Duotone Rebel versus Duotone Evo SLS review

Duotone Evo SLS kite versus Duotone Rebel kite

Reno Romeu is professioneel kitesurfer en Duotone teamrijder. Ken je hem niet? Geen punt, want Reno komt uit Brazilië en dat is ver weg. Hij was echter op zijn 15e al nationaal kitesurf kampioen van Brazilië. Recent deelde Reno zijn persoonlijk mening over de Duotone Rebel ten opzichte van de Duotone Evo SLS. Reno legt uit hoe hij aankijkt tegen de Rebel en Evo als het gaat om freeride, springen, kiteloops, kitefoilen, wakestyle kitesurfen en wave kitesurfen. Duotone Rebel versus Duotone Evo SLS dus. Bekijk de beelden en de samenvatting in dit kitesurf blog.

Freeriden: Rebel score 4, Evo SLS score 5

Als Freeride kite om uren mee op het water te zijn kiest Reno vol overtuiging voor de Duotone Evo SLS. Reno bestempeld de kite als een kite voor zowel beginners, gevorderden als professionele kitesurfers. Hij heeft een lichte bar druk, doet het goed wanneer het even minder hard waait en is snel. Om echt hoog met te springen kiest Reno met dezelfde overtuiging voor de Duotone Rebel.

Reno Romeu zijn persoonlijke vergelijking: de Duotone Rebel versus Duotone Evo SLS

Springen: Rebel score 5, Evo SLS score 4.5

De Rebel is een 5 strut kite die goed in vorm blijft bij harde wind en windstoten. De Rebel wordt gezien als een kite voor hoge sprongen en lange tijd in de lucht: ‘big air’ en ‘hang time’ dus. De Rebel verrast volgens Reno kitesurfers vaak positief op dit gebied. Dit kan ik beamen door mijn ervaring met de Rebel. Ondanks dat de Evo SLS ook een fijne kite is om mee te springen zal een kitesurfer skills moeten hebben om er net zo hoog en lang mee te springen als de Rebel. Daarom adviseert Reno hiervoor de Rebel. Ook is de Rebel beschikbaar in grote maten. Bijvoorbeeld een 15 meter. Dit terwijl de Evo SLS tot 12 meter gaat. Reno geeft als voorbeeld dat hij bij 18 knopen de Rebel 14 meter gebruikt.  

Duotone Rebel kite: een robuuste kite met 5 struts
Duotone Rebel kite: een robuuste kite met 5 struts

Kiteloop: Rebel score 3, Evo SLS score 4

Ondank dat je met de Rebel kiteloops en mooie downloops kan maken is hij niet ontwikkeld voor kiteloops. De Evo SLS wel. Met de Evo SLS spring je hoog genoeg voor goede kiteloops zodat de kite je nog goed kan opvangen. De Evo SLS is daarbij ook geschikt voor kiteloops in combinatie met andere trucs.

Kitefoilen: Rebel score 4, Evo SLS score 5

Hier wordt volgens Reno vaak naar gevraagd: kitesurfers die een kite zoeken om lekker mee te kunnen springen maar die tegelijk ook geschikt is voor het kitefoilen. De Evo SLS is volgens Reno een fijnere kite om mee te kitefoilen dan de Rebel. Hij vliegt verder naar de rand van het windvenster en is dus beter om hoogte mee te lopen c.q. te manoeuvreren bij het kitefoilen. Ook bij weinig wind is de Evo SLS geschikter dan de Rebel voor kitefoilen. De Evo SLS is een stuk lichter en dat voorkomt dat de kite uit de lucht valt of constant in beweging moet worden gehouden.

Duotone Evo SLS geschikter voor kitefoilen dan de Rebel
Duotone Evo SLS geschikter voor kitefoilen dan de Rebel

Wakestyle: Rebel score 2, Evo score 3

De Rebel is ontwikkeld voor ‘big air’, ‘hang time’ en ‘air style’. Hoge sprongen en lang in de lucht blijven dus waarbij de kitesurfer alle tijd heeft voor trucs. Wakestyle trucs zijn mogelijk. Echter, ondanks dat de Evo SLS geen wakestyle kite is; het kan er wel mee en zal een stuk fijner gaan dan met de Rebel stelt Reno.

Duotone kite Evo SLS als allround kite gepresenteerd
Duotone kite Evo SLS als allround kite gepresenteerd

Wave kitesurfen: Rebel score 2, Evo SLS score 3

De Rebel heeft veel bardruk en een zwaardere, stijvere constructie dan de Evo SLS. De Rebel heeft minder drift dan de Evo en dat maakt hem minder geschikt voor het wave kitesurfen dan de Evo SLS.

Conclusie Duotone Rebel versus Duotone Evo SLS

Duotone Rebel versus Duotone Evo SLS: de scores volgens Reno Romeu
Duotone Rebel versus Duotone Evo SLS: de scores volgens Reno Romeu

Als je voor 100% gaat voor ‘big air’, ‘air time’ en ‘air style’ met trucs als de board off, grabs, table tops, old school rotaties etc., dan is de Rebel zeer geschikt. Ook voor zwaardere kitesurfers is de Rebel geschikter. Hij is immers ook in de grotere maten beschikbaar dan de Evo SLS. Als je een kitesurfer bent die ook voor andere vaarstijlen gaat zoals kitefoilen, wave kitesurfen, kiteloops dan is de Evo SLS een beter alternatief volgens Reno. De Evo SLS springt ook fijn en hoog maar is ook goed als je er andere vaarstijlen mee wilt combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

ALUULA Composites
Wingfoilen met weinig wind. Een optie voor bij 5 knopen
North Orbit 2023 review