Tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 2024 staan van 4 tot en met 8 augustus de olympisch races kitefoilen op het programma. Dit zal gebeuren onder de officiële naam ‘Men’s and Women’s Kiteboarding’, ook wel de Formula Kite Olympics. De olympische spelen kitesurfen is daarmee eindelijk een feit binnen het zeilprogramma. We volgen dit op de voet in het speciale blog met de laatste updates en de link naar de live stream . Op deze pagina vind je alle wetenswaardigheden in opmaat naar de olympische spelen kitesurfen 2024.
Inhoud Olympische spelen kitesurfen
- Publiciteit voor zeilen en kitesurfen
- Men’s and Women’s Kiteboarding (Formula Kite) officiële term
- Formula Kite materiaal geselecteerd
- Zo kon kitesurfen Olympisch worden
- Wedstrijdvorm Olympisch kitesurfen Parijs 2024
- Kitefoil Cup Holland verenigt met kitesurf vereniging NKV
- Kite Foil Team Nederland
- Windsurfen ook windfoilen op Olympische Spelen 2024
- Tomeloze energie kitefoilers
- Olympische spelen kitesurfen blogs
Publiciteit voor zeilen en kitesurfen
Dat kitesurfen in de volle omvang meer publiciteit zal krijgen nu kitefoilen een Olympische sport wordt is wel duidelijk. Dit geldt natuurlijk net zo goed omgekeerd: omdat de kitesurf race discipline aan het zeilen is gekoppeld, zal ook het zeilen meer publiciteit krijgen. En laten we eerlijk zijn, het kitesurf racen ziet er toch ontzettend spectaculair uit.
Men’s and Women’s Kiteboarding (Formula Kite) officiële term
Tot dusver spreken we telkens over de Olympische spelen kitesurfen. Dit is ook hoe de media er vaak over schrijft. Internationaal is de naam die vaak gebruikt wordt ‘Formula Kite’. De Executive Board (EB) of the International Olympic Committee (IOC) noemt het in de verslagen ‘Men’s and Women’s Kiteboarding (Formula Kite)’.
Formula Kite materiaal geselecteerd
Voor de zogenoemde Formula Kite voldoet het materiaal waarmee gesurft zal worden om de medailles aan strenge criteria. Dit om een gelijk speelveld te creëren voor alle teams. Zodoende is een inschrijving- en selectieprocedure gevolgd. Daaraan kon de kitesurf-industrie en -leveranciers meedoen. De International Kitesurfing Association (IKA) die de inschrijving en selectie heeft verzorgt heeft daarna de keuzes gecommuniceerd. Zodoende zijn bijvoorbeeld de Levitaz R5, Bionic P110 HW en de Ozone R1V4 goedgekeurd met draagvleugel systemen en een foil-kite (ook wel RAM-air genoemd).
Zo kon kitesurfen Olympisch worden
De enige manier waarop kitesurfen zijn intrede kon doen was via het zeilen. Binnen de zeilklassen was het meest logisch dat kitesurf-race zou worden geselecteerd als Olympische discipline. Dus geen vaarstijlen als freestyle, big air of wat dan ook maar racen.
Omdat initieel het aantal zeilmedailles niet mocht groeien, zijn de twee 470-klasse boten samengevoegd tot één gemengde tweepersoonsboot. Een boot met één man en één vrouw dus. Zo heeft de zeildiscipline één van de te vergeven olympische medailles ter beschikking gesteld aan kitesurfen. Windsurfen staat overigens ook nog gewoon op het programma met de IQfoil vaarstijl. Inmiddels zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. Deze lees je hieronder.
Wedstrijdvorm Olympisch kitesurfen Parijs 2024
In juni 2021 was er goed nieuws voor het Olympisch kitesurfen Parijs 2024 en het zeilen. De Olympische Commissie (IOC) communiceerde namelijk een gunstig besluit voor de Olympische zeilcompetitie van Parijs 2024. Het Mixed Offshore zeilen en Mixed Kiteboarding werden dan wel definitief van het Olympisch programma gehaald maar er kwam wat moois voor terug. Namelijk, dat er zowel voor heren als dames een medaille beschikbaar gesteld wordt. Dit geldt voor de kitefoil discipline ‘Formula Kite’ alsook voor de zeilcategorie ‘470 Dinghy’.
Na Parijs in 2024 is de verwachting dat kitefoilen ook in 2028 in Los Angeles en in 2032 in Brisbane op het programma staat van de Olympische Spelen.
‘Mixed relay’ vervangen door Olympisch kitesurfen voor mannen en vrouwen
De gemengde estafette, de zogenoemde ‘mixed relay’, is dus vervangen door Olympisch kitefoilen met zowel een wedstrijd voor mannen als voor vrouwen. Eén team bestond bij de ‘mixed relay’ vorm uit een man en een vrouw die in estafettevorm racen. Bij de nieuwgekozen vorm hebben mannen en vrouwen elk een eigen wedstrijd. De overtuiging is dat dit zorgt voor een breder en sterker veld op het hoogste niveau voor zowel vrouwen als mannen. De kitefoilers die we kennen en nauw betrokken zijn bij Olympisch kitesurfen gaven ons deze feedback eerder al. Het zou voor sommige landen lastig zijn om zowel een sterke man als vrouw te selecteren voor één team in de oude situatie. De nieuwe wedstrijdvorm zal dit vergemakkelijken.
Verzoek IFKO om eigen discipline voor kitesurf racen
Ondertussen wordt er nog discussie gevoerd door International Federation Kitesports Organisations (IFKO) met het verzoek het kitesurf-racen met de kitefoil los te koppelen van het zeilen. Voor de ontwikkeling van de sport benadrukt de IFKO dat deze als een zelfstandige sport moet worden bezien. Dus niet gekoppeld aan het zeilen. We houden je op de hoogte over de voortgang.
Kitefoil Cup Holland verenigt met kitesurf vereniging NKV
De Kitefoil Cup Holland is in Nederland afgelopen jaren enorm gegroeid als organisatie van kitefoil-wedstrijden in Nederland. In deze periode heeft het kitefoilen in Nederland, maar ook internationaal, een enorme vlucht genomen. Niet alleen omdat kitefoilen het kitesurfen enorm verrijkt. Je kan immers al beneden de 10 knopen heel veel plezier hebben. Maar juist ook omdat kitefoilen een Olympisch discipline kitesurfen binnen het zeilprogramma wordt tijdens de Olympische spelen 2024.
Toewerken naar Olympische spelen kitefoilen 2024
De organisatie van vrijwilligers werkt al een tijd intensief samen met het Watersport Verbond. Dit ter voorbereiding op de Olympische spelen 2024 waar Nederland natuurlijk ambitie heeft om terug te komen met goud.
Ode aan oprichters Kitefoil Cup Holland
Evan Kruger, Koen Boterman en Sander de Kok verdienen een dik compliment voor het brengen van Kitesurf Cup Holland waar het nu staat. Met de ondersteuning van het NKV kunnen zij zich 100% blijven concentreren op de wedstrijden. Bekijk meer informatie over het opgaan van Kitefoil Cup Holland in de NKV Kitefoil Cup Holland.
Kite Foil Team Nederland
Feit is dat in Nederland een groep getalenteerde kitesurfers al een tijd bezig is met deze nieuwe discipline. Zo is er in 2020 een Europees Kampioenschap geweest. Daarnaast stond Formale Kite meermaals op het programma van grote zeilevenementen. Het ultieme doel van Kite Foil Team Nederland is natuurlijk een medaille op de Olympisch spelen 2024.
Windsurfen ook windfoilen op Olympische Spelen 2024
Veel huidige windsurf kampioenschappen, bijvoorbeeld de Olympische klasse RS:X, is nog met traditionele windsurfboards. Dit type windsurfboard wordt voor de Olympisch Spelen 2024 echter vervangen door een olympische surfplank: de windfoil. De olympisch klasse wordt iQfoil genoemd. Net als bij het kitefoilen zweeft bij het wingfoilen de windsurfer boven het water dankzij de speciale foil constructie (mast, fuselage, frontwing en backwing). Dit iQfoil klasse wingfoil materiaal maakt het wingfoilen een race en gaat ontzettend snel.
Tomeloze energie kitefoilers
We hebben ook in Nederland een zeer actieve kitefoil groep die zich onuitputtelijk voorbereid op Parijs 2024. Daarover houden we je regelmatig op de hoogte.
Dat we van één naar twee medailles gaan met kitefoilen is natuurlijk prachtig. De landenteams zullen zich vanuit de teamgedachte nu vast meer op de individuen gaan richten voor ontwikkeling en progressie.
We kijken er naar uit om de kitefoilers te steunen op de reis naar Olympisch kitesurfen Parijs 2024. Het is de bedoeling dat dan in het zuiden van Frankrijk in de buurt bij Marseille het Olympisch kitesurfen geracet wordt. De sport zal vast goed in de schijnwerpers komen te staan. Hoe gaaf is dat!
Olympische spelen kitesurfen blogs
- Kitesurfen Brouwersdam. Dit biedt deze kitespot in Zeeland kitesurfers
- Achensee – Kitesurfen, kitefoilen en wingfoilen op de Achensee in Oostenrijk
- Olympische Spelen kitefoilen: volg de updates
- Wat moet ik weten als ik wil gaan kitefoilen?
- Onderweg naar Olympisch kitesurfen Parijs 2024
- Annelous Lammerts pakt goud met Formula Kite
- Kitefoil tips voor beginnende kitefoilers: gewicht naar voren
- Contactgegevens op elk board. Oproep: jouw hulp is nodig.
- Duotone magazine 3 is uit. Hoogtepunten en inspiratie
- Kitefoil Cup Holland 2022 start 7 mei voor Lelystad
- Syroco – Snelste zeilboot met 150 km/u met kite en foil
- Appletree Surfboards – Born in Holland
- Annelous Lammerts blikt terug op Formula Kite WK Italië
- Duotone Juice D/Lab eigenschappen. Nieuwe Lite Surf kite
- Prince of Speed 2021 wereldrecords kitesurfen, kitefoilen en wingfoilen
- Cabrinha Contra 1 Strut kite review door Annelous Lammerts
- Interview Hungarian kitefoil racer Tomi Deák
- Zo kon kitesurfen olympisch worden
- Wat is jouw ultieme foil vaarstijl? Download gratis foilen magazine
- Vijfde plaats voor Team NL kitefoil duo Sven en Mariska
- Kitefoil Cup Holland verenigt met kitesurf vereniging NKV
- Update Europees Kampioenschap kitefoilen Polen
- Kitesurfen Olympische sport. Den Haag (2021), Dakar(2022), Parijs (2024)