Kitesurfen in oktober: dit staat je wachten

Kitesurfen oktober in Nederland
Kitesurfen in oktober in Nederland - Dit staat je te wachten

De herfst heeft officieel zijn intrede gedaan en dat is direct merkbaar. De wind is terug maar de regen kwam begin oktober ook met bakken uit de hemel. Of we het nu leuk vinden of niet. Dit jaar is er gelukkig weer veel mogelijk en daarom kijken we uit naar nog een aantal kitesurfwedstrijden. In dit kitesurfen oktober blog gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven voor kitesurfen in oktober in Nederland.

Gemiddelde temperatuur oktober

De gemiddelde temperatuur in oktober is 11 graden. Dat is best frisjes en even wennen voor ons na de zomer. Gelukkig is de gemiddelde watertemperatuur hoger. Dit is fijn voor beginnende kitesurfers. Dan lig je natuurlijk nog vaker in het water.

Gemiddelde watertemperatuur oktober

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober is 17,2 graden. Aan het begin van de maand kan het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het eind van de maand kan de watertemperatuur gedaald zijn tot 13 graden. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Lees ook de special: leren kitesurfen op zee.

Gemiddelde windkracht kitesurfen oktober

In september waaide het 59% van de tijd meer dan 7 knopen. Dit is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In oktober is dit gemiddeld 67%. Meer kans op wind dus ten opzichte van september en veel meer dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen oktober

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed als je gaat kitesurfen op een regenachtige dag in oktober. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor een 4/3 mm of 5/3 mm wetsuit. Neopreen surfschoentjes zijn nog niet nodig voor extra isolatie. Daar is het water nog te warm voor.

Schoentjes zijn, tenzij de spot het vereist of je het fijn vindt, nog niet nodig in oktober…

Kitesurfen oktober – Herfstvakantie in Nederland

Onze ervaring is dat als het weer omslaat sommige kitesurfers het voor gezien houden. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. In oktober is het vaak nog gezellig. Zeker tijdens de herfstvakantie. De herfstvakantie in het noorden en midden is van 22 oktober t/m 30 oktober 2021. In het noorden is dit van 15 oktober t/m 23 oktober 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak
kitesurfen maart nederland
Kitesurfen december - Winterkiten