Hoe blijf ik warm in de winter tijdens het kitesurfen?

Kitesurfen in de winter. Hoe houd je het warm?

Op veel internet forums zijn er na dit wat koude weekend discussies over warm blijven in de winter. Echter een warm pak alleen is niet genoeg.

Ik persoonlijk denk dat een accessoire je ook veel warmte kan brengen. Veel merken hebben een goede lijn met producten voor onder je wetsuit of droogpak. Denk dan aan shorty’s van 1mm, handschoenen, titanium lycra’s, caps, enz. Deze producten kunnen het verschil maken tussen kou lijden of een warme sessie hebben.

Ik zelf draag een titanium lycra (heatseeker) onder mijn pak, met daar overheen een warm pak van 6/5/4 mm en natuurlijk schoentjes, handschoentjes en een cap. Veel warmte gaat namelijk verloren via het hoofd, ongeachte je warme pak of niet. Verder heb ik goede ervaringen met dry-gloves.(handschoenen) Deze vind ik persoonlijk veel warmer dan de normale van neopreen. Toch blijkt het voor iedereen te maken hebben met persoonlijk voorkeur. Wij zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Sommige mensen hebben het nu eenmaal sneller koud.

Laat je door je shop eens goed voorlichten en bespreek op internet of on the beach met elkaar. Kortom wissel je ervaringen uit and have a warm windy winter.

11 reacties

  1. Ik ben gestopt met duiken, en heb van mijn (duik)droogpak de schoenen afgeknipten en er enkelseals aangeplakt. Het surft echt lekker en je blijft er warm in, maar als het water met kracht tegen mijn voeten spat, dan komt er wel water in. Met duiken bleef hij wel altijd droog, ik nam m’n sigaretten zelfs mee onder. Je hebt wel veel bewegingsvrijheid. En je blijft er ook lekker mee drijven.

  2. Absoluut!
    Met die kou wordt er in rap tempo veel energie doorheen gejaagd, dus vooral in de winter goed en energierijk voedsel naar binnen werken voor de sessie.

  3. Een goede (ademende) drysuit is aardig aan de prijzige kant maar dit jaar ga ik ook voor een drysuit.
    Ik heb altijd in neo doorgevaren in de winter, en dat is goed te doen zolang je actief op het water staat, maar iedereen kent het moment van omkleden achter de auto wel…..lekker uit een nat pak wurmen met de wind opje natte naakte body bij sub 5°C. Met een drysuit lekker droog uit uit je pak stappen. Tevens kan je de warmte zelf bepalen door het aantal lagen onder je pak te variëren. Verder is het warmer als je gewoon droog blijft onder je pak.
    Op het Slufterhuftersforum is een complete topic over de NPX Lucifer drysuit die specifiek voor de kiter is ontworpen.

  4. Hoi Iris, we krijgen snel een artikel over wetsuits en de techniek achter wetsuits. Het gaat niet over dry-suits. Hierboven (Afbeelding) staat een pak wat van neopreen is en een dry zip heeft. Je blijft hierin dus droog maar niet zo droog als een dry-suit. Bekijk wat voor jezelf het beste werkt. ( Ook op het gebied van functionaliteit) Een dry-suit is behoorlijk specifiek en niet iedereen kan zich hierin vinden. Laat je goed informeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wetsuit repareren - Zo repareer je een scheur op de naad van je surfpak
Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak
Neopreen lijmen doe je zo