Kitesurfen januari: dit staat je te wachten

Kitesurfen in januari in Nederland met cap, schoenen, handschoenen aan. Kitesurfer: Jasper Dijkman
Kitesurfer Daniël op naar het water op 30 december. Bekijk wat kitesurfen in januari je brengt.

We beginnen januari uitzonderlijk warm met temperaturen van rond de 13 graden. De wind uit het zuidwesten biedt windsporters mooie momenten. Dit zal komende tijd veranderen. Het wordt weer kouder. Bovendien is de watertemperatuur onder de 10 graden en dat is en blijft een aandachtspunt. In dit kitesurfblog kitesurfen januari gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je als kitesurfer te wachten staat als je blijft kitesurfen in januari in Nederland.

Corona (Covid-19) niet beteugeld

Het Corona (Covid-19) virus laat zich nog niet beteugelen en roert zich nog steeds in onze vrijheden. De vaccins geven hoop maar we zijn wederom extreem beperkt. Door de beperkingen en het milde weer in december telden we in december ontzettend veel actieve kitesurfers in Nederland. Kitesurfen doe je tenslotte buiten en op afstand van elkaar.

Gemiddelde temperatuur januari daalt

De gemiddelde temperatuur in december was 5,4 graden volgens weer.nl. Dit is een ruim een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 4,2 graden. We hebben de hogere temperatuur goed kunnen merken. Het was dan ook wederom drukker dan ooit met kitesurfers op de Nederlandse kitespots. Zelfs op 30 en 31 december was het druk met kitesurfers en wingsurfers c.q. wingfoilers en andere watersporters.

De gemiddelde temperatuur in januari is 3,6 graden. Echt koud dus!

Kitesurfen januari in Nederland

Kitesurfen januari: gemiddelde watertemperatuur daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in december is 8 graden. In januari is dit 6 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 7.8 graden. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren was eind december beduidend lager. Binnenwater is in de winter sowieso kouder dan de Noordzee. Aan het begin van januari is de temperatuur van het zeewater nog iets hoger dan het gemiddelde van 6 graden. Aan het einde dus lager. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Gemiddelde windkracht kitesurfen januari daalt

In januari waait het gemiddeld 72% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In december was dit nog 77%. De kans op wind neemt dus ten opzichte van december iets af. Maar de kans op wind is veel hoger dan tijdens de zomermaanden.

Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Kitesurfen januari. Stay safe en wees verstandig.
Kitesurfen januari. Stay safe en wees verstandig.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in januari

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds en snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is.

Must read: 12 tips kitesurfen in de winter

Dit blog gaat specifiek over wat je kan verwachten qua weer, wind en water in januari. Een must read voor kitesurfen in de winter is onze kitesurfen in de winter special met daarin 12 tips voor een geslaagde wintersessie.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen januari

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Begin januari gaat de temperatuur weer zakken. De watertemperatuur is ook nog aan het dalen. Het is zodoende de tijd van het jaar voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan nu tevens niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Ook zie je meer kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks dan zonder. Alle extra isolatie is welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

Kitesurfen januari – Dit jaar is het anders

Onze ervaring tot dusver is dat er veel kitesurfers het in januari voor gezien houden. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. In december was het nog een aantal maal gezellig druk. Echt gaaf! Het heeft vast te maken met het Corona-effect. Een aantal kitesurfers die normaal in de winter op kitesurfvakantie gaan en warmere kitespots aandoen, blijven dit jaar nog in Nederland. Ook kitesurfers die graag wintersporten zullen wellicht nu blijven kitesurfen. Zodoende kan januari dit jaar ook anders zijn dan andere jaren. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in januari. Maar veiligheid boven alles mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen november
Kitesurfen op zee leren
Neopreen hoodie review