Fluid Kiteboarding Sky v4 review – Bekijk 11 test bevindingen

Fluid Kiteboarding Sky v4 review

Dat we gesteld en trots zijn op onze Nederlandse kitesurf merken was je vast al duidelijk. Hoe gaaf is het dat er Nederlandse kitesurf merken zijn waarvan de kites, kiteboards etc. wereldwijd op het water te vinden zijn. Na het interview met Gilion Goveia zijn we Fluid Kiteboarding blijven volgen. Recent kwamen er prachtige beelden voorbij van de SKY v4. Dat was de reden om onze kans te pakken voor een Fluid Kiteboarding Sky v4 review. Gilion stuurde ons met gepaste trots een hagelnieuwe 9 meter toe. Bekijk onze bevindingen van de Sky v4 test.

Fluid Kiteboarding Sky v4 review

De Sky v4 is een opvallende verschijning.

Kwaliteit tot in de details en robuust

Bij het uitpakken en oppompen wordt direct duidelijk dat de Sky v4 een oerdegelijke kite is. Het is robuust gebouwd van stevig materiaal. Bijvoorbeeld het ‘triple ripstop’ (drie lagen spinnaker) en de met dacron afgewerkte ‘trailing edge’ (onderkant van het doek). De ‘leading edge’ (bovenste tube van de kite) is afgewerkt met dik speciaal dacron. Even spiekend op de fluidkiteboarding.com leerde ik dat dit ‘kp-e dacron’ is. Ik denk dat het voor het eerst is dat ik dit tegenkom. Al met al een sterk gebouwde kite die ook een slijtvaste indruk maakt. Daarbij is de Sky v4 vanzelfsprekend niet de lichtste kite in zijn soort. Daarnaast vind ik het een mooie kite. Het design, de kleurstelling en verdere afwerking tot in de details kloppen allemaal. Eenmaal in de lucht staat hij er prachtig bij.

Hang time met de Sky v4
Hang time met de Sky v4

Omstandigheden review Sky v4

Het waaide tussen de 20 en 33 knopen. 13 knopen verschil tussen de vaste wind en de windvlagen. Iets wat ik bijna gewoon ben gaan vinden in Nederland. Met mijn gewicht van ongeveer 86 kilo, lengte van 1.88 meter en twintip kiteboard van 138 x 41,5 cm met ging ik met de 9 meter het water op.

Profiel van de Sky v4 voor big air

Met Sky v4 in de lucht op naar het water zag en voelde ik direct dat ik een kite met een hoge ‘aspect ratio’ in mijn handen had. Hiermee bedoel ik kortweg breed en ondiep. Qua karakter kan je dan direct wat veronderstellingen doen. Bijvoorbeeld minder geschikt voor wave kitesurfen, wake stijl kitesurfen, het uitgehaakte freestyle kitesurfen en een grotere draaicirkel. Maar daarentegen zeer geschikt voor hoogte lopen, op snelheid kitesurfen en ‘big air’. Hard en hoog gaan dus. Natuurlijk is er veel meer dan alleen ‘aspect ratio’ maar dit ezelsbruggetje kwam direct in mij op. Klopt het ook bij de Sky v4? 100% is het antwoord!

Bekijk de beelden van de Fluid Kiteboarding Sky v4 review

Vaareigenschappen: belangrijkste bevindingen

  • Gemiddelde bardruk. De Sky v4 vond ik een gemiddelde bardruk hebben. De kracht was voornamelijk te voelen op de ‘depower’ lijnen. De Sky v4 is goed te ontkrachten terwijl de kracht snel beschikbaar is. Als ik de bar aantrok werd ik letterlijk vrijwel direct opgetild. Dit voelde wat ‘overpowered’ maar ik besefte al snel dat dit, zoals hiervoor uitgelegd, kenmerkend is bij kites met een hoge aspect ratio.
  • Directe lift voor freestyle trucjes en in de golven. Als je de bar aantrekt, trekken de achterste lijnen de kite direct in een perfecte positie om lift te genereren. Dit is ideaal voor kleine trucjes als een ‘back roll’, even omspringen van kant, een transitie met een korte sprong. Het is helemaal heerlijk als je de golven over moet. Zoals te zien op het filmpje trek je jezelf heel makkelijk over een golf zonder te hoeven keren of uit te wijken. Normaal moet je het ook hebben van de zogenoemde pop van je kiteboard maar met de Sky v4 ben je daar minder van afhankelijk.
  • ‘Big air’ potentieel is enorm. De Sky v4 moest ik even leren vliegeren om eruit te halen wat erin zit. Mijn stelling is dat één sessie wennen aan deze kite voor mij niet genoeg is. Ik voelde echter heel goed dat de potentie voor radicale lift enorm is. Mijn ervaring is dat de Sky v4 de meeste lift genereert direct bij de afzet. Dus hard kanten, strak omsturen en je wordt letterlijk afgeschoten. De Sky v4 is wat mij betreft een kite om heel hoog mee te springen.
  • ‘Hang time’ voelt goed. Naast de hoge sprongen is de tijd in de lucht heerlijk. Je hebt tijd om te doen wat je wilt. Of dit nu even lekker om je heen kijken is of trucs doen. Tijd zat. Ook het exacte moment van de landing is goed te timen. Wederom kan je met het platte profiel van de kite altijd kracht uit de kite halen als je dit nodig hebt. Dus ook voor een zachte landing.
  • Bar aantrekken om te sturen. Mijn ervaring is dat ik de bar moest aantrekken om te kite snel te laten sturen. Dat is ook te zien in het filmpje. Bij de handeling genereert de Sky v4 direct kracht. Dit is lekker direct maar minder fijn bij het wave kitesurfen en het maken van strakke bochten. Nu is de Sky v4 daar niet voor ontwikkeld maar op de Noordzee pak ik toch altijd wel wat golfjes mee en dan is het fijn als je daar ook iets mee kan.
  • Sky v4 gaat hard. Mensen vinden mij een actieve kitesurfer. Veel trucjes in een rak maar ook hard varen. De Sky v4 remt je geen moment af. Zoals je ziet aan het einde van het filmpje kan je ontzettend snel kitesurfen met de Sky v4.
  • Hoogte lopen is ultiem. De Sky v4 snijdt door de wind naar de rand van het windvenster. Bij een vlaag versneld die ook nog eens maar zonder vervelend of onbehouwen te worden. Dit is fijn. Ik schat in dat dit te maken heeft met de afstelling van de toomlijnen.
  • Maatje kleiner pakken is misschien een optie. Mijn inschatting is dat een gemiddeld kitesurfer deze kite best een maatje kleiner mag pakken. Juist omdat ik mij met de 9 meter binnen de door Fluid Kiteboarding aangegeven windrange soms overpowered voelde.
  • Vriendelijk geprijsd. Een 9 meter voor 959 Euro komt je niet vaak tegen. En dan ook nog eens met 3 jaar garantie. Dat is top! Daarnaast staat Fluid Kiteboarding bekend om laagdrempelig contact en snelle service. Dit zijn 3 pluspunten en niet de minst belangrijke.
Hoogte lopen met de Sky v4
Hoogte lopen met de Sky v4

Conclusie Fluid Kiteboarding Sky v4 review

Smaken verschillen natuurlijk maar de Sky v4 vind ik een lust voor het oog. Daarnaast is de kite robuust uitgevoerd tot in detail. Dit kan de Sky v4 zomaar een heel slijtvaste kite maken.

Mijn ervaring is dat ik na één toffe kitesurf sessie met de Sky v4 de kite niet volledig benut. Zo draaide ik er bijvoorbeeld nog geen kiteloops mee. Ook al worden foutjes met de Sky v4 ondanks zijn scherpe profiel niet direct hard afgestraft, ik durfde dat gewoonweg nog niet aan. Daarvoor zou ik nog een paar keer met de Sky v4 moeten kitesurfen. Het is natuurlijk niet voor niets dat de Sky v4 door Fluid Kiteboarding gepositioneerd wordt als ‘super high performance, big air, freestyle’ en ‘freeride’ kite. Daar moet je geoefend voor zijn. Ik zie het daarom niet als dé kite voor kitesurfers in spé. Daarentegen is deze kite met aanzien naar mijn inschatting een fijne kite voor kitesurfers die meer uit een kite willen halen. Ik verwacht niet dat deze kitesurfers snel uitgekeken raken op de Sky v4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Overzicht alle kitesurf merken wereldwijd
Kitesurf marktonderzoek
Switch kites gekocht door Ventum Kiteboarding