Review XCLEAR op GoPro met kitesurfen

In deze review testen we de XCLEAR Pro-Repel Hydrophobic Protector op de GoPro actiecamera tijdens het kitesurfen. Wie een GoPro heeft weet dat je er ontzettend gave kitesurf-actiefoto’s en filmpjes mee kan maken. Het is een actiecamera dus wij nemen de GoPro ook mee de zee op als we gaan kitesurfen. Bevestigd op je helm, met een line-mount in je lijnen en/of zelfs via je mond via de mouth-mount of het drijfkussentje zelf. Dit laatste is hoe wij hem het meest gebruiken.

Niets is echter vervelender om na een kitesurf sessie, waarvan je dacht schitterende beelden te hebben gemaakt, erachter te komen dat er waterdruppels op je lens zijn blijven plakken en de beelden zodoende bijna waardeloos zijn geworden. Om dit te voorkomen kan je natuurlijk grootmoeders tip uit de kast halen door regelmatig op de lens te spugen of eraan te likken en hem vervolgens in het water de dompelen en tegen de wind te houden in de hoop waterdruppels op de lens te voorkomen. Zo dreig je het gevaar te lopen meer met het filmen bezig te zijn dan met het kitesurfen zelf. Laten we eerlijk zijn, kitesurfen gaat toch in de eerste plaats om de fun, niet om de beelden.

Na wat oriëntatie online en het lezen van recensies hebben we eerder Rain-X Anti-Regen besteld en getest. Deze review/test was geslaagd. Toen we ons oriënteerde op de verschillende mogelijkheden maakte we ook kennis met de XCLEAR Pro-Repel Hydrophobic Protector. Ook die hebben we nu getest.

Review-XCLEAR-GoPro-kitesurfen-kiteboarden

Wat is Hydrofoob (‘Hydrophobic’)

Hydrofobe stoffen zijn stoffen die waterafstotend zijn of niet of zeer slecht met water te mengen zijn. Hydrofoob betekent letterlijk ‘watervrezend’. Als waterdruppels op het hydrofobe oppervlakte terecht komen, worden ze bolvormig om zo min mogelijk contact te maken. De aanname is dat een hydrofobe stof op de lens van een GoPro ervoor zou moeten zorgen dat waterdruppels in combinatie met een beetje wind onmiddellijk van de GoPro lens glijden.

hydrofoob-hydrofobe-stoffen-watervrezend-gopro-kitesurfen
Review XCLEAR op GoPro met kitesurfen: Waterdruppels op de hydrofobe oppervlakte van grasstengels zijn bolvormig om zo min mogelijk contact te maken. Bron: Wikipedia

De XCLEAR Pro-Repel Hydrophobic Protector

Online bestelde we met een actie voor 21 Euro de XCLEAR Pro-Repel Hydrophobic Protector. Met nog een kortingsbon kwamen we onder de 20 Euro uit. Dit hydrofobe lens is goed verpakt met alle benodigdheden inbegrepen. Inbegrepen bij de luxe verpakking:

  • een alcohol doekje om je GoPro lens schoon te maken;
  • een hydrofobe lens om op de GoPro lens te plakken;
  • een hydrofobe lens om op het bedieningsdisplay van de GoPro te plakken;
  • een hoesje van stof om je GoPro in op te bergen.
xclear_pro_repel_kitesurfen_gopro_waterdruppels_lens
Review XCLEAR op GoPro met kitesurfen

Montage XCLEAR Pro-Repel Hydrophobic Protector

Montage spreekt eigenlijk voor zich en is een kwestie van je GoPro even goed schoonmaken en daarna de XCLEAR-protectors erop plakken. Ze zuigen zichzelf na het aanbrengen vrijwel direct vast.

Kitesurfen met een GoPro en XCLEAR Pro-Repel Hydrophobic Protector. Test geslaagd?

Ja, het werkt! Bekijk zelf het resultaat in het opgenomen kitesurf-filmpje (zet hem even op de hoogste resolutie voor het mooiste beeld). De kitesurf weersituatie was stormachtig met stuifzand op de kant en stuifwater op zee. Wat ons op is gevallen is dat aan het begin van de sessie de XCLEAR al het water moeiteloos van de lens wegwuifde. Eenmaal langer op het water lijkt het erop dat zoutkristallen zich meer en meer hechten aan de lens. Dit in combinatie met het felle light op zee lijkt ervoor te zorgen dat het beeld minder scherp is. Het water blijft weliswaar niet op de lens, maar de zoutkristallen wel.

https://www.facebook.com/151353485646835/videos/2695878970733141


Vergeet niet het beeld even op de hoogste resolutie te zetten.

Conclusie review XCLEAR op GoPro met kitesurfen

De XCLEAR Pro-Repel Hydrophobic Protector voor de GoPro werkt. Onze aanname was dat met deze toevoeging op de GoPro we geen omkijken meer zouden hebben naar de GoPro tijdens een kitesurf-sessie. Dit is echter voor ons een onterechte aanname gebleken. Ondanks dat de XCLEAR op de GoPro zijn werk doet, zal je toch nog af toe een lik moeten geven op de lens om te voorkomen dat zoutkristallen opdrogen op de lens en zodoende de kitesurf-beelden niet scherp zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Orbit 2023 review
North Reach 2024 review
Review van de Decathlon boardbag