Kitesurf Safety Clinic – Terugblik NKV, KNRM, Reddingsbrigade clinic

Kitesurf Safety Clinic
Kitesurf Safety Clinic - Terugblik NKV, KNRM, Reddingsbrigade clinic. Foto: Ocean2air.co.za

Zondag 18 oktober was het zover. De tweede online kitesurf safety clinic van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) in 2020. De NKV heeft dit initiatief genomen om een verdere bijdrage te leveren aan veilig kitesurfen. De eerste kitesurf safety clinic is gehouden in mei en was met 300 deelnemers een succes. Naar aanleiding van verzoek is de clinic van mei ook online terug te bekijken en luisteren.

Kruisbestuiving NKV, KNRM en Reddingsbrigade

De kitesurf safety clinic werd voorgezeten door Mark Heukensfeldt Jansen van de NKV. Daarnaast namen Kees Buis van de Reddingsbrigade en Willem de Vries van de KNRM delen voor hun rekening. Met hun jarenlange ervaring en beschikbare parate kennis vonden wij het kennisniveau hoog. Hier profiteerden kitesurfers goed van bij het stellen van vragen. Telkens na een onderwerp werden vragen beantwoord. En die waren er genoeg. Interactie genoeg dus. Soms viel de verbinding met Kees even weg, maar daar viel omheen te werken.

Online kitesurf clinic
Online kitesurf clinic – Weten hoe je moet handelen op het water begint met het opdoen van kennis. Kitesurfles nemen is noodzakelijk. Foto: Ocean2air.co.za

Onderwerpen kitesurf safety clinic

Zonder al te veel op de inhoud in te gaan hierbij een kort verslag van onze beleving van de kitesurf safety clinic. Tal van de gebruikelijke veiligheidsaspecten passeerden de revue. Veel onderwerpen die ook via ons handboek kitesurfen te vinden zijn. Sommige onderwerpen kwamen met de focus op safety wat uitgebreider aan bod, anderen iets meer op hoofdlijnen.

Introductie NKV, KNRM en reddingsbrigade

Er werd gestart met een informatieve introductie door de vertegenwoordigers van de NKV, KNRM en Reddingsbrigade. Een interessant weetje was dat van de reddingsbrigade. Van de ongeveer 9.000 inzetten per jaar zijn er ongeveer 300 voor kitesurfers. Dit jaar is de verwachting dat ze daar wel iets overheen gaan.

Van de ongeveer 9.000 inzetten per jaar zijn er ongeveer 300 voor kitesurfers.

Inzicht kitesurf ongelukken helpt voorkomen

Er werd in de kitesurf safety clinic stilgestaan bij de voornaamste oordzaken van ongelukken met kitesurfers. Zoals onkunde en het overschatten van de capaciteiten van en door kitesurfers zelf. Maar ook de rol die vermoeidheid speelt, de wind- en weeromstandigheden en pech.

Kitespots en belang van het je aan de regels houden

Daarna werd toegelicht waarom de juiste kitespot keuze zo belangrijk is. Een overzicht met kitespots is beschikbaar op de site van de NKV. Houd je aan de regels. Niet alleen voor eigen veiligheid, andermans veiligheid maar ook voor het voortbestaan van de kitespot voor kitesurfers. Regels per kitespot kunnen per seizoen veranderen.

Kitesurf voorrangsregels, stroming, temperatuur en veiligheidsuitrusting

Verder kwamen onder andere de kitesurf voorrangsregels nog aan bod, de rol van stroming, temperatuur en veiligheidsuitrusting bij het kitesurfen.

Kees, Willem en Mark, ontzettend bedankt voor het organiseren van de kitesurf safety clinic. Ook voor mij als ‘ervaren’ kitesurfer was het toch weer leerzaam. Hierboven kan je  de kitesurf clinic zelf terugkijken.

Lid van de NKV. Jij ook?

De beheerder van Kitesurfpro.nl kitesurft reeds meer dan 20 jaar en is trots lid van de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Steun het NKV en wordt ook lid.

Meer over de NKV, KNRM en reddingsbrigade →

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?
Gevoelstemperatuur
Boomtag voor kitesurfers. Wat heb je eraan bij het kitesurfen?