Climate Babes voor World Oceans Day. Dit kan jij doen als kitesurfer

Laura Wells is ambassadeur voor de Climate Babes.
Laura Wells is ambassadeur voor de Climate Babes. Foto: beeldenbank Climate Babes.

Op 8 juni hebben we aandacht gegeven aan ‘World Oceans Day’ voor kitesurfers. Natuurlijk allereerst om onze oceanen, de Noordzee en al het water te vieren. Want zonder al dit moois wordt het niks met kitesurfen. Daarom klinkt naast het vieren tegelijkertijd een noodkreet. We moeten al dat moois namelijk ook beschermen. Nu vragen we je aandacht voor het tekenen van de ‘30×30’ petitie, ‘Climate babes’ voor World Oceans Day en goede kitesurfer-gewoontes.

Teken ‘30×30’ petitie en ‘Climate babes’ voor World Oceans Day

Dit jaar is de oproep aan regeringen over de hele wereld in te stemmen om ten minste 30% van het land en de oceaan tegen 2030 te beschermen. Dit betekent intacte ecosystemen en wildernis actief behouden. Wetenschappers beweren dat de helft van de planeet in zijn natuurlijke staat nodig is. Zodoende kunnen we het uitsterven van een miljoen soorten voorkomen, opwarming temporiseren en alle mensen beschermen. Het tekenen van de petitie is een fluitje van een cent en doe je hier.

Ook de climate babes zetten zicht in om aandacht te vragen voor het onderwerp en het tekenen van de petitie. Ga met een kaartje of banner op de foto en krijg eeuwige roem via het twitter kanaal of op de website.

‘World Oceans Day to Protect our Home’

Vanaf 2003 bestaat het initiatief. Het was toen al duidelijk dat dit hard nodig was omdat de oceanen bedreigd worden door plastic, CO2-vervuiling, chemische vervuiling en verstoring van de rust door bijvoorbeeld straling.

Drijvende vuilnisbelt

Meest spraakmakend en tot verbeelding sprekend zijn wellicht de bergen drijven plastic afval. Letterlijk drijvende vuilnisbelten. Daar zijn we nog altijd niet vanaf, ondanks goede wereldwijde initiatieven, ook door Nederlanders bedacht en ingezet. Zoals het Ocean Cleanup project.

Dichter bij huis op onze Noordzee – Wereld Oceanen Dag voor kitesurfers

Dichter bij huis maken onzer Stichting de Noordzee, Greenpeace en het Wereld Natuurfonds zich al jaren hard voor bescherming van ons aller Noordzee. En ja, op de Noordzee ben jij zeer gesteld. Natuurlijk niet alleen als kitesurfer voor je eigen plezier want de Noordzee is ook zeer nuttig. Ook in Nederland is het klimaat aan het veranderen. Er valt bijvoorbeeld meer regen aan zee in de zomer dan voorheen. Dit veroorzaakt droogte in het binnenland.

Dit kan jij doen als kitesurfer voor world oceans day - werlend oceanen dag
Doe je mee met de kitesurfer-gewoontes in het kader van werled oceanen dag?

Wat jij als kitesurfer kan doen

Tja, laten we een opsomming maken. Dicht bij huis en zonder de Climate Babes voor World Oceans Day. Eerst beginnen met het bepalen hoe ver willen we gaan? Misschien zover dat we en verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen gedrag en plezier willen hebben door te kitesurfen. We sommen een aantal goede kitesurfer-gewoontes op.

Wij zeggen doen

  • Stop met wegwerpplastic als rietjes, plastic drinkflesjes, schoonmaakdoekjes, wegwerpplasic etc.
  • Laat geen rommel (plastic etc.) achter op het strand. Maar ook, neem actief afval en plastic mee als je het ziet liggen.
  • Respecteer de aangewezen kitesurf-gebieden waarmee je ook de beschermde gebieden voor bijvoorbeeld vogels kan respecteren.
  • Respecteer tijdelijk afgezette gebieden. Bijvoorbeeld omdat er op een bepaald moment een zeldzame vogel aan het broeden is.
  • Scheid je afval thuis. Er is veel over gezegd en geschreven maar gewoon doen.
  • Kies voor duurzaam voedsel en in het bijzonder duurzame vis.
  • Consuminder en verminder je CO2 uitstoot. Doe niet alles wat natuurbelastend is maar wees je bewust van je impact op de omgeving en eer en respecteer de natuur.

We zijn benieuwd naar jullie (re)acties. Vergeet niet de petitie te tekenen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Beach Clean-up Tour
Wereld Oceanen Dag 2021 - Dit is wat jij kan doen
Duotone twintip kiteboards