Naish Mk4 review: 7 bevindingen van de Naish Wing-Surfer Mk4

Naish Mk4 review

Na 1 jaar wingsurfen met de Naish Mk4 is het tijd voor een review. Met de Naish Wing-Surfer Mk4, zoals Naish de wing officieel noemt, heb ik pas goed leren wingsurfen c.q. wingfoilen. Je leest en bekijkt mijn bevindingen in dit review.

Beginnen met wingsurfen c.q. wingfoilen?

Wingfoilen jouw droom? Heel goed, want het is een gave watersport. Hoe ik heb leren wingfoilen en welke lessen je daaruit kan halen lees je in de special leren wingfoilen. Bekijk ook de uitleg wingfoilen wat inmiddels een compleet handboek wingsurfen is.

Leren wingsurfen
Voldaan uit het water na een wingfoil-sessie met de Naish Mk4

Naish Mk4 review: kwaliteit

We staan maar kort stil bij de kwalitatieve aspecten zoals de kwaliteit van het doek, de constructie, het gewicht et cetera. Naish is een zogenoemd A-merk onder de wingfoil-merken en daarvan kan je verwachten dat dit soort zaken 100% in orde zijn. Mij is hierover het volgende opgevallen:

  • Vensters om door te kijken. De wing heeft vrij grote kijkvensters. Dit heb ik als fijn ervaren omdat dit soms net dat beetje extra beeld heeft gegeven en dat zorgt voor veiligheid. Je wilt er niet aan denken dat je in aanvaring komt met een andere wingfoiler.
  • Ventiel op de staande strut. De grote strut die reikte tot onderaan het doek is een flinke. Oppompen kan met het one-pump systeem. Als je na je sessie snel wilt inpakken en wegwezen dan helpt het extra ventiel om grote strut snel leeg te laten lopen.
  • Handvatten over hele lengte. Fijn vond ik ook de 3 ergonomische handvatten die praktisch de hele lengte van de strut dekt. Zo grijp je nooit mis en heb je altijd ruimte voor de perfecte setting voor je handen.
  • Sterk uitgevoerd. De wing is sterk uitgevoerd. Bijvoorbeeld met het zogenoemde ‘Quad-Tex’ spinnaker, kevlar verstevigingspunten op slijtplekken en extra bevestigingspunten voor een trapeze. Ik heb geen schade aan de Naish Mk4 wing gehad en hem toch intensief gebruikt.
  • Bekijk hieronder de Naish Mk4 review over de vaareigenschappen. Maar eerst een leuk filmpje.
Naish Mk4 review: bekijk wat een plezier ik heb beleefd met de Mk4

Naish Mk4 review: vaareigenschappen

Toegankelijke wing

De Mk4 vind ik een makkelijke en toegankelijke wing. Ik weeg ongeveer 87 kilo en had één wing om aan te schaffen. Mijn plan was om bij hardere wind te blijven kitesurfen en bij minder wind te wingfoilen. Voor mij is dit tussen de 14 en 20 knopen. Hiervoor heb ik een Naish Mk4 5.0 aangeschaft en dat bleek een goede keuze voor deze windrange. Het oppompen gaat makkelijk en snel en het opbergen idem dito.

Heel goede upwind prestaties

Zowel de low-end als high-end prestaties zijn prima. Wat mij is opgevallen is dat je met de Mk4 heel goed hoogte kan lopen. Zelfs bij minder wind waarin te foilen was kwam ik altijd terug waar ik vandaag kwam. Met wat meer windkracht in de wing stoof ik altijd tegen de wind in. Soms zoveel dat ik bewust kon gaan spelen met de golven en het water.

Fijn in de bochten

De Naish Mk4 wing heb ik als fijn ervaren om mee te leren foilen. Dat lees en zie je terug in dit Naish Mk4 review. Dit terwijl het niet per se een beginners-wing is. De wing gaf mij rust en vertrouwen waardoor ik het leren foilen op de foil ook snel geleerd heb.

Conclusie Naish Mk4 review

Zoals je kan lezen ben ik blij met de Naish Wing-Surfer Mk4. Je ziet er wingfoilers hoog mee springen en gave tricks mee doen. Zover ben ik echter nog niet. De 5.0 is met mijn 87 kilo een goede maat gebleken als enige wing bij wind tussen de 14 en 20 knopen. De kwaliteit heb ik als heel goed ervaren, zowel qua duurzaamheid van het materiaal als de prestaties. De Mk4 is zeer toegankelijk en vriendelijk, loopt heel goed hoogte en laat zich prima doseren en sturen. Ook wanneer het wat harder gaat waaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Leren wingsurfen
wingfoilen brouwersdam