Lieuwe Boards – Interview prachtig Nederlands kitesurf merk

Lieuwe Boards
In de basement bij Lieuwe Boards

Dat Nederland een topland is voor kitesurfen is iedereen wel duidelijk. Maar dat we Nederlandse kitesurf merken hebben die veelal een wereldwijde markt bedienen is nog minder bekend. Juist daarom hebben we afgelopen periode deze Nederlandse kitesurf merken een beetje doorgelicht. Enerzijds om ze in het zonnetje te zetten want een beetje Nederlandse trots hoort erbij toch. Anderzijds vanwege de passie voor de sport en het vakmanschap achter de merken. Het sluitstuk is Lieuwe Boards. Kitesurfpro.nl pakte de kans om niemand minder dan founder en boardshaper Lieuwe Florian van Rije te interviewen. We zochten hem op in zijn Lieuwe Boards basement. Natuurlijk met een warm onthaal, kop koffie en veel, heel veel kiteboards.

We zien aardig wat grote kitesurf merken. Dan ineens valt ons oog op Lieuwe Boards. Wat onderscheid Lieuwe Boards?
“Wat Lieuwe Boards onderscheid is samen te vatten in drie punten. Te beginnen met een heel goed product. Daarnaast hebben Lieuwe kiteboards een heel gaaf uiterlijk. Verder biedt Lieuwe Boards de mogelijkheid een kiteboard te bestellen compleet naar wens van de kitesurfer en dus uniek.”

Dat klinkt overtuigeng Florian, wil je daar iets meer over vertellen?
“Zeker, allereerst gaan we voor een super goed product dat zich onderscheidt in de markt. Neem bijvoorbeeld ons Shotgun kiteboard dat we inmiddels zo’n 7 jaar produceren. Dit kiteboard is doorlopend gewijzigd tot het top-kiteboard dat het nu is. In het begin zat er bijvoorbeeld geen concaaf aan de onderkant, nu wel. De Shotgun heeft ook veel aanpassingen gehad door feedback van klanten. Feedback van klanten levert ons doorlopend concrete ideeën op om het board nog beter te maken.”

“Daarnaast is het uiterlijk van Lieuwe Boards uniek. Het hout dat je ziet is natuurlijk echt hout en geeft onze kiteboards een uiterlijk zo dicht mogelijk tegen de natuur aan. Dit in combinatie met de verschillende kleuren en patronen waaruit een kitesurfer kan kiezen maakt onze kiteboards best uniek.”

“Als laatste zijn onze kiteboards naar wens van elke kitesurfer te maken. Zo kan je een eigen print en design aanleveren. Wij zorgen vervolgens dat het kiteboard gemaakt wordt zoals jij wilt.”

Over de natuur gesproken. Wat is jullie visie op duurzaam?
“Leuk dat je dit vraagt want daar zijn we momenteel best actief mee. We willen met hetgeen we doen zo min mogelijk de natuur belasten. We hebben daar een goede start mee gemaakt met het Oceana kiteboard. Oceana draagt het ‘ECOBOARD Project Gold Label’. Dit is een erkend label door de non-profit organisatie Sustainable Surf. Om aan de strenge eisen te voldoen, zijn we bijvoorbeeld een andere hars gaan gebruiken met natuurlijke bestanddelen. Daarnaast hebben we voor dit kiteboard een heel nieuw productieproces opgezet. Een flinke investering maar met resultaat.”

“We zijn er nog echter nog niet. Onze ambitie is een volledig ‘groen’ kiteboard te maken. Daar kan er echter niet te veel over vertellen. Wordt vervolgd zeg maar…”

Deze vraag is van mijn dochter. Ze vroeg zich af hoe je op het idee bent gekomen een kiteboard merk te beginnen?

“Goede vraag en alles komt nu even samen. Jij vertelde dat je vroeger kitehigh.nl had. Nou daar is het eigenlijk mee begonnen, dus ik moet jou bedanken. Op kitehigh is ook een forum voor zelf bouwen. Vanuit die inspiratie ben ik als student begonnen. Op de werkplaats op school heb ik de eerste onderdelen gemaakt voor delen van de houtfrees. Op een bepaald moment besloot ik dat ik een eigen kiteboard merk zou gaan starten. Mijn medestudenten volgde dit proces op de voet en waren mijn eerste klanten.”

Mijn indruk is dat Lieuwe Boards succesvol is en inmiddels een wereldwijd kiteboard merk is. Hoe is Lieuwe Boards zo succesvol geworden?

“Het lijkt een dooddoener maar vooral door soms naïef hard door te gaan. We zijn nu langer dan 10 jaar bezig. De eerste jaren waren niet altijd makkelijk. Maar met doorzettingsvermogen en misschien ook wel een beetje geluk is Lieuwe Boards wat het nu is. Het is een kwestie geweest van blijven verbeteren in het proces totdat dit helemaal onder controle was. Pas dan kan je achter elkaar kiteboards maken tegen de hoogste kwaliteit. Ook het customizen van kiteboard kan alleen als je proces 100% onder controle is.”

“Kiteboards zijn voor mij altijd het excuus geweest om mooie machines te maken.”

Langer dan 10 jaar Lieuwe Boards… We zijn benieuw naar een dieptepunt en een hoogtepunt…

Dieptepunt…
“Florian denk na en slaakt een diepe zucht. Een dieptepunt was dat we eens serie van 10 kiteboards hebben gemaakt en ontdekte dat de kwaliteit niet goed was. We konden niet ontdekken waar het aan lag en moesten moet spoed 10 nieuwe maken en in Frankrijk afleveren. Letterlijk alles ging fout want ik kreeg ook nog eens autopech. Uiteindelijk kwam het goed en was de klant blij.”

Hoogtepunt…
“Mijn hoogtepunten zijn de custom designs die ik soms zie. Dit loopt goed en als ik langs de kiteboards loop dan ben soms echt verrast hoe mooi sommige designs zijn. Daar ben ik dan trots op.“

“Dan denk ik: Wat een mooi of sjiek kiteboard is dat!”

https://www.facebook.com/151353485646835/videos/340845270686545

Het je tot slot nog tips voor kitesurfers op zoek naar een nieuw kitesurf-board?
“De vragen waar wij altijd mee beginnen is waar vaar je, hoe vaar je en hoe zwaar ben je? Dit is belangrijk. Als je bijvoorbeeld op binnenwater vaart zonder golven, dan is een stugger kiteboard geen punt. Kitesurf je op zee, dan is een iets flexibeler kiteboard fijn. Soms willen kitesurfers graag een carbon board. Dit is hard en stijf maar niet per se chill. Zeker niet op zee.”

“Mijn advies aan kitesurfers op zoek naar een nieuw kiteboard is, zich te laten informeren en kiteboards te testen. Een Lieuwe Boards kiteboard kan je altijd testen via de kiteshops die Lieuwe Boards verkopen of via onszelf.”

Florian, supertof dat je ons de kans gaf om je te interviewen op de plek waar de Lieuwe Boards onder onze neus worden gemaakt. De rondleiding was ook erg inspirerend. Heel veel succes komende tijd!

Bezoek lieuweboards.com → 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Overzicht alle kitesurf merken wereldwijd
Kitesurf marktonderzoek
Switch kites gekocht door Ventum Kiteboarding