Kitesurfen uitleg – Een kitesurf handboek

Kitesurfen uitleg - Een kitesurf handboek
Kitesurfen jouw droom of wil je er beter in worden? Bekijk allle uitleg kitesurfen. Op de foto Michelle van Barneveld met de Duotone Rebel SLS.

Kitesurfen is een prachtige sport. Voor ons is het communiceren over de sport een bonus op het kitesurfen zelf. We geven graag uitleg kitesurfen in onze kitesurf-nieuwsberichten en vaste pagina’s op de site. Op deze pagina tref je een zeer complete uitleg kitesurfen. Zie het als een kitesurf handboek of handleiding kitesurfen. Onderwerpen waarmee je te maken hebt bij het kitesurfen leggen we hier graag uit.

Beginnen met kitesurfen uitleg

Leren kitesurfen is gemakkelijker dan ooit tevoren. Er wordt ruim 20 jaar kitesurf-les gegeven en het materiaal wordt steeds beter, veiliger en gebruiksvriendelijker. Ook de kitesurf-les trainingstechnieken en uitrusting hebben een vlucht genomen. Kitesurf-les is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering. Je hebt er veel plezier van als je later met je eigen kitesurf-materiaal het water op gaat.

Kitesurfen voor beginners in 10 stappen

Is kitesurfen je droom en wil je ermee gaan beginnen. Speciaal daarvoor hebben we een FAQ en 10 stappenplan voor je gemaakt.

Van beginner naar gevorderd

Bekijk de niveaus in het kitesurfen en lees wanneer jij volgens ons beginner af bent. Een lijvig maar heel interessant en leerzaam stuk over kitesurfen.

Kitesurfen voor beginners - de niveaus
De levensloop van een kitesurfer met een indicatie van het vaardigheidsniveau. Lees de complete uitleg.

Kitesurf handboek academy onderwerpen

Voor kitesurfers die nog meer uit hun kitesurf-sessie willen halen. Daarvoor een aantal handige en inspirerende uitleg kitesurfen artikelen. Verder gaan met kitesurfen betekent vaak ook meer ambitie op het water. 😉

Kitesurf tricks

Kitesurf-set of kitesurf-uitrusting kopen

Tweedehands kitsurf-set of uitrusting kopen

Kitesurf-set leasen

Kitesurf regels – uitleg kitesurfen

Kitesurfen is onderhevig aan regels. Kitesurf regels in Nederland zijn er per kitesurf-locatie over waar je wel en niet mag kitesurfen. Ook zijn er regels kitesurfen voor op het water. Deze zijn internationaal van toepassing. Het is belangrijk dat kitesurfers de regels op het strand en het water kennen.

Kitesurf-uitrusting

Om te kitesurfen heb je een kite (vlieger) nodig. Kites zijn er in verschillende soorten en maten. Maten worden aangegeven in vierkante meters (m2). Er zijn ook verschillende type kites. Het grootste verschil is tussen de opblaasbare kites en kites die zichzelf met lucht vullen. Zoals bijvoorbeeld ook een parachute zichzelf vult met lucht. Ook binnen de soorten kites zijn veel variaties. Bijvoorbeeld kites speciaal gericht op het golfrijden of om juist hoog mee te kunnen springen.

Kites

Meer over kites

Kiteboards – uitleg kitesurfen

Net als bij kitesurf-kites zijn er verschillende kitesurf-boards. Elk met eigen bijzonderheden die passen bij de vaarstijl van de kitesurfer. Na je kitesurf-les schaf je waarschijnlijk al snel je eigen kitesurf-set aan. Juist omdat je zo snel mogelijk weer het water op wilt. In het begin ga je bij voorkeur samen met een kitesurf-buddy aan de slag. In de uitleg kitesurfen leggen we de verschillen uit.

Meer over kiteboards

Kitesurf uitrusting overige: trapezes en neopreen

Je hebt tijdens je kitesurf-lessen vast al ervaren dat kitesurf-uitrusting superbelangrijk is. Zonder trapeze kan je eigenlijk niets en een warm wetsuit is geen overbodige luxe. Daarnaast biedt kitesurf-uitrusting ook bescherming. Ook kan je zonder neopreen schoentjes sommige kitesurf-locaties eigenlijk niet het water op. Verder beschermt een wetsuit met lange pijpen en mouwen. Bijvoorbeeld voor de armen en benen tegen schuurplekken van het zand.

Reparatie kitesurf-uitrusting

Kitesurf voorspelling windkracht

Bepalen of je kan, en het verstandig is om te gaan, kitesurfen. Daar begint het mee. Daarvoor is het verstandig om van verschillende bronnen de windkracht te bekijken. Je kan deze met elkaar te vergelijken en hiervan een gemiddelde nemen. Zo kom je tot een optimale indicatie van hoe hard het waait en hoe hard het gaat waaien. Dit is noodzakelijke informatie tijdens je geplande kitesurf-sessie. Iedereen weet dat de wind en het weer ook verraderlijk kan zijn. Anticipeer daarop en wees verstandig.

Uitleg kitesurfen in de winter

Kitesurf belangenorganisaties

Organisaties met een visie en missie over onze sport. Ze staan nauw in contact met de samenleving, andere watersporters, gemeenten en overheidsorganisaties. Ook op wereldniveau. Bijvoorbeeld met de organisatie van kitesurfen op de Olympische spelen in 2024. Organisaties worden gevormd door mensen met passie voor de sport. Vaak mede-kitesurfers. Daar zijn we blij mee en zuinig op.

Nederland

Internationaal

Uitleg kitesurfen olympisch

Tijdens de Olympische spelen 2024 zal kitesurfen zijn intrede doen op het olympisch zeilprogramma. We volgen dit op de voet. De olympische spelen kitesurfen is daarmee eindelijk een feit binnen het zeilprogramma.

Op deze pagina tref je een zeer complete uitleg kitesurfen. Zowel voor de beginnende kitesurfer als de gevorderde kitesurfer. We hebben de meest belangrijke onderwerpen voor je opgesomd en toegelicht. Zie het als een soort van kitesurf handboek. Het kitesurf handboek downloaden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat deze uitleg kitesurfen regelmatig wordt bijgewerkt. Kom zodoende nog eens terug of zet deze pagina bij je favorieten. Daarnaast kan je hem delen met vrienden of bekenden voor wie het interessant kan zijn. Volg de site of onze facebook-pagina voor updates. Mocht er volgens jou belangrijke informatie ontbreken, laat het ons dan weten.

Deel het handboek met vrienden op je Facebook →