Kitesurfen januari: dit staat je te wachten

Kitesurfen in januari in Nederland met cap, schoenen, handschoenen aan
Kitesurfen in januari in Nederland met cap, schoenen, handschoenen aan. Kitesurfer: Jasper Dijkman

We beginnen januari waterkoud. De wind uit het noordoosten gaat ook nog eens aantrekken. In dit kitesurfblog kitesurfen januari gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je als kitesurfer te wachten staat als je blijft kitesurfen in januari in Nederland.

Corona (Covid-19) niet beteugeld

Het Corona (Covid-19) virus laat zich nog niet beteugelen en roert zich nog steeds in onze vrijheden. De vaccins geven hoop maar nog steeds zijn we extreem beperkt. Duidelijk werd ook dat KOTA 2021 uitgesteld is. Door de beperkingen waren er zelfs in december meer actieve kitesurfers in Nederland dan ooit. Kitesurfen doe je tenslotte buiten en op afstand van elkaar.

Gemiddelde temperatuur januari daalt

De gemiddelde temperatuur in december was 5,6 graden volgens knmi.nl. Dit is een stuk warmer dan het langjarig gemiddelde van 4,2 graden. We hebben de hogere temperatuur goed kunnen merken. Het was dan ook wederom drukker dan ooit met kitesurfers op de Nederlandse kitespots. Zelfs toen we op 3e kerstdag getrakteerd werden op storm Bella, telden we relatief veel kitesurfers op de Maasvlakte.

De gemiddelde temperatuur in januari is 3,6 graden. Echt koud dus!

Kitesurfen in januari in Nederland
Kitesurfers Lucas Siddré en Arjan van Driel tijdens winterstorm Bella

2020 records en klimaatverandering

Het regende weerrecords in kitesurf jaar 2020. Zo ging 2020 de boeken in: plaats 2 van de warmste jaren; plaats 4 qua zonnigste jaren. Super dat je in december nog zonder schoentjes kon kitesurfen natuurlijk, maar met het oog op klimaatverandering stelden we dat een witte kerst misschien toch goed zou zijn.

Eind december was het toch zover. Winterse temperaturen, tot aan vrieskou aan toe. Echt frisjes, zeker nu de oostenwind goed doorwaait is het voor het gevoel waterkoud. Meer over gevoelstemperatuur.

Kitesurfen januari: gemiddelde watertemperatuur daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in december is 8 graden. In januari is dit 6 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9.3 graden. Een stukje warmer dan het gemiddelde dus. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren was eind november tussen zo’n 4.7 graden. Een stuk kouder dan het zeewater dus. Binnenwater is in de winter sowieso een stukje kouder dan de Noordzee. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het einde dus lager. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Gemiddelde windkracht kitesurfen januari daalt

In januari waait het gemiddeld 72% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In december was dit nog 77%. De kans op wind neemt dus ten opzichte van december iets af. Maar de kans op wind is veel hoger dan tijdens de zomermaanden.

Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Kitesurfen januari
Kitesurfen januari. Stay safe en wees verstandig. Kitesurfer: Jasper Dijkman

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in januari

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds en snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is. Lees alles wat je moet weten over kitesurfen in de winter.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen januari

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan nu eigenlijk niet meer om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Ook zie je meer kitesurfers zien met neopreen caps, handschoenen en windjacks dan zonder. Alle extra isolatie is welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

Kitesurfen januari – Dit jaar is het anders

Onze ervaring tot dusver is dat er veel kitesurfers het in januari voor gezien houden. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. In december was het nog een aantal maal gezellig druk. Echt gaaf! Het is heel het jaar al drukker dan ooit. Zo kan januari dit jaar ook zomaar anders zijn dan andere jaren. Het heeft vast te maken met het Corona-effect. Kitesurfers die normaal in de winter op kitesurfvakantie gaan en warmere kitespots aandoen, blijven nu in Nederland. Ook kitesurfers die graag wintersporten zullen wellicht nu blijven kitesurfen. Zodoende kan januari dit jaar ook anders zijn dan andere jaren. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in januari. Maar veiligheid boven alles mensen.

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *