Ventum Kiteboarding – Interview oprichter en kitesurf goeroe Sebastiaan

ventum-kiteboarding
Ventum Kiteboarding

Nog een Nederlands kitesurf merk en zelfs nu zijn we er nog niet doorheen. Zoals je weet gaan we Nederlandse kitesurf merken af en lichten we ze door. Enerzijds om ze in het zonnetje te zetten want een beetje Nederlandse trots hoort erbij toch. Anderzijds vanwege de passie voor de sport en het vakmanschap achter de merken. Dit keer een interview met Sebastiaan van der Velden van Ventum Kiteboarding.

Beoordeel het zelf, maar misschien is Sebastiaan en daarmee Ventum Kiteboarding wel te bescheiden. Sebastiaan is in onze optiek een kitesurf goeroe. Niet alleen door zijn inhoudelijke kennis, want als je een nieuwe 9 meter kite onder de 800 Euro weet aan te bieden, is dit best uniek. En als zo’n kite dan ook nog eens goed uit de bus komt bij een zeer objectief kitesurf testpanel, dan doe je echt iets goed. Maak kennis met Ventum Kiteboarding.

Wie is die kerel achter Ventum Kiteboarding?
“Mijn naam is Sebastiaan van der Velden. 10 jaar geleden is mijn passie voor het kitesurfen geboren. Mijn homespots zijn Slufter en Rockanje. Naast mijn passie voor het kitesurfen zelf, kan ik bijna niet kitesurfen zonder na te denken over de prestaties van een kite. Dat hoort er bij mij gewoon bij, of ik nu wil of niet.”

Ventum Kiteboarding - Interview Sebastiaan van der Velden
Ventum Kiteboarding – Interview Sebastiaan van der Velden. Hier op de foto met twee productiemanagers.

Aha, dan is het beginnen van een eigen kitesurf-merk ook niet vreemd…
“Dat klopt maar er ging een lange geschiedenis aan vooraf. Vóór Ventum Kiteboarding heb ik 6 jaar lang een kitesurf-merk helpen opbouwen. Daarbij heb ik een kite-fabriek in Sri Lanka met 60 mensen helpen opzetten en aangestuurd. Die periode was echt gekkenwerk. In de ochtend extra vroeg op om te skypen en mailen met de managers in de fabriek om de dagelijkse planning c.q. issues door te nemen. Daarna door mijn research & development baan bij Unilever om vervolgens tot diep in de nacht weer te werken aan de productie en sales. Jaren van 80 uur per week werken. De beloning zou later komen, ik deed het allemaal zonder salaris op basis van beloftes.”

Dit klinkt als super uitdagend maar niet geslaagd. Waar in de tijd ontstond Ventum Kiteboarding?
“In 2018 werd de situatie onhoudbaar. Het was duidelijk dat de gemaakte afspraken niet zouden worden nagekomen. Mijn baan had ik inmiddels opgezegd en dus stond ik met lege handen maar een berg aan ervaring en kennis. Het was dus de keuze om me weer volledig te richten op een baan of te gaan voor mijn passie, kitesurfen… Natuurlijk heb ik dit in overleg met thuis gedaan. Maar lang verhaal kort, Ventum was geboren!”

Best een ontroerende levenservaring Sebastiaan. Met de energie, doorzettingsvermogen, netwerk en opgebouwde kennis en ervaring ben je Ventum Kiteboarding gestart.

Ventum kites-kitebar-kiteboards

Wat heeft Ventum Kiteboarding kitesurfers te bieden?
“We bieden twee kites, twee kiteboards en een kitebar. Ik leg graag heel kort de eigenschappen uit ondersteund met korte filmpjes.”

Kites Ventum Kiteboarding

Ventum Xplore

“De Xplore is een zeer gebruiksvriendelijke 3 strut kite. Voorspelbaar en zeer stabiel met een zeer makkelijke relaunch. Zeer geschikt voor beginners en freeriders.”

Ventum Xcite

“De Xcite is een 3 strut crossover kite. Zeer allround en ook bedoelt voor de technischere tricks en riders.”

Kiteboards Ventum Kiteboarding

Ventum Karma

“De Karma is een medium rocker, high flex board. Comfortabel varen met snelheid en makkelijk upwind gaan.”

Ventum Joyrider

“De Joyrider heeft meer rocker, minder flex en een dubbele concave waarmee het board speelser is en geschikter voor de technischere tricks en riders.”

Ventum Kiteboards

Kitebar Ventum Kiteboarding

“De Ventum Tough Bar heeft net een update gekregen naar v2. De bar heeft nu een “state of the art” click-in quick release met ceramische kogellager. Daarnaast heeft de bar >450kg backlines (stuurlijnen) en >500kg frontlines (powerlijnen).”

Ventum Touch Bar v2
Ventum Touch Bar v2

Waarin onderscheid Ventum Kiteboarding zich?
“Wij bieden kitesurfers goed kitesurf-materiaal tegen lage prijzen. Ventum biedt bijvoorbeeld een nieuwe 9 meter kite voor nog geen 800 Euro. Daarbij staan kitesurfers die kiezen voor Ventum rechtstreeks in contact met het merk bij advies, aankoop en service. We bieden alles vanuit Nederland. Dus mocht er iets zijn, dan hebben we direct contact met kitesurfers.”

‘Our mission is to keep kiteboarding accessible and affordable with high quality gear and premium service by minimizing overhead and marketing.’

Bijna 2 jaar Ventum Kiteboarding. Heb je een hoogte- en dieptepunt voor ons?
“Echte dieptepunten heb ik (gelukkig) nog niet ervaren. Zolang mijn gezin gezond is en een dak boven het hoofd heeft, is de rest maar relatief. Elk ander probleem is een oplossing voor.”

“Hoogtepunten met Ventum zijn er daarentegen heel veel. Ook van kitesurfers en daar doen we het voor. Heel tof zijn berichtjes van kitesurfers die blij zijn met hun nieuwe spullen. Ook wanneer ik kitesurfers zie met een glimlach op het water en een Ventum kite in de lucht. Een ander hoogtepunt was in de fabriek in China samen met de productiemanager uit Sri Lanka en de lokale productiemanager. Daar zag ik dat door de chemie en bereidheid tot samenwerking, echt een mooi product tot leven was gekomen. Daarnaast zijn het onthaal van de eerste kites in Nederland, het live gaan van de webshop en de eerste verkopen via de webshop echte hoogtepunten voor mij geweest.”

Wat is je ambitie met Ventum Kiteboarding?
De ambitie is om Ventum verder te laten groeien en ontwikkelen maar trouw te blijven aan de missie en waarden. Dat zijn namelijk niet maar wat loze woorden voor mij.”

Heb je tot slot nog tips voor kitesurfers op zoek naar kitesurf-materiaal?
“De beste tip is uiteraard om zelf iets te testen. Voor een echte beginner ligt dat anders, daar is het denk ik vooral belangrijk te bepalen bij welk merk, persoon of shop iemand zich fijn voelt. Dat is samen met het advies een belangrijk gegeven. Natuurlijk moet dit passen binnen je budget. Bij ons kan iedereen langskomen in Rockanje om kennis te maken en voor persoonlijk advies.”

Sebastiaan, dank voor het interview. Bijzonder welke plek kitesurfen in je leven heeft. Ook hoe uit een slepende vervelende ervaring zoiets moois als Ventum Kiteboarding ontstaan is. Heel veel succes komende tijd bij het verder bouwen aan Ventum!

Naar ventumkiteboarding.com →

Meer Nederlandse kitesurf merken →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Overzicht alle kitesurf merken wereldwijd
Kitesurf marktonderzoek
Switch kites gekocht door Ventum Kiteboarding