de naam. Wakestyle kitesurfen is voor de vergevorderde kitesurfer.

Surf/Wave

uitleg kitesurf-boards kiteboards

Surf/Wave kiteboards zijn enorm in opmars. Ook in Nederland. Juist omdat een surf/wave kiteboard het echt mogelijk maakt om te golfrijden tijdens het kitesurfen. Dit is niet iets waarmee je als kitesurfer je kitesurfcarrière begint na je kitesurf-les, maar veel kitesurfers die al langer kitesurfen en op zee kitesurfen hebben er wel een surf/wave kiteboard bij. Het geeft een extra dimensie aan het kitesurfen. Eenmaal geprobeerd is er ook een categorie kitesurfers die niets anders meer wilt. De surf/wave kiteboards zijn speciaal gemaakt om een kant uit te varen. Als je wilt omkeren, moet je dus het board omdraaien of al kitesurfend gijpen. Er zijn veel verschillende surf/wave kiteboards. Zo zijn er surf/wave kiteboard speciaal ontwikkeld voor kleinere golven, bijvoorbeeld in de branding. Ook zijn er surf/wave kiteboards speciaal ontwikkeld voor grote golven. Daarnaast is er een categorie surf/wave kiteboards speciaal ontwikkeld om mee te racen (vlak, breed en met lange vinnen).

Surf/Wave type kiteboards zijn geschikt voor de volgende kitesurf-stijlen:
– Wave (Large / Small)
– Freestyle surf
– Lightwind

We gaan nu verder met uitleg over hydrofoil kiteboards.

De foil is zo aerodynamisch gemaakt dat hij je al vanaf 7 knopen boven het water kan laten kitesurfen.

Hydrofoil

uitleg kitesurf-boards kiteboards

We hebben je al laten zien dat lichtweer kitesurfen op verschillende manieren kan. Lichtweer kitesurfen met een hydrofoil kiteboard en foil type kite is de beste combinatie. Maar een hydrofoil kiteboard in combinatie met een lichte tube-kite kan ook. Wij noemen dit concept ‘lite surf’.

Een hydrofoil kiteboard met foil is zo aerodynamisch gemaakt dat hij je al vanaf 7 knopen boven het water kan laten kitesurfen. De draagvleugel tilt de kitesurfer dan uit het water waarbij, eenmaal aan het kitefoilen, heel goed tegen de wind in gekitesurft kan worden.

Foil type kiteboards zijn geschikt voor de volgende kitesurf vaarstijlen:
– Foil race (bijv. Formula Olympic Kitesurfing)
– Foil freeride
– Foil surf/wave

Welke maat kiteboard heb je nodig

Net als bij kites zijn er heel wat verschillende kiteboards. Elk met eigen bijzonderheden die passen bij de vaarstijl van de kitesurfer. Na je kitesurfles schaf je waarschijnlijk al snel je eigen kitesurfset aan. Juist omdat je zo snel mogelijk weer het water op wilt. Daarom helpen we je met inzicht zodat je weet welke maat kiteboard bij jou past.

Weinig wind: twintip surf/wave en hydrofoil

Kitesurfen bij weinig wind is zeker mogelijk. De technologie maakt juist op dit vlak enorme sprongen en hierdoor is kitesurfen een Olympische sport geworden die in 2024 zijn entree maakt. Dichter bij huis zie je dat kitesurfen bij minder wind steeds populairder is geworden. Zelfs bij 8-16 knopen (windkracht 3-4) kan er gekitesurft worden. Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kiteboard zelfs al vanaf 5 a 6 knopen. Onderzocht is dat op 66% van de dagen het tussen 8-16 knopen waait in Nederland. Als je wilt gaan voor de meeste te kitesurf vaaruren, dan hebben we drie combinaties voor je uitgeschreven.

Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf-board kan zelfs al vanaf 5 a 6 knopen gekitesurft worden.

Als we kiteboards waarmee je met weinig wind kan kitesurfen bekijken, dan heb je 4 verschillende kitesurf-boards geschikt:

– Normale twintips maar groot, breed en vlak
– Speciale lichtweer twintips (‘deur’)
– Speciale lichtweer golfsurfboards
– Hydrofoil kitesurf-boards

Het komt bij lichtweer kitesurfen aan op het drijfvermogen van het kiteboard zodat je niet snel wegzakt in het water en al heel snel op snelheid komt.

Het komt bij lichtweer kitesurfen aan op het drijfvermogen van het kiteboard zodat je niet snel wegzakt in het water en al heel snel op snelheid komt. Om met weinig wind te kunnen kitesurfen kan de keuze kiteboard niet los worden gezien van de kite die gekozen wordt. Je hebt er een lichtgebouwde tube-kite of foil-kite bij nodig.