Maat kite – Interview Stig Hoefnagel over materiaalkeuze

Stig Hoefnagel interview over maat kite keuze

In dit inteview borduren we voort op de naslaginformatie over welke maat kite geschikt is bij een bepaald gewicht en bepaalde wind. Dit keer niet voor kitesurfers aan het begin van hun kitesurf carrière of kitesurfers die al lekker kunnen kiten. Nee, voor de meer gevorderden. Juist daarom vroegen we twee professioneel kitesurfers uit de absolute wereldtop naar hun keuze voor de juiste maat kite. In dit interview bespreken we met Stig Hoefnagel zijn keuzes. Wat ons betreft een bonk inspiratie. Ga er verstandig mee om.

Interview Stig Hoefnagel over materiaalkeuze

Kitesurfer Stig Hoefnagel

Stig Hoefnagel

Je kent hem vast al. Stig is een van de beste kitesurfers ter wereld en net als een aantal andere beste kitesurfers ter wereld een Nederlander. Stig reist voor het kitesurfen naar de beste en mooiste bestemmingen en doet mee aan de meest extreme kitesurfwedstrijden. Zo werd Stig in 2020 nog 3e tijdens Cold Hawaii Big Air. Ook staat Stig opgesteld voor de komende befaamde Red Bull King Of The Air (KOTA) voor de kust van Kaapstad. Nu snap je vast waarom we best vereerd zijn Stig naar zijn mening en ervaring te hebben mogen vragen. Stig reageert daarop zelf zo nuchter als we hem kennen met ‘No worries, anytime!’

Hoe bepaal je welke maat kite je kiest?

“Voor het maken van de keuze welke maat kite ga ik natuurlijk uit van de windvoorspelling. Ik neem dan de hardst voorspelde wind als uitgangspunt en trek daar een paar knopen vanaf. Zodoende baseer ik mijn keuze mede op de kracht van de voorspelde windvlagen. Ik doe mijn tricks het liefst bij harde wind. Stormen doet het maar zelden en dat zijn de uitzonderingen.”

Stig aan het trainen…

Hoe weeg je windstoten mee in de keuze?

“Als ik op het water nieuwe tricks oefen, probeer ik gebruik te maken van de windstoten. Ik spring wanneer de windstoten zorgen voor extra wind. Zo spring ik net even wat hoger dan wanneer ik bijvoorbeeld 5 seconde eerder, buiten de vlaag, zou zijn gesprongen.”

Welke maat kite gebruik je bij welke wind?

“Kiteloops, megaloops en big air tricks doe ik eigenlijk alleen met een 8 of 9 meter kite. De 9 meter gebruik ik bij 25 tot 35 knopen. Soms zelfs bij 40 knopen. De keuze is afhankelijk van waar ik op dat moment zin in heb en hoe ik mij voel. Het is wel even goed om toe te lichten dat je mij met een 9 meter bij 40 knopen nooit heel technische kitesurf tricks zal zien doen. Ik focus dan vooral op big air.”

Stig met een mega big air tijdens een windvlaag met een 9 meter kite

Bij welke wind gebruik je kleinere kites?

“Een 8 meter gebruik ik meestal vanaf 33 knopen tot en met 40 à 45 knopen. Daarboven wordt het voor mij te gek en switch ik naar een 7 meter. De 7 meter is mijn kleinste maat en daar moet ik het dan ook mee doen als het gaat stormen. Dus ook bij 55 knopen of meer zie je mij met mijn 7 meter.”

En welke maat kite gebruik je tot 25 knopen?

“Bij wind tot 25 knopen gebruik ik een 10 of 12 meter kite. Soms kies ik er dan ook voor om te gaan freestylen of kitefoilen.”

Stig Hoefnagel in actie voor Scheveningen met een megaloop
Stig Hoefnagel in actie voor Scheveningen met een megaloop

Welke maat kiteboard gebruik je?

“Ik gebruik de Naish Drive van 138 centimeter lang. Dit is gezien mijn lengte van 1.79 meter en gewicht van 73 kilo een mooie tussenmaat. Met een kleiner kiteboard zou ik makkelijker en langer kunnen kanten bij hardere wind en voor de afzet van een sprong. Daar tegenovergesteld zijn de landingen met een korter kiteboard lastiger. Hoe groter het kiteboard, hoe makkelijker en zachter de landingen. Maar het kanten kan een uitdaging zijn met een groter kiteboard. Voor mij is de Naish Drive 138 de perfecte middenweg.”

Welke lijnlengte gebruik je bij welke maat kite?

“Tijdens het trainen en oefenen van nieuwe tricks gebruik ik eigenlijk altijd 22 meter lijnen. Maar als we voor het ‘eggie’ gaan, bijvoorbeeld tijdens wedstrijden, foto- en videoshoots, dan gebruik ik 20 meter lijnen.”

Stig Hoefnagel (rechts) 3e tijdens Cold Hawaii Big Air 2020
Stig Hoefnagel (rechts) 3e tijdens Cold Hawaii Big Air 2020

Switch je nog qua type kite bij verschillende omstandigheden voor big air?

“Voor big air gebruik ik altijd hetzelfde type kite met dezelfde afstelling. Dit is de Naish Pivot. Het enige dat ik, zoals gezegd, verander is de lijnlengte. Dit is vooral afhankelijk van het doel van de kitesurfsessie en waar ik op dat moment zin in heb.”

Stig, onwijs bedankt voor het interview en de inspiratie. Gaaf om te lezen hoe jij omgaat met het maken van deze keuzes. Heel veel succes komende periode bij tijdens de Red Bull King of the Air! We volgen je op de voet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurfen vrouwen - bekijk tips en bijzonderhden
nvision naish pivot review
Gevoelstemperatuur