NK Wingfoilen verslag met Mark van der Burg

NK Wingfoilen
Het Wingfever NK Wingfoilen. Foto's door Marcel Berrevoets

Het eerste NK Wingfoilen is georganiseerd door Wingfever. Zodoende is de eerste wingfoilwedstrijd in Nederland een feit. De sfeer zat er direct goed in. We pakten de kans even te bellen met deelnemer en fervent kitesurfer en wingfoiler Mark van der Burg. Om hem wat vragen te stellen over zijn beleving van het eerste NK Wingfoilen in Nederland.

29 deelnemers en goede sfeer

Natuurlijk vergt zo’n eerste wedstrijd wat aanpassingsvermogen van de organisatie en deelnemers. De ervaring van Mark was in ieder geval top. “Er waren 29 deelnemers die een hoop lol hadden met elkaar, elkaar aanmoedigden en hielpen. Het deed mij denken aan de eerste kitefoilwedstrijden een aantal jaar geleden. Het was allemaal heel laagdrempelig voor de deelnemers en toeschouwers. Daarbij is het sowieso heel bijzonder om te zien hoe snel het wingfoilen momenteel groeit. Zowel in aantal als het niveau van de wingfoilers.”

Fotoserie Wingfever NK Wingfoilen

Slalom met leuk format voor de deelnemers

Het deelnemersveld was vrij divers en de wedstrijdvorm was een goede opzet zodat iedereen aan bod kwam. “De wedstrijdvorm was slalom waarbij de deelnemers vanaf de startlijn upwind om een boei moesten wingfoilen. Daarna een stuk downwind. Ook moesten de wingfoilers een stuk met de wing neutraal, dat is met één hand aan de wing, overbruggen. Dan moet er met het board en de foil gepompt worden om snelheid te houden.” Pompen met de benen dus.

Gaaf GWA wedstrijdformat tijdens NK Wingfoilen

Het waaide ongeveer van 8 à 10 knopen tot 18 knopen en één race duurde ongeveer tweeënhalve minuut. Het NK Wingfoilen wedstrijdformat was een format dat wordt ondersteund door de Global Wingsurfing Association (GWA).

Er werd gestart met 4 voorrondes. Daarna was er een ronde van 7 deelnemers waarvan de beste 4 naar de winnaarsfinale gingen. De slechtste 4 gingen naar de verliezersfinale.

Deze wedstrijdvorm hebben we tweemaal doorlopen. Ik ben uiteindelijk tweemaal tweede geworden in de verliezersfinale.

Er waren een aantal goede deelnemers bij. Denk onder andere aan Jalou Langeree en Annabel van Westerop. Dit geeft ook wel aan dat het evenement serieus is genomen door de beste Nederlandse wingfoilers.

NK Wingfoilen: laatsten konden de eersten worden

We vroegen Mark nog wat hem is opgevallen tijdens het evenement over het niveau of de deelnemers. “Het was een heel leuke wingfoilwedstrijd voor zowel de toeschouwers op afstand als de deelnemers. Daarbij was het soms best verrassend, want iemand die als snelste weg was, was beslist niet per definitie de winnaar. Een valpartij kon het wedstrijdverloop bijvoorbeeld een heel andere wending geven. De focus was daarom vooral om geen foutjes te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wingfoilen met weinig wind. Een optie voor bij 5 knopen
Cadeau kitesurfer voor sinterklaas
Ongekende trucs tijdens de GWA Wingfoil World Cup Leucate. Foto: wingfoilworldtour.com