Kitesurfen oktober – ‘Herfst is geen vochtige lente’

kKitesurfen oktober - Herfstvakantie in Nederland
Kitesurfen oktober - Herfstvakantie in Nederland

Het Corona virus slaat weer om zich heen en roert zich in onze vrijheden. Of we het nu leuk vinden of niet. Hopelijk gaan de kitesurf-wedstrijden wel door. In het kite blog kitesurfen oktober gaan we niet in op kitesurf-vakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven voor kitesurfen in oktober in Nederland. Dat voor kitesurfers herfst geen vochtige lente is, is wel duidelijk. Wij leggen je uit waarom.

Gemiddelde temperatuur oktober

De gemiddelde temperatuur in oktober is 10 graden (knmi.nl). Dat is best frisjes en even wennen voor ons na zo’n warme zomer. Gelukkig is de gemiddelde watertemperatuur hoger. Dit is fijn voor beginnende kitesurfers. Dan lig je natuurlijk nog vaker in het water.

Gemiddelde watertemperatuur oktober

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober is 17,2 graden. Aan het begin van de maand kan het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het eind van de maand kan de watertemperatuur gedaald zijn tot 13 graden. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Gemiddelde windkracht kitesurfen oktober

In september waaide het 59% van de tijd meer dan 7 knopen. Dit is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In oktober is dit gemiddeld 67%. Meer kans op wind dus ten opzichte van september en veel meer dan tijdens de zomermaanden.

Kitesurfen oktober - Herfstvakantie in Nederland
Kitesurfen oktober – Herfstvakantie in Nederland

Juiste dikte wetsuit kitesurfen oktober

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor een 4/3 mm of 5/3 mm wetsuit. Neopreen surfschoentjes zijn nog niet nodig voor extra isolatie. Daar is het water nog te warm voor.

Kitesurfen oktober – Herfstvakantie in Nederland

Onze ervaring is dat als het weer omslaat sommige kitesurfers het voor gezien houden. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. In oktober is het vaak nog gezellig. Zeker tijdens de herfstvakantie. De herfstvakantie in het noorden is van 10 oktober t/m 18 oktober 2020. In het midden en zuiden is dit van 17 oktober t/m 25 oktober 2020.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *