Fluid Kiteboarding x 14 – Interview Gilion Goveia over 12 jaar Fluid en ambities

Fluid Kiteboarding
'Fluid Kiteboarding staat voor betaalbaarder, hoog serviceniveau en gewoon goed'

In de kitesurf-scène een bekende die veel mensen enthousiast gemaakt heeft over kitesurfen. Naast Fluid Kiteboarding organiseert hij ook kitesurfvakanties. Wij kennen hem als ter zake kundig en origineel. Zijn ondernemerschap komt voor een groot deel voort uit eigenwijsheid. Zelf noemt hij dit een vorm van wijsheid. Wat heb je eraan als klant van Fluid Kiteboarding? Betaalbaar, gewoon goed en een hoog serviceniveau. Dat dus. Lees meer over Fluid Kiteboarding in dit interview met eigenaar Gilion Goveia.

Fluid Kiteboarding Gilion Goveia
Owner Fluid Kiteboarding en Nederland Kitetravel Gilion Goveia in actie

Hoe ben je erop gekomen een eigen kitesurf-merk te beginnen?
“In 2007 begon ik mijn eigen boardmerk 3E-kiteboarding met als doel kitesurfen betaalbaarder te maken. In 2008 wilde ik dit uitbreiden met kites. Voor mij was het investeren in een eigen kite-merk te hoog. Daarnaast had ik nog niet genoeg kennis om kites te bouwen. Ik raakte zodoende in contact met Fluid Kiteboarding. Ook een startend merk. Het was net begonnen met het produceren van de eerste bow-kites. Ik ontwierp hun boardjes en zij maakte kites. Zo begonnen wij een samenwerking.”

Fluid Kiteboarding is een Nederlands merk geworden sinds 2013 met jou aan het roer. Hoe is dit zo gelopen?
“In 2012 ging het ineens bergafwaarts met Fluid Kiteboarding. De Chinese fabriek en Australische eigenaar kregen het met elkaar aan de stok. De Australiër besloot te stoppen. Dat was voor mij een kans en heb toen het merk Fluid Kiteboarding overgekocht.”

Wat was je eerste actie toen je Fluid Kiteboarding had gekocht?
“Men klaagde over de kwaliteit toen der tijd. Het eerste wat ik deed was overstappen naar een van de grootste fabrieken ter wereld om een kwaliteitsslag te maken.”

‘De fabriek waarmee ik begon om kiteboards te maken heeft nu de grote bekende merken als klant.’

Wat was jouw drive een kitesurf-merk over te nemen?
“Ik vond vliegen vroeger altijd al magisch. Piloot ging ik niet worden, aangezien ik al vroeg had gekozen om een eigen bedrijf te starten. Daarop heb ik mijn hele school/opleidingen aangepast. Vanaf de middelbare school ben ik direct een versnelde opleiding gaan doen aan de hotelschool van Amsterdam. Zo snel mogelijk een bedrijf beginnen! In mijn laatste jaar aan de hotelschool begon ik met 3E-kiteboarding.”

“Ik was dus al bezig binnen het bedrijf Fluid Kiteboarding als board-designer en had ook mijn eigen merk. Toen ik de kans kreeg om uit te breiden heb ik deze natuurlijk meteen gepakt. Als jong broekie – ik was toen 19 – een bedrijf neerzetten in een snelgroeiende markt. Ik zag een kans en pakte hem.”

Waar komt jouw ondernemersdrang vandaan?
“Waar die ondernemersdrang vandaan komt weet ik niet. Al zal je een heel groot deel kunnen toeschrijven aan mijn eigenwijsheid. Maar hé; eigenwijsheid is ook een vorm van wijsheid. Kitesurfen was toen nog zo duur. Ik vond dat het anders moest: betaalbaarder, een hoog serviceniveau en gewoon goed.”

‘Betaalbaarder, een hoog serviceniveau en gewoon goed.’

Je hebt inmiddels ontzettend veel ervaring in de wereld van kitesurfen. Wat merken kitesurfers daarvan als ze Fluid Kiteboarding uitrusting aanschaffen?
“Aangezien ik alles zelf doe, van productontwikkeling tot de graphics, en zelf ook wel redelijk kan kiten denk ik wel zicht te hebben op wat kiters zoeken. Op dit moment is big air / oldschool weer helemaal terug. Dat is precies de discipline waar ik altijd op heb gefocust als rider.”

“Vertrouwen in je materiaal is essentieel om het beste uit jezelf en je sessies te halen! Daarom gebruiken wij alleen de beste materialen. Zo hebben wij standaard sterkere lijnen aan onze barren. Daarnaast wil je natuurlijk niet te veel betalen en goede spullen waar je jaren mee vooruit kunt. Bij elke kite krijg je een uitgebreide set met reserveonderdelen. Dit zijn reserveonderdelen waarvan wij weten dat men deze kwijt raakt of op lange termijn kapotgaan door slijtage. Denk dan bijvoorbeeld aan one-pump slangetjes of bridles waar sliders overheen bewegen. Misschien heb je ze nooit nodig, maar niets is vervelender dan een sessie moeten afbreken omdat een klein goedkoop onderdeeltje het begeeft.”

‘Vertrouwen in je materiaal is essentieel om het beste uit jezelf en je sessies te halen! Daarom gebruiken wij alleen de beste materialen.’

Fluid Kiteboarding gaat voor de hoogste kwaliteit en een betaalbare prijs. Waar blijkt dat uit?
“Als je kijkt naar de gebruikte materialen van onze boards zijn wij misschien wel markleider. De kwaliteit is zo onwijs hoog omdat onze producent met een van de grootste snowboard/ski fabrieken ter wereld samenwerkt. Van 3 kanten krijg je dan een gigantische bak expertise. Van mij als merk, van de producten op het gebied van kiteboards bouwen en dan heb je nog de fabriek met hun expertise in snowboards en ski’s. Wat enorm scheelt, is dat ik alles zelf kan doen en de enige ben op de loonlijst van Fluid Kiteboarding. Hierdoor kan Fluid Kiteboarding de kosten laag houden.”

Hoe is je band met de fabriek als je zo’n afstand overbrugt?
“Ik kan het erg goed vinden met de jongen die onze boards bouwt en rare hersenspinsels worden dan ook vaak genoeg uitgevoerd. Zo vind je in een groot deel van onze boards gekleurd zilver of zelfs echt goud! Ook (custom) prints met 1200DPI. Dat is 4 keer meer details in de prints dan andere geprinte boards. Wat kites betreft bouwen wij momenteel met dubbel ripstop bij een fabriek die ook voor andere bekende merken produceert.”

Je bent zelf ook een zeer actieve kitesurfer die ook regelmatig kitesurf-vakanties boekt…
“Het bedrijf Nederland kitetravel is ook van mij. Hier bieden wij kitesurfreizen aan voor kitesurfers over de hele wereld met dezelfde filosofie als Fluid kiteboarding. Dus scherpe prijzen en een hoog serviceniveau.”

Ah, leuk. Je hotelschool opleiding komt ook nog van pas… Wat zijn de mooiste kitesurfvakanties en waarom?
“Zeker weten. Eigenlijk zijn alle reizen uniek omdat je altijd verschillende mensen met een ander kiteboardniveau in de groep hebt. Mijn mooiste bestemmingen zijn Kaapstad en Drepano (Griekenland). Die springen eruit. In Kaapstad heb je alles in een grote mix; cultuur, natuur, sport en watersport. Echt de actieve levensstijl waar ik van hou. Drepano is niet per se de leukste spot qua faciliteiten, want er is verder niks en de spot is klein. Maar als je komt om te kiten en trainen is dit echt de ultieme plek. De wind is zo onwijs stabiel en de windzekerheid is hoog. Voor tricks is dit echt de place to be.”

‘Drepano is voor tricks echt de place to be’

Kitesurfvakanties Nederland Kitetravel
Op kitesurfvakantie met Nederland Kitetravel. Enjoy life!

Wat heeft Fluid Kiteboarding kitesurfers te bieden?

“Momenteel bestaat de line-up van Fluid Kiteboarding nog uit 3 kites maar dit worden er straks minder. Zo gaat de EGO uit de line up en komt er een nieuwe kite aan! Hiermee ben ik volop aan het testen en begin 2021 verwacht ik dan ook het productiemodel klaar te hebben.”

Wil je in het kort Fluid Kiteboarding kitesurf-materiaal toelichten?

Boards Fluid Kiteboarding

Fluid Kiteboarding boards: twoseven, x, black en lush

X

“De X is ons freeride boardje gericht op een smooth ride, super smooth voor je knieeen en lekker cruisen. Het is daarnaast een speels board waarmee je tegelijk flink hoog kan springen.”

Minimalist 3

“Een ‘light wind’ board van 144×48 cm. Het is een super speels boardje wat een stuk korter is dan de meeste light wind boardjes. Hierdoor voelt het veel meer aan alsof je echt op een twintip vaart. Zelfs uitgehaakte trucjes in hele lichte wind lukken hier mee! Ook ideaal voor de echte eerste meters voor kitescholen etc.”

Twoseven

“Dit is mijn signature boardje. Na 13 jaar ontwikkeling kan ik wel zeggen dat er geen board is zoals de Twoseven. Controle, controle en nog eens controle, daar staat de Twoseven voor. In alle condities volledige controle over je boardje met een ongeëvenaarde pop en toch nog speels en flexibel genoeg voor zachte landingen. Basalt fibers wat net zo sterk is als carbon maar niet zo stijf. Niet gek ook dat steeds meer riders kiezen voor dit board om hun WOO / SURFR scores te verbeteren. Dit is onze absolute bestseller!”

Black7

“De Black 7 lijkt op de Twoseven maar heeft een unieke feature en dat is Goud! Er zit namelijk echt goud in dit board. Dit board wordt alleen gemaakt op verzoek.”

Lush

“De Lush is voor degene die wat meer channels en rocker in hun boardje zoeken. Ideaal voor uithaken. Toch is dit boardje veel uitdagender en speelser dan je zou verwachten van een ‘standaard’ wakestyle boardje.”

Kites Fluid Kiteboarding

Fluid Kiteboarding kites: ATV, EGO, SKY

ATV

“Deze allrounder is geschikt voor de eerste meters maar ook voor hoog boosten en waveriden. Momenteel is deze kite uitverkocht omdat er in 2021 een nieuwe kite uit komt.”

SKY

“Toen de WOO nog niet eens uit was had ik al het idee om nog hoger te vliegen. Met de ATV ging je al hoog maar met de SKY ga je nog veel hoger! Sprongen van 10m hoog moet voor iedereen haalbaar zijn. Met de SKY is dat mogelijk! Super upwind, makkelijk springen en makkelijk herstart. Een big air / high performance kite die zelfs geschikt is voor de beginnende kiter.”

‘Veel kan ik er niet over loslaten… Maar dat het een interessant model wordt dat echt iets toevoegt aan de markt is zeker!’

AIR

“Het nieuwe model van Fluid kiteboarding voor 2021 dat ik nu aan het testen ben. Veel kan ik er niet over loslaten… Maar dat het een interessant model wordt dat echt iets toevoegt aan de markt is zeker!”

Wat kunnen we van Fluid Kiteboarding verwachten komende periode?
“Ik ben al trots op de producten die we hebben. Daarbij zetten we nu een aantal grote stappen voor het nieuwe seizoen. De focus van Fluid Kiteboarding heeft altijd gelegen op het betaalbaar maken van kitesurfen. Dit is ons zeker gelukt! Nu is het tijd om het merk te laten groeien. De focus zal vooral liggen op grotere marketingcampagnes, de gebruiksvriendelijkheid van de producten te verbeteren en het serviceniveau te verbeteren. We verwachten dat nog meer mensen geïnteresseerd zijn om met Fluid Kiteboarding materiaal te kiten.”

Wat is je ambitie met Fluid Kiteboarding?
“Fluid Kiteboarding hoeft van mij echt niet het grootste merk op de markt te worden. Tegelijk denk ik dat er veel meer uit te halen valt.”

Fluid Kiteboarding
‘Fluid Kiteboarding staat voor betaalbaarder, een hoog serviceniveau en gewoon goed’

Heb je tot slot nog tips voor kitesurfers op zoek naar kitesurf-gear?
“Als je nieuwe gear wilt kopen kan je het beste onderzoeken naar wat je wilt. Vooral het karakter van je materiaal zorgt ervoor dat je sneller progressie kan maken en je sessies nog beter worden. Wil je gaan big air kitesurfen, dan heb je weinig aan een wakestyle of een op wave georiënteerde kite of board.”

“Ik zou zeggen, maak een lijstje met eigenschappen die je belangrijk vindt en dan kun je een shortlist maken met materiaal dat daarop aansluit. Meningen online lopen altijd enorm uiteen en iedereen vindt zijn of haar materiaal het beste. Maar het is enorm belangrijk dat je kritisch kijkt of materiaal wel past bij hetgeen je zoekt. Ga materiaal testen en zorg er dan voor dat het materiaal goed staat afgesteld. Dit laatst kan een make or break zijn voor wat je koopt.”

Gilion, onwijs bedankt dat je de tijd hebt genomen voor dit interview. Voor ons zeker de moeite waard omdat we de Nederlandse kitesurfmerken verkennen. Fluid Kiteboarding hoort zeker in dat rijtje thuis. We volgen je op de voet en kijken uit naar de nieuwe uitvoering van de ATV en compleet nieuwe Air. Veel succes en kiteplezier!

Naar Fluid Kiteboarding →

Naar Nederland Kitetravel →

Meer Nederlandse kitesurfmerken →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurf vakanties
Cumbuco kitesurf
Fluid Kiteboarding Sky v4 review